SHARE

„Не сме тук, за да спасяваме Консервативната партия“ – това е присъдата, направена на среща на европейски дипломати и преговарящия екип на ЕС за бъдещите отношения между Обединеното кралство и Европа.

На Стария континент се надигат сигнали, че заради хаоса сред британските управляващи е възможно да не бъде постигната никаква сделка до март 2019 г., когато Британия ще напусне ЕС.

В петък представители на останалите 27 държави членки се събраха, за да обсъдят провалящите се преговори с водещия ги от страна на ЕС – Мишел Барние.

На тях Барние е изложил последното предложение на Тереза Мей за бързо договаряне на преходен период, в който страната да остане в единния пазар на ЕС до около 2021 г. Но то е отхвърлено от Париж и Берлин, съобщава Financial Times. 

Причината е много проста. ЕС настоява първо страните да постигнат споразумение по „развода“ – или какво ще стане с правата на гражданите, границите (особено Северна Ирландия) и задълженията на Британия.

И когато започнаха преговорите по-рано тази година, Обединеното кралство се съгласи на този подход в развода и бъдещите отношения да бъдат преговаряни едно по едно. Въпреки това по желание на Британия бе постигнат компрос да започнат преговорите по търговското споразумение в момента, в който „достатъчен напредък“ е постигнат по първата част, като се очакваше това да стане този октомври месец.

Такъв напредък обаче няма, тъй като правителството на Тереза Мей е разкъсано от вътрешна битка и единственият план, който тя представи, беше подкопан от външния ѝ министър Борис Джонсън.

А различните позиции в Консервативната партия са неизброими и често подплатени с лидерски амбиции – няколко министри заплашват с оставки, ако в преходния период страната остане в единния пазар, Борис Джонсън не иска по време на него да се изпълняват решения на Съда на ЕС, трети смятат, че ако Брюксел не се съгласи до този декември на сделка, то Британия трябва да напусне без сделка.

И това са разделенията само във фракцията на твърдите евроскептици. Сред проевропейски настроените тори мненията се разпростират от двегодишен преходен период до такива, които искат страната да остане в единния пазар на ЕС, докато не договори нов асоцииран статус със съюза.

Същевременно в партията се води и свирепа битка кой да заеме мястото на Тереза Мей, като на премиера един от последните му ходове бе да гарантира, че тя единствена може да постигне сделка с ЕС.

Целта на Европа обаче не е „да спасява Консервативната партия“ в Британия. Нещо повече, Telegraph е научил, че преговорният екип на ЕС започва сериозни преговори с опозицията в лицето на Лейбър, тъй като предполагат, че консервативното правителство на Мей може да падне съвсем скоро.

Федерацията на германските индустрии (BDI) предупреди европейския бизнес в Британия да се готви за сценарий за „много твърд Брекзит“, в който до 2019 г. няма да бъде постигната никаква сделка.

Директорът на BDI Йоахим Ланг излезе и с доста острия коментар, че „На британското правителство му липсва ясна концепция, въпреки че много говори“. За целта от федерацията създават специален екип, в който са компании като Siemens, които да се подготвят за огромните трусове, съобщава Reuters. 

Подобни са и нагласите на Мишел Барние, който готви срещи с националните митнически служби, за да ги предупреди да се готвят за всички сценарии, включително и никаква сделка.

До момента преговорите по развода не са постигнали успех в нито едно от трите направления. Предложението на Тереза Мей Британия да плати около 20 млрд. евро на ЕС бе възприето като „пробив“, но никой не знае дали тя ще се задържи на власт да го изпълни. Очаква се тази седмица британците да направят пробив и по отношение на правата на европейските граждани, но предложение още не е налично.

Остава и въпросът със Северна Ирландия, за която нито една от двете страни не иска връщането на граница между нея и Ейре. Това трудно обаче може да бъде постигнато, ако страната не остане в единния пазар на ЕС.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.