SHARE

Румънският антикорупционен прокурор Лаура Кьовеши, която безапелацинно спечели доверието на румънския народ и признанието на магистратите в собствената си страна и се превърна в еталон на борбата с корупцията в Източна Европа, получи доверието и на депутатите в две от най-важните комисии на Европейския парламент за поста европейски главен прокурор. Този факт доказва три неща: Професионализмът, честността и упоритостта в работата все още се признават и имат значение в обединена Европа; европейските депутати в преобладаващата си част все още представляват и защитават европейските ценности и най-вече върховенството на правото и справедливостта в ЕС; длъжността на европейския прокурор за борба с прането на пари, злоупотребата с европейски средства, трансграничната престъпност, корупцията и търговията с влияние ще е водещ приоритет в работата на следващата Европейска комисия и новия състав на Европейския парламент. Това е и спасителният изход пред потъналата в системни кризи на представителността и легитимността, загуба на доверие и рутинна умора Европа, която все повече заприличва на Съюз на институциите, органите и бюрокрацията, а не на съюз на ценностите, принципите и общите решения в обществен интерес.

Сегашната мерократична Европа отстъпи сериозно от тези принципи, когато остави в няколко млади демокрации от бившия комунистически блок новородената олигархия, свързана с тайните служби на бившия режим, да овладее съдебната власт по такъв начин, че да застраши сериозно независимостта на правосъдието, върховенството на правото и демокрацията въобще. Имаше моменти, в които изглеждаше сякаш договорките на високо ниво в ЕК и лично с председателя Юнкер и тежестта на гласовете на държавите членки в Европарламента имаха повече значение в сравнение с принципите на правото и основополагащите ценности на Съюза. И вероятно бе така. Случилото се със съдиите в Полша, Унгария, с антикорупционната дирекция ДНА и самата Кьовеши в Румъния, а и необективните последни два мониторингови доклада по правосъдие и вътрешен ред за България го доказа.

ЕК приветства горещо смелите действия на Кьовеши срещу корупцията и присъдите срещу висши политици, министри, кметове, магистрати и олигарси в Румъния, но си замълча изразително, когато румънски политик с влязла в сила присъда – Ливиу Драгня, и подчиненият му в партията на социалистите правосъден министър атакуваха остро и отвъд пределите на закона председателя на антикорупционната дирекция и въпреки противопоставянето на главния прокурор, съвета на магистратурата и президента Йоханис,ю уволниха Кьовеши от поста, на който тя реализира най-значимите резултати за румънската държава за последните 80 години!

Те си мълчат и сега, когато на прицел вече е самият румънски главен прокурор Аугустин Лазар. Може би поради това се срива стремглаво доверието в лицата, които представляват ЕК, а и в самите органи на ЕС. Няма как да се бориш на думи с корупцията и кражбите на европейски пари, а да потупваш по рамото тези, които стоят зад това, и да се правиш, че не забелязваш как се руши правото от политиците, които следва да го защитават!

Може би и поради това въпреки подкрепата за Лаура Кьовеши на експертния комитет към ЕК Съветът на ЕС чрез посланиците на държавите членки в него застана зад друга кандидатура – тази на френския прокурор Бонер, който при целия си опит и авторитет на практика не е работил по такъв тип разследвания и в такава среда.

Двете комисии на Европейския парламент  – Финансово-контролната CONT и по правосъдие, граждански права и свободи LIBE, след дълго изслушване и тежък размисъл отдадоха с мнозинство своите предпочитания на Лаура Кьовеши, която впечатли с представянето си и точните отговори но поставените въпроси. Така представителите на гражданите на Евросъюза подкрепиха експертите и решиха да действат отвъд дипломатическите игри и политически договорки в защита на правото и ценностите на ЕС. Сега председателят на Европарламента Антонио Таяни и председателите на групи в парламента ще трябва да решат дали потвърждават от името на най-висшия европейски орган това решение, или ще го изпратят за потвърждаване с гласуване в целия пленарен негов състав. Това ще е много важно решение, но още по -важно ще е следващото, което ще се вземе в преговорите между ЕП, ако волята му бъде ясно изразена, и СЕС, който взе другото решение.

Това ще бъда общата воля на Европейския съюз и тя ще определи бъдещето на Съюза и на всички негови граждани, защото ще изрази и позициите на отделните държави членки, които са подкрепили единната Европейска прокуратура и приемат действията й като наднационален орган на своя територия. Ще определи бъдещето, защото само този орган може да възстанови доверието в справедливостта и отговорността в действията на обединена Европа, особено що се касае до защита на върховенството на правото – основополагащ принцип на Съюза. Този орган трябва да пази от грабежи и посегателства парите на европейските данъкоплатци, да помага на чистия бизнес, като елиминира сивия сектор в усвояването на еврофондовете в следващия програмен период (2021 – 2027 г.), а това има все  по–голямо значение оттук нататък за развитието и оцеляването на единна Европа.

Така че решенията, които предстои да се вземат, и изборът, който трябва да бъде направен от евроинституциите в следващия месец, са ключови и ще покажат жизнена и можеща ли е тази Европа, дали е Европа на ценностите и правото или на дипломация и задкулисните сделки. А ние тук, в България, ще имаме най-голяма полза или вреда, в зависимост от правилното или порочното решение, което би се взело! 

И накрая две изречения и за нашата позиция до момента:

Властта в България направи всичко възможно да не разберем как е гласувал нашият представител в СЕС Димитър Цанчев, а именно срещу Кьовеши и в подкрепа на Бонер. Направи го тайно, без аргументи и без никакви последващи обяснения. Българските евродепутати буквално се скриха от изслушването и гласуването във водещата комисия на Европарламента – LIBE, като така дадоха възможност да гласуват заместващи депутати (резервни членове), които бяха основно от Румъния и Франция.

Сергей Станишев, който в деня на вота, бе в Европарламента и е лидер на Партията на европейските социалисти, не участва в гласуването. Другите отсъстващи бяха Асим Адемов от ГЕРБ и Филиз Хюсменова от ДПС. Мисля, че знам защо е така: по същата причина, по която се изпокриха панически и когато Лаура Кьовеши посети България и участва в две публични събития през март 2017 година – във ВКС по покана на председателя му Лозан Панов и в конгресната зала на хотел “Балкан” по покана на Инициатива „Правосъдие за всеки“.

Съвсем скоро обаче може да се наложи на министъра на правосъдието Цецка Цачева или дори на премиера Борисов да гласуват от името на България… Дано не помислят, че точно с това гласуване някой в Европа иска да им разклати стабилността… на статуквото!

„Терминал 3“ заедно с Български фонд за жените/Bulgarian Fund for Women стартира съвместна кампания за овластяването на жените и разобличаването на антидемократичната пропаганда в съвременното общество.

SHARE
Адвокат, експерт по конституционно право, бивш депутат от 38-то Народно събрание, Председател на НГИ "Правосъдие за всеки".