SHARE

Изминалата седмица е с много поуки и изводи. От една страна, в нея е отразен светът на успеха и красивото в България, от друга, и тази седмица продължава да се изгражда пропагандният образ на страната ни, за който не е като да не сподпомагат родните политици.

Фалшивата реалност: Борисов хвален от руската пропаганда

Помните ли думите на премиера Борисов, че иска демилитаризация на Черно море? Тази му позиция му спечели слава… от Russia Today, която съобщи, че за разлика от агресивните поляци, българският премиер се е борил за “деескалация на напрежението”. Тук е мястото да се споменем, че освен Борисов никой никога не е говорил за изграждането на военноморски сили на НАТО в Черно море, чиято цел да бъде война с Русия, както премиерът бе споменал преди време. Но ако се чудите какви са нагласите на Кремъл и неговата пропаганда към Борисов, то Russia Today Ви дава отговор.

И докато от Russia Today хвалят премиера, то румънският сайт Stripesurse определя събитията като “скандала в България”. “Очевидно имаме различни мнения” предава изданието думите на румънския президент Клаус Йоханис, който, очевидно, също не е разбрал, че НАТО иска България да воюва с Руския. До ден днешен единствено българският премиер е на това мнение.

Фалшивите герои: Динко

Динко отдавна бе обявен от българските медии за герой, достойно заемащ място в пантеона на KLETA MAJKA BALGARIA като борец с ислямските хали. От тази седмица той вече е издигнат и в мъченик и това е надлежно обнародвано в Daily Mail.

ДАЕШ предлага $50’000 награда за главата на бъгарския “ловец на мигранти”, предава Daily Mail. Информацията идва от изключително надежния български в-к “Уикенд”. Този факт достатъчно ясно говори за падението на британски вестници като Sun, Daily Telegraph и Daily Mail, които непрестанно отразяват приключенията на Динко и компания (а от време на време и Ванга).

Изданието, не пропуска да прокара и малко антиимигрантска пропаганда: “Смята се, че [ДАЕШ] е набелязала Вълев, защото искат да бъдат припознати като защитници на мигрантите от Близкия Изток, особено мюсюлмани, и се надяват да наемат няколко бежанци за терористични операции в Европа”

Кой “смята” така не е посочено, нито какви са доводите за това, че бежанци извършват или ще извършват терористични актове.

Оспорваната история: Спасяването на евреите и Ривлин

Израелският президент Ройвен Ривлин бе на посещение у нас по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи. В края на визитата се разбра, че България ще започне съдебен процес срещу заподозрените в атентата на летището в Бургас in absentia.

Но по-интересно е едно твърдение на англоезичното издание Jerusalem Post:

“България твърди, че е спасила евреите от депортиране в трудовите лагери и лагерите на смъртта, но архивите на Вашинготнския музей на Холокоста и в музея Яд Вашем разказват различна история.” Изданието не дава повече информация.

Френският вестник Le Figaro съобщава, че са открити 200 кила кокаин, скрити в доматени кутии в България. Следите на задържаната дрога водят към Иран и се смята, че е била предназначена за Нидерландия, предава изданието.

Миналата седмица България бе похвалена от множество международни издания, заради приетата политика всяка система, която се разработва по задание от държавата, да бъде с отворен код. Тази седмица се появиха и притеснения към open source законодателството. Според Vice “лошият” ще има предимство при използването на отворен код. От медията цитират и Божидар Божанов, който е автор на идеята за отворения код и подробно защитава идеята в своята статия за Терминал 3 – България вече има закон за отворения код.

В края на статията и от Vice признават, че стъпката е дръзка. “Каквито и да са потенциалните капани на open sourcing-a, няма никакво съмнение, че България (с население само от 7 милиона) е предпрела изключително прогресивен и до голяма степен неизпробван подход към прозрачността на правителствените технологии”

В кандадското издание La Presse е отразен нарастващия интерес на НАТО и Русия към черноморския регион. “В Южна Европа, НАТО все повеже трябва да се ангажира с румънската и българска сигурност, които се притесняват от нарастващото военно присъствие на Русия в черноморието. Също така, Алиансът планира да разположи военни сили в Румъния, за да подсигури сигурността в страната. “Виждаме в черноморския регион знаци на сплашване” е заявил високопоставен американски служител пред изданието.

Героите на село Старо Железаре: Че Гевара, Бриджит Бардо, Ганди, Линкълн и Клеопатра.

“Българи се надяват Че Гевара и Бриджит Бардо могат да им спасят селото” е една история на New York Times,  в която се разказва за това как село Старо Железаре се превърнало в “произведение на изкуството” след като семейство полски художници започва да рисува по оградите на селото.

В “Селото на личностите”, наречено така от артистите, вече са намерили място Че Гевара и Бриджит Бардо, а се очаква скоро към тях да се наместят Ганди, Линкълн и Клеопатра.

Защо България? Отговорът на един канадец.

“Първият въпрос, който получавам когато спомена, че отивам в България за месец това лято е: Защо България?” започва статията на регионалното канадаско издание York Region.

“Наистина, България не е първата дестинация, за която се сещаме когато отиваме на европейска почивка. Обикновено западняците мислят за Франция, Италия, Испания, Германия, Гърция, Алпите или Средиземноморието, но България също трябва да бъде включена в списъка, до голяма степен заради забележителните гледки.“ пише авторът Стийв Съмървил.

И завършваме с това, че на 16 юли Иван Илиев ще бъде гост-диригент на Техеранския симфоничен оркестър, пише англоезичното издание Tehran Times. Концерът е  наречен “Урмия”, по името на едноименното езеро в северозападен Иран, което в последните години пресъхва с рязка скорост.