SHARE

І. Турция

Реформите на султана

Турският президент Ердоган иска да проведе реформа на въоръжените сили, чрез която ще подчини цялата армия на министъра на отбраната. Отделно от това ще бъдат закрити военните училища, които ще бъдат замени с университет по национална отбрана и академия на жандармерията.

Също така турските власти имат намерение да проведат преструктуриране на разузнавателните служби на страната.

От своя страна премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че Турция е успяла да отстрани всички елементи свързани с Фетхулла Гюлен от армията.

Тези събития не са предотвратили убийствата след опита за преврат в страната. Турската армия е ликвидирала 35 членове на Кюрдската работническа партия. Други петима войници са убити и осем ранени при сблъсъци с кюрдски екстремисти в югоизточната част на страната, предава също така турската информационна агенция.

Като истински вседържец Ердоган започна да показва и милост. Миналата седмица той заяви, че има намерение да оттегли всички съдебни искове за оскърбления по негов адрес, предава Би Би Си. По неговите думи, той е вдъхновен от чувствата на единство, след неуспешния опит за военен преврат.

По-рано тази година, властите съобщиха, че около 2 хил. души са изправени пред подобни обвинения.

Обвинения към Европа

В свое изявление Ердоган обвини Запада в подкрепата на „терора“ и заговорниците, организирали опит за военен преврат.

„За съжаление Западът подкрепя терора и застава зад организаторите на преврата“, заяви Ердоган в телевизионна реч от президентския си дворец. „Тези, които мислехме за приятели застанаха зад организаторите на преврата и зад терористите“, предава думите на Ердоган агенция “Фокус”.

От своя страна, турският външен министър Мевлют Чавушоглу настоява Брюксел да каже кога гражданите на Турция ще получат безвизов достъп до шенгенското пространство, в свое интервю за Франкфуртер Алгемайне Цайтунг.  В противен случай, той предупреди, че Анкара ще спре овладяването на мигрантския поток към Европа.

Същевременно, въвеждането на смъртно наказание продължава да бъде критикувано от ЕС, но турското правителство застава зад идеята. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че решението по въпроса за въвеждането на смъртно наказание в страната може да бъде взето с референдум. Според Чавушоглу  „ЕС няма право да поучава Анкара по този въпрос“.

Тази му реакция идва след като Берлин предупреди Анката, че въвеждането на смъртното наказание противоречи на основните принципи на ЕС и Съвета на Европа.

В резултат на събитията, турската икономика е изгубила 300 млрд. турски лири (100 млрд. долара) по данни на правителството.

ІІ. Гърция

Основна тема в гръцките медии тази седмица бе визитата на Алексис Ципрас в България. От нея се разбра, че Гърция и България планират създаването на терминал за втечнен природен газ край Александруполис и нова железопътна връзка между Александруполис и Варна.

Сред другите обсъждани теми бяха бежанската криза, редовните стачки на гръцките фермери, блокиращи границата между двете държави и разрешаването на проблем с наводнения в Гърция, причинявани от язовирите на българска територия.

Междувременно, според източници, министър-председателят Алексис Ципрас планира серия от референдуми за следващата пролет, които дори може да включат въпросни на пенсионна и данъчната тематика. Министърът на труда Гиоргиос Катругалос заяви, че правителството е решено да не се огъва под натиска на кредиторите относно реформите в трудовия пазар, подчертавайки че защитата на правата на работниците е въпрос на „идентичност“ за лявото правителство на Гърция.

Междувременно, гръцкото правителство е дало зелена светлина за формирането на  комитет за контрол на разходите, чиято цел е да уравновеси бюджетните разходи, така че да се финансират социалните и данъчните политики на Ципрас. Идеята ще бъде приложена за първи път през септември в Министерствата на финансите, икономиката и културата и се очаква след това да бъде въведена и в другите министерства, предава агенция “Фокус”.

Целта на управляващите е да съкратят разходите на министерствата с 10% и се предполага, че ще бъдат спестени над 500 млн. евро.

III. Кипър

Вероятността за обединение на Кипър става все по-възможна. Турската република Северен Кипър може да постигне съгласие за обединение с южната част на острова още тази година.

„Целта е да превърнем тази година, 2016 г., година на решението“, заяви турският кипърски президент Мустафа Акънджъ след тричасови разговори с гръцкия кипърски лидер Никос Анастасиадис и представители на ООН.

Всичко това се случва на фона на 50-годишни неуспешни опити да се постигне съгласие по  въпроса.

ІV. Румъния

В Румъния, която по думите на българския премиер сме задминали, борбата с корупцията дава резултати. Заместник-управителят на румънската Централна банка Богдад Олтяну бе арестуван по обвинения в корупция. Това е първият арест на високопоставен банкер в страната.

„Има данни и доказателства, че през 2008 г., Богдан Олтяну, като председател на долната камара на парламента, е поискал и получил 1 млн. евро и изборна подкрепа от бизнесмен. В замяна той е убеждавал правителството да назначи определен човек за управител на биосферния резерват по делтата на река Дунав“, заявиха от антикорупционната агенция в странта, предава агенция “Фокус”.

Друга новина от северната ни съседка е, че бившата кралица на Румъния Ана е починала на 1-ви август на 92-годишна възраст. Бившият крал на Румъния Михай, чиято съпруга е кралица Ана, са живели в Швейцария от 2004 г., след като Михай абдикира през 1947 г. се установява комунистически режим в страната.

V. Македония

От Македония политическите новини отново се отнасят до проблемите между основните партии за провеждането на нови избори. От неправителствени организации настояват да се прочистят избирателните списъци от т.нар. „мъртви души“, тъй като те създават възможност за политически манипулации,

Според Институтът за изследване на политиката и други НПО-та съществуват около 40 000 гласоподаватели, които са основно етнически албанци, които трябва да бъдат премахнати от избирателните списъци.

Друга новина от западната ни съседка е, че Асоциацията на хотелиерите в Охрид отчита изключителен туристически бум в града. Над 90% от туристите са от Македония, но се отчита ръст и при посещенията от Израел, Белгия, Турция и от съседните балкански страни.

VІ. Хърватия

Сърбия настоява Хърватия да премахне новопостроения паметник на Миро Барешич във село на хърватското крайбрежие. По време на откриването на статуята са присъствали двама министри и няколко крайнодесни привърженици. Миро Барешич е осъден на доживотен затвор за  убийството на югославския посланик Владимир Ролович в Стокхолм през 1971 г., но Барешич не посрещна присъдата и загива през 1991 г. по време на конфликта между Хърватия и Сърбия и последващото отделяне на двете държави.

Сръбският премиер Вучич призова ЕС за реакцкия по въпроса, докато сръбския социален министър Вулин заяви, че Хърватия се е “впуснала в безумието”.

 

VII. Сърбия

След разследване на Проекта за разследване на организираната престъпност и корупцията – OCCRP, станал известен с разкритията от “Досиетата от Панама” – се разбра, че балканските страни вкючително Сърбия са участвали в снабдяването на оръжия за Саудитска арабия.

Това предизвика реакция от сръбския премиер Александър Вучич, който заяви, че подкрепя “износът на оръжия, защото той носи чист приход от чуждестранна валута”, предава Balkan Insight, и оръжейната индустия предоставя икономически ползи за Сърбия.

 

SHARE