SHARE

Тази седмица председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи поредица от нови инициативи, с които ще се занимава Брюксел през следващите години. Едно от по-любопитните му предложения беше идеята да помогне на обществените места в Европа да предоставят безплатен достъп до Wi-Fi.

Как ще стане това? Всички европейски общини ще могат да кандидатстват за финансиране, с което да се инсталира интернет достъп до обществени сгради, паркове, площади и библиотеки. Местната власт обаче трябва да се ангажира в дългосрочен план, че ще заплаща за високоскоростен интернет достъп и че кандидатурата няма да замени вече съществуваща свободна частна или обществена Wi-Fi мрежа.

Комисията възнамерява да задели 120 млн. евро за 6000 до 8000 обекта из цяла Европа. С тези пари тя ще покрие оборудването и инсталацията, докато общината ще се ангажира с плащането на интернет достъпа. Една от идеите е така да развият услуги като електронното здраве и електронното правителството, но безплатният интернет ще направи по-привлекателен и частния бизнес, който се помещава на обществените места.

Предвижда се планът да бъде одобрен до юни 2017 г., след което ще може да започне кандидатстването по проекта. След 2020 г. ще може да ловите покемони и да си качвате селфитата във фейсбук от публична Wi-Fi мрежа.

Идеята е част от далеч по-големия и сериозен пакет от инициативи на комисията за общ дигитален пазар, в който се предвижда премахването на националните граници за цифрово съдържание (напр. в YouTube да не ви излиза “Този видеоклип не може да бъде гледан от вашата страна”), европейска система за защита на авторското право и залагането на минимални изисквания към интернет доставчиците за 2025 г.

Между тези минимални изискавания за 2025 г. са:

– Мининална скорост на сваляне от интернет от 100Mb в секунда за всички домакинства.

– Минимална скорост на сваляне и качване от 1GB в секунда за всички болници, администрации и други обществени сгради, които разчитат на цифровите технологии.

– Непрекъсваем достъп до 5G мрежата на всички основни пътища и магистрали.

Междувременно от 15 юни 2017 г. ще отпаднат всички роуминг тарифи при разговори на територията на ЕС. Миналия месец комисията излезе с предложение това правило да важи само за първите 90 дни от пребиваването в чужбина, но след сериозна критика, че на гражданите беше обещано друго, Жан-Клод Юнкер оттегли предложението и обеща, че комисията ще си изпълни ангажимента.

На фона на пропагандата и кризите на Стария континент Европейската комисия реши, че трябва да докаже на своите граждани, че работи за тях и наистина може да донесе промяна в техния живот. Помощта за безплатен интернет на обществени места едва ли ще разреши който и да било проблем на Европа, но тя е просто една полезна стъпка от многото.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.