SHARE

Гледам, че ГЕРБаджийската пропагандна машина е обхваната от тотална истерия и почват да леят всевъзможни лъжи във всички посоки, с надеждата да замажат скандала с  „Артекс“ , Знаят добре, че Цветанов и другите любители на псалмите и ВИП-траповете от върховете на партийната номенклатура са политически трупове. От цялата история смърди. Излизат нови и нови подробности. Замесените се бранят с невъобразими тъпотии. „Артекс“ тепърва ще се очертават като “приятели на партията”, ще изплуват още гешефти, пасове и обвързаности. Медийният бараж се пропуква. ВИП асансьорът ще остане част от бранда на ГЕРБ, както лъвчето е част от този на СДС. Дори в режими като Борисовия такова нещо не може да остане безнаказано.

Разбира се, аз няма да гадая кога точно ще приключи политическата дейност на Цветанов. Възможно е да е след часове, но може да успеят да смачкат историята медийно и институционално и той да се закрепи номинално. Например вече под името Цецо Асансьора. Българската политика и така е пълна с ходещи политически трупове. Това, което приключва, са изгледите Цветанов да наследи Борисов на партийните и държавни постове или дори да може да обслужи плановете за плавно оттегляне на патрона си. По същество заплашена е възможността за гладък преход в ГЕРБ и в рамките на режима. Оттам е и паниката.

В ГЕРБ знаят, че Борисов е изчерпан и търси изход за себе си. Човек го вижда на екрана и просто разбира това. При подобни джамахирии като тази на Борисов най-големият проблем е прехвърлянето на властта при осигуряване на континюитет на режима (демек – непрекъснатост на суджука). Голямата част от партията не може да си представи света без Цветанов. Другата, която винаги е мечтала да се спаси от него, няма никаква готовност за такъв свят, но ще започне трескаво да се готви и да клати лодката хаотично. Така се изпуска власт на пода.

Още по-лошо е положението, като се има предвид, че това става точно преди избори. Те номинално са за европарламент, но всъщност ще бъдат решителен вот на доверие за управлението и преддверие за парламентарни избори. И без този скандал в ГЕРБ се чувстваха толкова слаби и дезориентирани, че за първи път влизат в предизборна коалиция и практически се опитват да излъчат СДС за свой символичен водещ кандидат и “коректив” – т.е. за нещо като синдик или настойник. Знаят, че изборът е лош, но просто няма зад какво повече да скрият поглъщането си от ДПС и тоталната си липса на посока. И сега това с Артекс заплашва главния изборен машинатор на ГЕРБ. А и няма как да не повлече към дъното и стокиращата Габриел…

Но вероятно най-лошото е, че този скандал става точно в момента, в който се случва още един властови преход: осигуряването на нов пост за Цацаров и избор на нов лоялен главен прокурор.

Идеята е Цацаров да стане главен съдебен инспектор, с което да си осигури още 5 години по върховете на съдебната система и, което е по-важно, още репресивна власт. Всъщност на този пост спрямо съдиите (а в някои отношения и прокурорите) Цацаров би имал още повече възможности за тормоз и токсично влияние. Така доказалият своята лоялност към сараите и Борисов правосъден мандарин ще продължи службата си, но и ще бъде мотивиран да осигури подкрепа за когото са избрали за негов наследник. Очевидно пазаренето на нов главен прокурор не върви никак лесно, най-малкото, при наличието на амбициозни играчи като Радев (може да не потвърди избора) и Чолаков (консолидира своя фракция във ВСС). А и Цацаров едва ли гледа равнодушно на това кой ще го наследи и ще продължи или ще ревизира “делото му”.

Та Цветанов трябва да осигури гласовете на 2/3 от народните представители за избора на обществно тотално нетърпимия Цацаров на поста главен съдебен инспектор. При липсата на БСП в парламента. Това само по себе си ще бъде политическо харакири, какво остава, ако се случва на фона на асансьорната афера и очевидността, че Цацаров осигурява замитането й.

Доколкото, другата част на плана досега беше Пламен Георгиев да бъде монтиран за следващ главен прокурор, Цветанов се превръща в пасив и за нея. Георгиев ще влезе в процедурата, докато старателно не открива проблем с квартирната мафия в ГЕРБ.

Ако асансьорните проблеми на Цветанов попречат на гладкия преход в прокуратурата, това силно затруднява много други хора: нито Борисов може да планира своя преход, без някой да му пази гърба от наказателно преследване, нито Пеевски може спокойно да отиде евродепутат (както се говори), нито някой може да рискува да ходи на парламентарни избори…

Накратко: хич не е сега моментът Цветанов да си ходи, но и вече се превръща в пасив и никак не може да запази досегашното си влияние на “официален наследник” и да изпълнява важните си задачи.

Лоша работа. Изнервяща. Така е, като ти светнат синята лампа…

Препубликуваме коментара от Фейсбук. Заглавието е на редакцията.

SHARE
съпредседател на "Демократична България", вицепремиер (2014) и министър на правосъдието (2014-2015)