SHARE

24-ото издание на Биеналето на хумора и сатирата в изкуството, което се провежда в „столицата“ на смеха – Габрово, предизвиква истината и измислената реалност на дуел

150 автори от 44 държави участват в габровското биенале, което връчва награди. както на артисти, така и на участниците в наддумването „Благолаж“ с актуална тема „Власт и пари“. 

На 17 май в 19:00 часа предстои официалното откриване на изложбите, които оформят рамката на 24-ото габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството, в Музея на хумора и сатирата в Габрово – едно от най-големите събития в центъра на традиционния Фестивал на хумора и сатирата. На церемонията ще присъстват министърът на културата Боил Банов, кметът на община Габрово Таня Христова, дипломати, както и творци от цял свят. Специални гости на събитието са и няколко от членовете на международното жури – Марилена Нарди, Чавдар Николов, Берта Зихел, Васъф Кортун и Антон Стайков. Тогава ще бъдат обявени и носителите на наградите в двата раздела от селекцията. В раздел „Съвременно изкуство“ ще бъдат връчени две награди – голямата награда „Златен Езоп“ и наградата на Община Габрово за обещаващ млад автор. В раздел „Карикатура“ ще бъдат обявени голямата награда „Златен Езоп“ , награда за карикатура и награда за печатно издание. По официалната тема на биеналето – „Измерения на публичното“ се включиха за участие 649 автори от 69 държави. От тях международното жури одобри 150 автори със 182 творби.


От 17 май до 30 септември публиката може да види изложби на карикатури и на съвременно изкуство, подбрани от официалното жури.“ Град градина“ – изложба игра с градски бели и добрини (за деца между 6 и 12 години), „Паркът на хумора“ – изложба за историята на скулптурния парк около музея, както и „Златният Езоп“ – изложба с всички отличени с голямата награда творби от 1973 до 2017 година. В края на биеналето през септември предстои и представянето на „Нонументи“ – изложба за паметници и публични пространства, които са изменили символното си значение в резултат на политически и социални промени.

Силните акценти в официалната програма започнаха още вчера (16 май), когато от 19:00 в кафе „Библиотеката“ габровци и гостите на града се смяха на виц дуели – събитие, организирано от Музея на хумора и сатирата.

17 и 18 май, музея

На 17 май програмата започва в 11 часа с представяне на „Град градина“ – изложба, създадена специално за деца в рамките на 24-ото габровско биенале от художничката Невена Екимова. Тук официалната тема на биеналето е адаптирана специално за детска публика.

Между 14 – 16 часа предстои панелна дискусия „Съвременните трансформации на публичната сфера“ с членовете на журито за съвременно изкуство Берта Зихел, Васъф Кортун и Антон Стайков.

В 19 часа ще се проведе официалното откриване на изложбите и награждаване на участниците, а от 20 часа е предвиден пърформансът на египетската артистка Сама Хамди – Пиано. Вечерта ще завърши с DJ парти.

На 18 май, деня на карнавала, в Музея на хумора и сатирата в 14.30 часа ще се проведе лекция на членовете на журито за карикатура Марилена Нарди и Чавдар Николов.
Малко по-рано през същия ден, от 11 часа, е началото на 18-ата Национална среща наддумване „Благолаж“ с любопитните теми „Власт“ и „Пари“ . В нея участници от цяла България, както и българи, живеещи в чужбина, ще се борят за много атрактивни награди заради способностите им в популяризирането на българския скомичен словесен фолклор. За първи път в конкурса се включват и влогъри.

От 17 часа ще се състои най-дългоочакваното събитие на град Габрово – Карнавал 2019, с тема „Маски горе!“.

На 20 май от 18 часа ще се проведе лекцията на журналиста от OFFNews Калоян Константинов с тема „Мeдийна грамотност, или как медията може да манипулира гледната ни точка“ .
През целия период на биеналето организаторите са предвидили и богата съпътстваща програма, изпълнена със срещи с творци, кинопрожекции и детски ателиета, която може да бъде следена на страницата на биеналето в интернет, както и във ФБ.

24-ото габровско биенале се организира от Музея на хумора и сатирата в Габрово, Община Габрово и Министерството на културата. Партньори на биеналето са Фондация „Америка за България“, „Институт Сервантес“ – София, и Италианския културен институт.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.