SHARE

Дейвид Хейзенхорд от европейското издание на POLITICO интервюира Бил Браудър, инициатора на закона “Магнитски” – законодателния акт, който застрашава най-ценното за диктаторите, олигарсите и техните служители – парите, които те искат да харчат на Запад. Пред изданието той говори за приемането на закон „Магнитски“ от ЕС. 

Какво те води в града? 

В града съм да се застъпя за европейски закон “Магнитски”. Правя това от девет години по цял свят, с доста повече успех, отколкото в ЕС. Успяхме в шест други страни, преди изобщо нещата да потръгнат в ЕС, но причината да съм тук сега е, че най-сетне постигаме някакъв напредък за европейски закон “Магнитски” и по други въпроси. 

А пред кого всъщност се застъпваш? 

Когато говорим за Брюксел, той е като някоя странна творба на Мориц Ешер – започваш отнякъде и се озоваваш на грешното място отново и отново. Но за да обясня как лобирам, навярно трябва да ви разкажа малко повече за европейския закон “Магнитски” и какво се случи. 

Започнах работата по прокарване на европейски закон “Магнитски” преди 9 години, след като Сергей Магнитски – адвокатъг ми в Русия, бе убит от режима на Путин – и преминах през множество опити.

Започнахме с Европейския парламент, който е до голяма степен ориентиран в защита на човешките права – и те се присъединиха към идеята за санкции “Магнитски”. През 2014 г. Европейският парламент прие единодушно резолюция, призоваваща ЕС да приеме закон “Магнитски”. 

Но през 2015 г. ръководителят на външната политика или външното министерство на ЕС Федерика Могерини писа обратно на парламента, казвайки: “Не, не мисля че това е добра идея”.

И така, от една страна, имахме избраните представители на Европа да казват “това е страхотна идея” и единодушно да призоват за нея и, от друга страна, имаш този неизбран, дори не съм сигурен как е назначен, човек, който реши, че това не е добра идея и това бе краят на историята. 

И посланието, което ми пратиха хора от комисията, бе: “Дори не се опитвай тук, по-добре го направи през отделните държави членки”.

И така тръгнах по различните членки на ЕС и в крайна сметка склоних Латвия, Литва, Естония и Обединеното кралство да приемат закони “Магнитски”.

И тогава отидох в Нидерландия – и тук историята става интересна, – в Нидерландия парламентът поиска правителството да направи нидерландски закон “Магнитски”. А те наистина не искаха да правят такъв, затова казаха: “Не, мислим, че ще е по-добра идея, ако го направим на ниво ЕС”, отлично знаейки, че ЕС вече е казал “Не”.

Това, което не очакваха обаче, бе, че от парламента казаха: “Ок, тогава ще предложим резолюция, призоваваща правителството да отиде в ЕС и да се опита закон “Магнитски” да бъде приет. И ако това не се случи – то след 5 месеца ще направим национален закон “Магнитски”. 

И така 5 месеца минаха и заминаха и те така и не говориха с ЕС. Тогава съмишлениците ми в нидерландския парламент отидоха при правителството и ги питаха какво става. И така, най-сетне нидерландското правителство се реши да започне процедура по приемането на европейски закон “Магнитски”. 

Но направиха една ключова отстъпка с цел да умилостивят Владимир Путин – а именно махнаха името на Сергей Магнитски от проектозакона за ЕС. 

Та, какво правя в Брюксел? Това, което правя навсякъде по света – говоря пред медиите, пред парламента и пред ведомствата и ще говоря колко ужасно неморално, несправедливо и грешно е да изтриеш името на Сергей Магнитски от историята, за да умилостивиш Владимир Путин. 

Усети ли тона на нидерландците да се промени в светлината на [свалетния от Русия по време на украинската война] полет MH17 в Източна Украйна?

Започнахме процеса далеч преди войната в Източна Украйна, MH17 или каквото и да било. Нидерландците никога не са били много склонни да правят каквото и да е и дори след като MH17 бе свален те останаха непоколебими. 

И което е най-интересно, имах откровени разговори, когато няма камери, и хора от управляващата партия ми казаха: “Бил, нали разбираш, това е заради бизнеса, не искаме да разваляме бизнеса с Русия”.

Доста е забележително, че продължаваш тази битка само за да сложиш името на Магнитски над закон, който, както вече спомена, е бил одобрен.

Трябваше да водя същата битка в САЩ. Руснаците мразят името на Магнитски повече от всичко. Владимир Путин мрази името на Магнитски повече от всичко, защото това име го осветлява като клептократ – лично него като клептократ. Защото всичките му действия бяха с цел да оправдае хората, които стоят зад убийството на Магнитски и откраднаха 230 млн. долара. 

И през април 2016 г., когато американският Конгрес обсъждаше световния закон “Магнитски”, лобистът на Путин – Наталия Веселницкая – адвокатът, който отиде в Trump Tower и искаше законът “Магнитски” да бъде отменен, също отиде в Конгреса и говори с един известен републикански конгресмен от Ориндж Каунти – Дейна Рорбахър [загубил мястото си през 2018 г.], който се смята за “любимия конгресмен на Путин”. И целта бе той да предложи изтриването на името на Магнитски от закона. И когато се стигна до класуване в Комисията по външни работи – вотът бе 30:1 срещу предложението му – с други думи, името на Магнитски остана върху законодателния акт. 

С други думи, това не е нито първият път, нито последният, в който се борим с това. Трябва да кажа, че никога не е лесно да накараш правителствата да направят правилното нещо. Доста по-лесно е да накараш парламентите да направят правилното нещо и така е навсякъде по света. 

***

Нека се върнем към ЕС. Спомена Федерика Могерини, която е върховният представител на ЕС, тя също е и италианка, а на италианските правителства – не само настоящото –  често се гледа като по-скоро приятелски към Москва и въздържащите се от санкции, дори често обмислящи тяхното смекчаване. Искаше ми се да ни разкажеш за най-големите препятсвия пред приемането на закона „Магнитски“ в Брюксел.

 

Най-голямото предизвикателство са хората, опитващи се да умилостивят Путин. Някои от тях са си направо съучастници – кипърците са изцяло свързани с руските пари и има италианци, които печелят финансово от всичкото това.

А други са просто наплашени. Не искащи да бъдат мишена на Владимир Путин. И като обединиш корупцията със страха и получаваш доста силна опозиция да направиш каквото и да е, което може да държи под отговорност Путин.

Дори фактът, че има дискусия за това да се смекчат санкциите заради Крим, е просто немислим за мен. Какво казва това? Ако санкциите са наложени заради инвазия, при която руснаците преначертаха граници и руснаците не са се оттеглили, нито са се съобразили със споразуменията от Минск да спрат с държането си – и въпреки това бъдат наградени с отменяне на санкциите? Какво казва това?

Какво казва това на всеки злодей по света? Прави каквото си искаш, после само трябва да изчакаш.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.