SHARE

Тази седмица България посрещна не малко критики по отношение на политиката си към бежанците и екстрадирането на Абдуллах Бююк, който е преследван от турските власти. Тези критики бяха отразени и от световната преса.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хусейн критикува България заради отношението на страната ни към нелегалните имигранти, предава в-к Independent.

Ал Хусейн заяви, че има сериозни опасения, че българската политика не отговаря на международното законодателство и допълни, че “нарастващата ксенофобия, ислямофобия и расизъм са едни от най-притеснителните нарушения на човешките права в Европа” предават думите на върховния комисар от британския вестник.

“Възмущение в България след екстрадирането на турски опозиционер” е заглавие на френското издание L’Orient le jour. В статията се повтаря критиката на българското правителство, за това че Абдуллах Бююк бе предаден на турската държава в нарушение на международното право.

“Граничейки с Турция, България внимава да не разстрои страната, от която зависи регулирането на мигрантския поток. Министър-председателят Бойко Борисов също така предупреди българските лидери да “говорят внимателно за Турция”, за да не я обидят.” предават от изданието.

Друга новина свързана с екстрадиция също намери място във френските медии. “България нареди екстрадирането към Франция на Мурад Хамид”, предават Le Monde и France 24. Медиите припомнят историята на Хамид, който е зет на един от извършилите на атентата срещу Шарли Ебдо миналата година. Френските власти искат Хамид защото подозират, че той е обвързан с ДАЕШ, но въпреки че самият Хамид отрича обвиненията, той също иска да се завърне във Франция, защото в България се държали с него нехуманно.

От Deutsche Welle отразяват скандала с обществената поръчка за превоз на мигранти, която беше дадена на лице задържано за незаконен трафик на чужденци. “Двама служители на граничната полиция в България са уволнени заради съмнения в корупция. Премиерът на страната ги обвини, че работят с трафикантите на хора” предават от на немската обществена медия.

От Deutsche Welle коментират, че “като правило тези, които успяват да пресекат границата се опитват да избегнат регистрация в България, една от най-бедните страни в ЕС, защото искат да продължат към Централна Европа.”

 

Пропаганда

Американскят пропаганден сайт Breitbart е решил да помогне на кампанията на Тръмп като покаже, че и България ще строи “стена”.

“Страхувайки се от нова мигрантска инвазия, България ще построи масивна стена на граница” е заглавието на статията. Ердоган заплашил, че може да освободи към Европа 3 милиона имигранти и за да се предпази страната ни ще изгради стена от 20 мили (32 км.)

Breitbard се позовава на интервюто на Ердоган за Le Monde, в което обаче турският президент заявява, че Анкара е приела 3 милиона имигранти, а не че заплашва Европа, че ще пусне към тях толкова души. Също така 32 км. “стена” е просто финалната отсечка на оградата по българо-турската граница, която правителството строи от няколко години. Изданието подкрепя Тръмп на предстоящите избори, което е и причина за обсесията му по стени и мюсюлмани.

От руския сайт Sputnik също са заинтересувани от граничните огради в България като повтарят идеята, че България ще подсили границите си.

 

Банки и електроцентрали

Третата по големина банка в България трябва да си увеличи капитала след банковите стрес тестовепредава Ройтерс.

Агенцията предава, че резултатът от проведените стрестове е показал, че Първа инвестиционна банка трябва да увеличи капитала си с 206 млн. лева. От изданието предават, че банкерите и анализаторите са приветствали резултатите от проведения тестове и нужният капитал, който трябва да се набави, е “незначителен”. В статията се споменава и, че това е първият тест, който е извършен на банките след срива на четвъртата по големина банка през 2014 г. – КТБ. От ПИБ съобщават, че вече са предприели стъпки, за да увеличат средствата си.

От агенцията също така предават, че България ще въстанови АЕЦ “Белене” с частни средства. Премиерът Борисов е заявил, “Нека го направим частен проект, чрез приватизационната агенция с няколко опции за държавно участие. Това е решението.”

 

Истории от Британия

Британските таблоиди Sun и Daily Mirror предават за смърта на Майкъл Дойл, докато е бил на почивка в България. Дойл е получил натравяне и българските лекари са извършили шест манипулации в опит да го спасят, но неговите близки са искали лечението му да се проведе на Острова. Британецът имал застраховка, но от застрахователната компания отказали да му изплатят превоза до Обединеното кралство, а близките му не могли да съберат нужните 22’000 паунда за неговия транспорт до британска болница.

От в-к Guardian съобщават, че “Китайски плувец и български атлет са се провалили на допинг тестовете на олимпийските игри в Рио”

От вестника предават, че българката Силвия Дънекова отрича да е извършвала нещо нередно и е била шокирана от позитвиния резултат на теста. “Дънекова каза, че единственото логично обяснение, което има за позитивния резултат е, че забранената субстанция EPO се е съдържала в хранителни добавки.”, предават от британското издание. “Бях тествана четири пъти след като стъпих в олимпиското село. Резултатите на три от пробите бяха отрицателни. За мен това е изключително голям шок”, предават от Guardian думите на Дънекова.

 

Истории от Македония

Македонското издание “Фактор” предава, че “България изпрати хуманитарна помощ от 120 000 лева” заради наводненята в западната ни съседка. От изданието коментират, че помощта е била във формата на различни материални блага, които да помогнат на пострадалите от наводненията души.

Изданието също така се пита “Дали Бугарија е подготвена да влезе во еврозоната? като отговорът им е “Да” и то от три години насам. Статията е основана на анализът на българския финанст Емил Хърсев за това, че “България отговаря на всички критерии, и то не от днес, а най-малко от три години насам.”

 

Добрите новини

Българският курорт Созопол е номиран за най-добра европейска дестинация за 2017 г. от организацията European Best Destinations, предават от македонския “Фактор”.

Номинацията беше обявена по време на церемонията по гласуване за най-хубавите замъци в Европа. „Атракции като замъка в Равадиново ни помагат да продължим сезона и да предложим повече изкуство на туристите по българското крайбрежие на Черно море“, заяви министърът на туризма на България Николина Ангелкова, която също присъстваше на събитието.

„Само за месец юни южната част от Черноморието посрещна повече от четвърт милион туристи, което е с 20 % повече от миналата година“, предават думите на Ангелкова от македонското издание.

Много световни медии предадоха и новината, че “най-древният златен артефакт в света може би беше току-що открит” в България. Проф. Явор Бояджиев от БАН смята, цитиран от „Ройтерс“че е открита най-древната златна находка на света, предхождаща с около 200 години най-старите открити досега златни накити

Златното мънисто е много малко, с размер 4 милиметра и тежи 15 сантиграма, и е намерено при разкопки на праисторическото селище Юнаците до Пазарджик.

Снимка: Елена Пинелова