SHARE

“Остта на стабилността”

Срещата на Борисов и Ципрас в понеделник бе основна новина и на гръцките медии. Според гръцкото издание “Екатимерини”, сътрудничеството по енергийните въпроси е било водещата тема, която са обсъдждали двамата европейски лидери.
“Двамата подписаха серия от двустранни споразумения, от които най-важните се отнасят до строежа на газовия интерконектор Гърция – България (IGB) и създаването на терминал за втечнен газ (LNG) в близост до Александруполис, пристанищен град в Северна Гърция” предават от “Екатимерини”.
Отбелязан е и коментарът на Ципрас, че Гърция и България са “стълбове на сигурността и стабилността.” Това прави и впечатление на Greek reporter, които определят новите взаимоотношения между двамата премиери като “Остта на стабилността”.
Гръцкият премиер също така е обещал подкрепа на София да стане член на Шенгенското пространство и, в даден момент, на еврозоната. Бойко Борисов също така е бил поканен да посети Атина и Солун от гръцкия си колега.

Пътят на тероризма и България

Множество световни издания като Le Figaro и Zeit отразяват факта, че терористът от Ансбах е бил интервюиран два пъти от БНТ и е стоял в страната до средата на 2014 г.
Вечерта между 24 и 25 юли терорист се взриви на музикален фестивал в град Ансбах, Германия, но преди събитията се е очаквало неговото депортиране за България, откъдето първоначално той е влязъл в Европейския съюз.
„В този период той не е привличал вниманието на полицията с каквито и да е антисоциални дейности“, заяви главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов. Германия е отказала молбата за убежище на мъжа и той е трябвало да бъде върнат в България.”, предават медиите.
Журналистът от БНТ, който го е интервюирал го описва като „тих, резервиран, дори срамежлив“, предава френският вестник Le Figaro.

Междувременно от Daily Mail предават, че въпросният терорист е бил измъчван в България и Сирия. “Днес стана ясно, че 27 годишният мъж може да се е обърнал към радикалния ислям след като е бил подложен на мъчения в неговата родина Сирия, под режима на Башар ал-Асад и впоследствие в България – първата европейска държава, в която е влязъл преди три години” предава изданието. Терористът, според Daily Mail, на два пъти е наемал адвокат, който да предотврати депортирането му в България, тъй като не бил психически подготвен за това.
Общото усещане от статията е, че терористът до такава степен се е притеснявал да не бъде измъчван в България, че е решил да се взриви, за да предотврати това. Доказателства за измъчвания няма, а единствено показания на психолога, според когото терористът е твърдял, че в България са го измъчвали.

От Washington post научаваме за още една история, свързана с България и тероризма. “Специализиран съд в България разглежда дело за трима сирийски граждани, обвинени в тероризъм”.
Тримата обвиняеми са получили бежански статус в Германия, опитали са се нелегално да пресечат границата с Турция и са искали да отидат до Сирия, за да се присъединят към “джихадистки организации”, предава Associated Press, които американският вестник цитира.
Българската прокуратура твърди, че е открила в телефона на обвиняемите запазени снимки на членове на ДАЕШ и ако се докаже тяхната вина може да бъдат лишени от свобода за 10 години.

Има ли българска връзка в допинг скандалите?” Това пита FirstPost, след като индийският борец Нарсинг Ядав регистрира положителна допинг проба. Според изданието “всички следи водят до теория на конспирацията”, в която борецът не е знаел, че приема допинг. Според индийски експерти, цитирани от изданието, е възможно някой да му е дал храна в България, която да е съдържала въпросните съставки. “Ядав отива на тренировка и чуждестранен опит в България… връща се на 22-юни и вторият му допинг тест е на 25-ти. После третият е на 5 юли. “ описва хронологията на събитията изданието.
Причината да се повдигат съмнения дали Ядав не е бил натопен е, че той е взел допинг твърде близо до началото на олимпиадата и шансът да не бъде хванат от международните инспектори е почти нулев. Разследване върху твърденията, че веществата са приети на българска територия не е проведено.

Американското военно издание Stripes and Stars предава, че американската армия ще разположи допълнителен персонал във военните бази на САЩ в Румъния и България, защото растат нуждите на мисията. От изданието уточняват, че румънската и българската база се стопанисват от държавите-домакини, но и двата лагера са се превърнали в центрове за американски военни учения, които са на ключови позиции за опазване на регионалната сигурност.
Работата в България и Румъния ще Ви даде шанса да получите опит в по-груба среда, отколкото позициите в други части на Европа” заявява регионалният директор Майкъл Формика.

В Кипър българи са замесени в схема за фиктивни бракове, разбираме от Cyprus Mail. 26-годишен мъж от Бангладеш и четири български са задържани в схема за брак между граждани на ЕС и граждани на трети страни.
Четирите жени са казали на полицията, че заради лошо финансово състояние се съгласили да заминат за Кипър и да сключат брак с непознати мъже срещу 1000 евро. Сделката се осъществила и с помощта на друго лице, което живее в България.
Според полицията, една от задържаните разказала, че жена в България преди две седмици предложила на нея и сестра ѝ по 2000 евро на всяка да сключат брак в Кипър.

От македонското онлайн издание Zurnal научаваме, че са задържани 9 българки, 5 албанки, 2 сръбкини и 1 босненка за „нелегална дейност“ в нощни заведения в Тетово. Задържаните ще бъдат депортирани и ще им бъде наложена забрана за влизане в Македония за срок от 2 години.

Това може да изглежда очевидно но… Българските държавни желзници БДЖ призовават играчите на Pokemon GO да стоят далеч от релсите” съобщава “Ройтерс
„Железопътният превозвач предупреждава потребителите на играта, че търсенето на покемони в железопътни райони не е безопасно начинание.”предават думите на БДЖ от Ройтерс и завършват с посланието, че “самите покемони не са в опасност, защото всъщност не съществуват.”

В друг материал от информационната агенция предават, че изборите в Бъгария са насрочени за 6 ноември, на които българите ще гласуват за президент и на референдум.

От немския вестник Bild научаваме, че варненски самолет е блокирал щутгартското летище. Работата не летището е била временно преустановена след като самолет на нискотарифната Sun Express  е излезнал извън пистата.

И въпреки самолетните неуредици, от Daily Mail съобщават, че “Куба и България са новите горещи туристически дестинации за великобританските туроператори, които искат да избегнат терористична атака” Това твърди туроператора Томас Кук, според който след политическата нестабилност в Турция и атентатите в Белгия и Франция, новите топ-дестинации са България, Гърция, САЩ и Куба. В България вестника препоръчва да се посети “Червената ривиера” за море и ски курортите “на запад”.