SHARE

Сръбският премиер Александър Вучич е възможно да се кандидатира за президент. Бивш директор на ЦРУ заяви, че Путин ще поиска от Доналд Тръмп да премахне противоракетния щит от Румъния и от Полша, а френската полиция арестува бившия премиер на Косово Рамуш Харадинай. Междувременно в Македония бедствено положение е затворило всички пътища в източната част на страната. 

Бившият директор на ЦРУ Майкъл Морел смята, че Путин може да се споразумее с Тръмп да премахне противоракетния щит от Румъния и от Полша

„Путин играе игра в дългосрочен план. Първото нещо, което той ще поиска, ще бъде среща на високо равнище с Тръмп, при която ще се постигне споразумение – САЩ ще се съгласят да премахнат западните санкции срещу Русия заради Украйна и да не разполагат елементи на ПРУ в Румъния и в Полша в замяна на общи военни усилия срещу „Ислямска държава“ в Сирия“, предава агенция “Фокус” думите на Морел. Според него Путин разчита, че това ще е изгодно за Тръмп, тъй като “по-голямата част от населението на САЩ не се интересува от Украйна и противоракетната отбрана в Източна Европа”, но се интересува от „Ислямска държава“.

Миналата година бе задействана първата база от системата за противоракетна отбрана на НАТО в Девеселу, Румъния. Русия смята, че противоракетният щит е разположен срещу нея, въпреки че анализи на НАТО твърдят, че системата не може да възпре ракетната мощ на Русия и е предназначена да опази Европа от държавите в Близкия изток, които имат по-малка бойна мощ.

Франция се намеси в балканска свада между Косово и Сърбия

Френската полиция арестува бившия премиер на Косово Рамуш Харадинай въз основа на издадена от Сърбия международна заповед за арест от 2004 г. Харадинай е бивш високопоставен представител на Армията за освобождение на Косово и Сърбия го смята за военен престъпник заради бунтовете по време на косовския конфликт и иска той да бъде изправен пред сръбски съд.

Косово призова френските власти да освободят бившия премиер на страната, за когото френски съд в четвъртък постанови, че Рамуш Харадинай трябва да остане в ареста, докато се води делото му за екстрадиране в Сърбия.

Към настояванията на Косово се присъедини и албанското правителство, като външният министър на Албания Дитмир Бушати осъди ареста на косовския политик.

„Арестът на Харадинай, основан върху молба за задържане от Сърбия от 2004 г., заслужава осъждане от гледна точка, че е повсеместно известно, че международното правосъдие го е оправдало. Призовавам френските власти като страна, която има важен принос за Косово, да разреши ситуацията, като незабавно освободи Рамуш Харадинай“, заяви Бушати.

Косово и Франция имат история на добри дипломатически отношения. Париж бе един от най-големите поддръжници на косовската независимост.

Да бъдеш или не президент?

Президентските избори в Сърбия са на 9 април и Александър Вучич е в сложна ситуация. Ако подкрепи настоящия президент Томислав Николич, то той може да изгуби от кандидата на опозицията Вук Йеремич. Според социолозите Вучич има най-големи шансове да победи Йеремич, но това значи той да изостави премиерския пост.

Миналата година сръбският министър-председател обяви, че няма да се кандидатира, но тази седмица вицепремиерът Зорана Михайлович заяви, че тя „гласува в подкрепа“ на това Александър Вучич да стане кандидат за президент.

Междувременно президентът на Сърбия Томислав Николич отмени посещението си в Косово заради „нечестното поведение“ на властите в Прищина, които днес „са тормозили в течение на часове най-приближените служители на президента“ на пропускателен пункт Мердаре.

Бедствено положение в Македония заради обилни снеговалежи

Снеговалежите в западната ни съседка са станали причина да се затворят всички пътни участъци в Източна Македония и отделни области са останали без достъп до останалата част на страната.

Непроходима е магистралата Велес-Скопие. Затворен е пътният участък от Щипска петля до Катланово. В района на Пуста кула продължава да има блокирани автомобили след снежната буря през нощта, предава агенция “Фокус”.

По направлението Скопие-Велес движението е възможно само в една лента. В Западна Македония е затворен пътят Тетово-Яжинце.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че е “по-оптимистичен от всякога” относно споразумението за Кипър

Той уточни, че след разговори с новия генерален секретар на ООН Антонио Гутереш все още има „сериозни въпроси“ относно територията, картата, сигурността и гаранциите. Но все пак рамката и разбирателството са налице, за да се постигне споразумение.

Изявленията му идват на фона на нов проблем в преговорите.  Президентът на Севернокипърската турска република Мустафа Акънджъ заяви, че иска военни от Анкара да присъстват на територията на обединен Кипър. И допълни, че ако Гърция и Кипър настояват за решение „без гаранции и без армии“, тогава „преговорите ще приключат, преди да са започнали“.

SHARE