SHARE

Автор на този текст е доц. д-р Мира Майер – преподавател в Нов български университет, доцент по политология („Политика и сигурност в Близкия изток“) и доктор по философия. Автор е на няколко книги, сред които: „Цивилизации и религии“, „Ислямските движения в Близкия изток“ и „Политическа география на Близкия изток“. Един от първите коментари след изборите в Америка беше, че отиващият си президент оставя безпрецедентна криза в Близкия изток. На този фон е изключително важно какво ще направи идващият.

Първото посещение на новия шеф на ЦРУ Майк Помпео беше внезапно и без предварителна разгласа, както обикновено, през миналата седмица в Турция. То се случи веднага след телефонния разговор между лидерите на двете страни  – Тръмп и Ердоган. Според официалните източници между темите на разговорите се изреждат и проблемите на  сигурността и борбата с тероризма. Детайли не се съобщават. Стана ясно още  в публичното пространство, че Турция има план за военните действия в Сирия, който е представен на американците за уточняване на стратегията. Ще припомня също, че президентът Тръмп възложи на военните в САЩ  да изготвят нова стратегия за войната в Сирия и фиксира крайния срок до 30 дни. Те изтичат в края на февруари.

Междувременно турските военни сили продължават офанзивата срещу град Ал-Баб, на около 40 км южно от тяхната граница. Ал-Баб (в превод означава „Вратата“) напълно отговаря на името си, защото има ключово местоположение – това е най-голямото селище в територията, която Турция си представя като буферна зона и в която би искала да върне и засели бежанци.

От друга страна Ал-Баб е централният град в райони, които за кюрдите са от съществено значение. Ако техните въоръжени отряди бяха влезли в тези местности, това би им позволило да съединят прекъснатите територии на кюрдските анклави Афран и Джазира. Около Ал-Баб в продължение на около 50 км от турската граница обаче няма преобладаващо кюрдско, а предимно арабско сунитско население. Заплахата за Турция от създаване на непрекъсната кюрдска територия на юг от нейната граница с евентуалните опции за автономия и дори бъдеща държава се приема от Истанбул като заплаха номер едно за турската сигурност. Това беше и причината да започне операция „Щитът на Ефрат“ с подразделения на турската армия още на 24 август миналата година. Затова и Ердоган непрекъснато предупреждава кюрдите да се изтеглят източно от река Ефрат.


Ал-Баб е на практика последният бастион за джихадистите в северните територии на Сирия. Освен столицата на „Ислямска държава“ на юг остава цялата провинция Деир аз-Зор, в която има петролни находища. Вече две години Ал-Баб се управлява от крайните радикални ислямисти и малко информация излиза извън очертанията му за живота на местното население от около 100 000 души.

За първи път лидерите на „Ислямска държава“ показаха с пропагандни материали в медиите си, че разбират значението на Ал-Баб, който е последната преграда за офанзива срещу Рака. Какво се опитаха да направят те? Да внесат разкол сред бунтовниците, които участват с бойни отряди наред с турската армия. Посланията им обаче показват, че те са силно притеснени от развитието на мирните преговори след Астана, на които присъстваха и командири на въоръжени отряди. Досега тези бунтовници воюваха предимно срещу Башар Асад и опитът да се използва тяхната численост срещу „Ислямска държава“ е доста сполучливо решение, което досега търпеше неуспех. След победата над Алепо обаче въоръжените групировки разбраха, че има две основни решения за тях – или остават в провинция Идлиб заедно с терористичните елементи и чакат докато започнат бомбардировки и военни действия, или отиват да се бият в подкрепа на турските въоръжени сили срещу „Ислямска държава“. И някаква част от тях предпочетоха второто. Например част от бойците на „Ахрар аш-Шам“, които бойкотираха дори преговорите в Астана от солидарност с бойците на бившия Фронт „Ан-Нусра“, се прегрупираха и вече участват в битката за Ал-Баб. Дори публикуваха снимки на входа на болница в предградията на Ал-Баб, до която се стига след тежки въоръжени действия.

Около една десета от територията на града е превзета досега според официалните източници. Обсадата му обаче е пълна и кръгът около него е затворен, като на юг се включват правителствени сирийски отряди. На практика офанзивата на Ал-Баб показва първите стъпки в изграждане на коалиция от различни войскови подразделения, както подобна коалиция беше създадена за превземането на Мосул в Ирак. Там обаче има единно командване и рисковете от сблъсквания са по-малки.

В Сирия изграждането на коалиция е твърде противоречиво и много различно в сравнение с Ирак. Дали тя ще е успешна? Зависи от решенията на много регионални и външни участници и засега и трудно да се предвиди, но международният натиск и желание е голям. Основният проблем продължава да бъде какво да се прави с въоръжените отряди на сирийските кюрди, които вече започнаха офанзива срещу Рака с помощта на американците. Срещу тях има твърдо и неотклонно вето на Турция.

Президентът Ердоган за първи път обяви в неделя на път за Саудитска Арабия, че следващата цел след Ал-Баб на турската военна операция в Сирия е Рака. Промяната идва след терористичния акт в нощния клуб „Рейна“ в Истанбул в нощта на новата година, при който загинаха 39 души. Ердоган обяви, че по данни на разузнаването смъртоносният разстрел на цивилни граждани е планиран в Ал-Баб и Рака. Което променя цялата операция „Щитът на Ефрат“.

Има две седмици до отговора на американските военни за стратегията на войната в Сирия.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.