SHARE

Новината, която бе най-шумно обсъждана у нас, дойде от руския пропаганден вестник „Правда“. “НАТО унищожава българската армия” е заглавието на статията, която се занимава с подалия оставка ген. Румен Раден, който е спряган за кандидат за президент на БСП. Според пропагандното издание, военната реформа в България напълно ще унищожи суверинетата на страната. В редиците на военнослужещите зрее недоволство.
Според вестника основна причина ген. Румен Радев да подаде оставка е съглашението между България и Полша за това “полски пилоти да охраняват българското пространство”. Това генералът разглежда като “откровенна окупация”. „За мен като генерал от българската армия и като глава на българската авиация, това решение е още по-унизително от Ньойския договор от 1919 г. (при който България като съюзник на Германия в Първата световна война губи 10% от територията си, задължена е да плаща репарации и да ограничи военните си сили).”

Друг руски пропаганден сайт, Спутник, е намерил за важно да отрази новината, че Фронтекс ще подсили контингента си в България с допълнителни служители и технически средства, включително техника за ефективно наблюдение на границата по суша и от въздуха.
Статията обвързва засилването на българските граници с очакваното засилване на мигрантския поток, ако се провали сделката между ЕС и Турция за възспиране на имигрантите от страна на Анкара.

В западната преса, обаче, притесненията за България са от друго естество. Според една от най-популярните икономически медии Bloomberg България може да възобнови руските проекти за газов тръбопровод и ядрена централа.
България и Русия се съгласиха да възобновят прекратеният газопровод “Южен поток” и ядрената централа “Белене”, след като балканската държава иска да редуцира плащанията по неизпълнените договори, които международните съдища отсъдиха в полза на Русия.
България и Русия са създали работни групи, които ще търсят начин за възобновяването на работата и по двата енергийни проекта, заяви министър-председателяt Бойко Борисов в събота в черноморския град Варна, според изявление което ни беше изпратено по електроната поща. Това той е заявил, след като на 5-ти август проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. По думите на Борисов проектите били обсъдени лично от него с Европейската комисия и ще бъдат съобразени с правилата на Европейския съюз.

Една от най-разпространяваните новини идва от Франция. Държавното обвинение на Франция иска да издаде Европейска заповед за арест на Мурад Хамид, роднина на един от извършителите на атенатата върху „Шарли Ебдо“. Властите подозират Хамид, че е искал да стане член на ДАЕШ. Според Le Journal du dimanche Хамид е бил дълго време следен от френските власти, но на 25 юли семейството му във Франция е съобщило, че той е изчезнал. В последствие той е бил задържан в България.

От Fox news на Рупърт Мърдок предават, че Сърбия е предложила да помогне в опазването на българските граници след срещата на вътрешните министри на двете страни Румяна Бъчварова и Небойша Стефанович.
От медията предават и думите на Стефанович, според когото идеята е да се “покаже на нашите съседи, че те могат да разчитат на нас”.

Множеството пожари в страната са привлекли погледа на Balkan Insight. От българското МВР съобщават за  248 пожара, от които 160 са в сухи треви, храсти и стърнища. Само за ден в пожарните служби на страната постъпват сигнали за нови поне 60 пожара. След множеството пожари българските власти са покачили нивото на опасност на “червено”, която индикира, че пожара може да се разпространи много бързо в засегнатите зони.

От Reuters научаваме, че на холдинга Еврохолд България е било разрешено да придобие украинската “HDI Страхувания”

В света на спорта канадската CBC предава, че кралският балет “Уинипег” са взели сребро в международното съзтезание във Варна, България.

“Британците намират рая на най-неочакваното място – България”, предават белгийското издание La Libre и англоезичното India Times. “Всяка година орди от британци се местят от към испанската Коста дел Сол или Южна Франция в търсене на по-слънчев и по-релаксиращ лайфстайл”, започва статията, “но няколко хиляди са открили своя рай на най-неочакваното място – България – най-бедната държава-членка на Европейския съюз.”
Причината според изданието е ниския стандарт на живот в страната, който е идеален за британци, които искат да се пенсионират или преоткрият живота.
“Това не е Испания където може да живееш като англичанин в английска общност. Тези с приключенски дух отиват в България”, заявява Кевин Брасингтън, университетски преподавател от Кент, който заедно с жена си се е преместил да живее в България през 2011 г.
“Научихме ме се, че можеш да бъдеш щастлив с по-малко”, казва жена му Тина, която е била пазарен експерт на лондонски банки.