SHARE

Българският документалрн филм “Монолог в антракта” ще бъде излъчен за първи път в Ню Йорк на най-уважавания световен фестивал за кино и танц Dance on Camera, организиран от Dance Films Association. Селекцията на фестивала е най-престижното отличие на документалния филм до момента.

Фестивалът в Ню Йорк е най-старият и най-популярният световен форум, на който се показват всяка година едни от най-добрите кино образци, посветени на танца.

Снимка: A Monologue in the Intermission

В състезателната програма тази година за първи път има българско участие. Това е филмът “Монолог в антракта”, разкриващ сложния живот на най-прочутата българска съвременна примабалерина Веса Тонова.

Авторският филм на Петър Вълчев е част от селекцията на общо 27 световни фестивали за документално кино. През 2019 “Монолог в антракта” е отличен с награда за най-добър български документален филм от фестивала Master of Art, както и за най-добър монтаж от CineMuskoka Film Festival. Сред престижните номинации на филма за 2020 година е от фестивала FIFA “International Festival of Films on Art”.

“Тази година само три чуждестранни късометражни филма имат честта да участват в селекцията на Dance on Camera. Щастливи, сме че “Монолог в антракта“ е един от тях”, коментира режисьорът Петър Вълчев. Екипът на филма изказва и специалните си благодарности към вдъхновението и главен герой – примата на танца Веса Тонова.

Източник: Facebook, A Monologue in the Intermission

SHARE