SHARE

Тъй като от утре започват интерпретациите на четвъртия мандат на Путин и тъй като ще поканят пак „свои“ експерти, главното.

С една дума – дежа вю. Словото на Путин няма опорна точка в реалността. Всяка негова дума обещание крещящо противоречи на текущите факти, тенденции и процеси в обществото и икономиката. Задачата да станат пета икономика в света е халюциногенна политика.

Западът се надява, някои отчаяно, руският президент да измъкне от шапката поредния магически трик и да назначи някои прозападен политик – като Кудрин. Напразно – нищо не са разбрали – главната и отличителна черта на Путин е неговата неспособност да се променя и адаптира към променящата се среда. Той вече е полубог и говори като пророк, което предполага безкритична вяра в това, което казва.

Присъствието на Шрьодер е допълнително унижение за Германия, и то преднамерено, но и той е напълно изтъркана карта. Вероятността Шрьодер да помогне в политическата сфера на Путин на Запад клони към нула.

Утре ще видите парад на силата, но данните показват друго – военният бюджет не само намалява, при това с цели 20%!?!, но технологичното изоставане на Русия, дори във военната област, става трагично. Доказателство е отказът на Индия от съвместната разработка на „петото поколение“ изтребители СУ-57, сривовете в ГЛОНАС и трагичния списък от провали с изстрелването на ракети.

На фона на насилието и бруталните разправии на улицата с противниците на режима звучи кухо признанието, че за да напредва и се развива Русия, й трябват демокрация и свобода. По-примитивни муцуни от т.нар. „казаци“ и мутрите от Националната гвардия и ОМОН човек трудно може да си представи, особено в качеството им на символи на демокрацията и свободата, и то в Русия. Дори не е виц.

Четвъртата му реч при „коронясването“ в Кремъл е повече от същото и по никакъв начин не разсея съмненията за изхабен Путин.

Текстът е препубликуван от  фейсбук профила на автора с негово разрешение. Заглавието и акцентите са на редакцията на „Терминал 3“.

SHARE
Член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания, Управляващ партньор на „Иновейтив Енерджи Солюшънс", блогър, Почетен председател на Българския икономически форум, Координатор, Софийско Бизнес Училище. Бивш посланик на Република България в Русия.