SHARE

Тази седмица на Балканския полуостров се провежда поредица от дипломатически совалки. Основни теми са отношенията на Турция със Запада, сближаването на Гърция и Македония, споровете между Сърбия и Хърватия, както и първите стъпки към дългоочакваното обединение на Кипър. 

Турция

На 24 август се проведе срещата между вицепрезидента на САЩ Джо Байдън и турския президент Ердоган. След значителното в последните седмици влошаване на диалога между Запада и Турция се очакваше на тази среща да се изясни какви ще бъдат отношенията им занапред.

До сближаване не се стигна, след като Ердоган заяви, че САЩ нямат “никакво извинение” за това, че не искат да екстрадират Фетхулла Гюлен, който от Анкара обвиняват за неуспешния преврат от 15 юли. Дори американски съд да позволи екстрадирането на Гюлен, за което Анкара ще трябва да предостави ясни доказателства за неговата вина, Белият дом може да спре извеждането му от страната, ако установи, че това би представлявало риск за живота му.

Друга тема на срещата са били общите действия на САЩ и Турция в Сирия. Двете страни имат разногласия по отношение на кюрдските бунтовници, които САЩ подкрепят в региона в борбата им срещу ДАЕШ. За Турция сирийските кюрди са клон на обявената извън закона Кюрдска работническа партия в Турция, която от десетилетия се бори за териториална независимост от Анкара. По отношение на този проблем също не е било постигнато съгласие на срещата на Ердоган с Байдън, но вицепрезидентът на САЩ заяви, че американската армия е осигурила въздушна подкрепа на турските операции в Северна Сирия.

Заради срещата между Байдън и Ердоган бе отложено и планираното посещение на Бойко Борисов  на 24 август. Борисов няма да се срещне с Ердоган, но на 26 август ще посети Турция и ще се срещне с премиера Бинали Йълдъръм. Очаква се на срещата основна тема да е мигрантската криза и какви ще са последствията, ако Турция спре да регулира бежанския поток към Европа. Българският премиер е твърдо решен да използва темата за мигрантите като оправдание за сближаването на отношенията на София с Анкара и причина да отправя критики към Брюксел. Очаква се двамата премиери да обсъдят и руските енергийни проекти, след като в началото на месеца Путин обяви, че ще бъде възобновен “Турски поток”, а България иска да изгради газов хъб на своята територия.

Гърция

Отношенията между Гърция и Турция също се влошават, след като Гърция отказа да есктрадира осемте турски военни, участвали в неуспешния преврат в Турция. Следващата седмица ще се проведе среща между външните министри на двете страни в опит да се уредят отношенията между тях.

Тук отново е особено важна мигрантската тема, тъй като гръцкото правителство се притеснява, че ако споразумението между ЕС и Турция бъде прекратено, Гърция ще бъде залята от имигранти. Според министъра по имиграцията Янис Музалас при прекратяване на сделката в страната могат да дойдат 180 000 имигранти. Той е категоричен, че гръцката държава не може да се справи с подобна вълна.

Македония

Гърция и Македония навлизат в нов етап в своята външна политика. Политическият диалог между двете държави беше подновен преди година от външните министри Никос Коциас и Никола Поповски и този петък ще се осъществи знаково посещение на гръцкия външен министър в Скопие.

Очаква се на срещата да бъде обсъдена интеграцията на Мекедония в ЕС, сътрудничеството между Атина и Скопие и начините за справяне с очаквания имигрантски наплив към Балканите. Спорът за името на Македония няма да бъде обсъждан.

Друга новина от западната ни съседка е , че руската фирма „Балкан петролиум“ е представила оферта за закупуването на акциите на “Макпетрол”, водещия разпространител на петрол в страната. “Макпетрол” има 124 бензиностанции в Македония и клонове в Сърбия и Гърция.

Хърватия

Сръбският радикален лидер Воислав Шешел, който беше оправдан от Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, заяви, че иска да посети Хърватия. Това провокира нов дипломатически скандал между Сърбия и Хърватия, като служебният премиер на Хърватия Тихомир Орешкович заяви, че ако Шешел влезе в страната, ще бъде арестуван.

Тези коментари допринесоха за влошаването на отношенията между Белград и Загреб, след като Хърватия октри паметник на Миро Баришич, който в Сърбия се възприема за терорист. В резултат сръбският премиер Александър Вучич отмени посещението си за този четвъртък в Загреб.

Кипър

Разделението на Кипър върви към своя край. Президентът на Турска република Северен Кипър Мустафа Акънджъ се срещна в буферната зона на острова с лидера на Република Кипър Никос Анастасиадис.

След срещата стана ясно, че процесът по обединение на острова продължава и ще бъде изработен окончателен план за бъдещето на Кипър на 14 септември.

 

SHARE