SHARE

Водещият на Prime Time по CNN Крис Куомо покани на интервю ген. Майкъл Хейдън, бивш директор на ЦРУ (2006 – 2009) и Националната агенция по сигурност (NSA, 1999 – 2005) за да обсъдят последните криминални развития около президента Тръмп (осъждането на мениджъра на кампанията му Пол Манафорт и признанието на личния адвокат на Тръмп – Майкъл Коен за виновен). Генерал Хейдън започна своя коментар със спомен за дните, когато е бил военно аташе в Народна република България.

Водещият Крис Куомо:

Простият въпрос е сега какво? Тези присъди и признание за вина какво означават, по какъв начин развиват ситуацията?

Ген. Майкъл Хейдън:

Те показват способностите на американските институции. И искам да подчертая това, че въпреки натиска от Белия дом, въпреки реториката на президента и неговите защитници имаме неумолима поредица от действия от институциите на американското правителство – от Източния окръг на Вирджия и разследването на Мълър до [прокуратурата на] Южния окръг на Ню Йорк.

И те изглежда отлюспват този случай – слой по слой, – за да разберем истината.

И, Крис, бях поразен, слушайки твоето предаване, какви неща говори президентът. Напомня ми за една случка преди 30 години, когато бях военно аташе в Народна република България по време на комунистическия режим. И говорих с български комунист, политически офицер, спорихме за нещо, което вече съм забравил. 

И по едно време го запитах: Полковник, трябва да ми кажете. Какво означава истината за вас? 

И той ми отговори: Истината, Майкъл, е това което обслужва партията.

И мисля, че виждаме част от това сега в Северна Америка и никога не съм предполагал, че това е възможно.

Водещият: Току-що чухме човека, който сам се определя за негов приятел, който му е бил адвокат от 20 години, някого, на който президентът се е обадил, за да пита как да се справи със ситуацията с Коен (става дума за стария адвокат на Тръмп – Джей Голдбърг; бел.ред.), и той каза: „Да, Тръмп лъже затова дали е знаел за изплащанията и хората ще трябва да го съдят затова, но не е престъпление“. 

Изглежда се подразбира от само себе си, за хората, които познават президента, че той лъже и нещата стоят така. Това е новост за нас. 

Хейдън:

Наистина е. И това връща спомените ми за комунистическата държава. Видях го там, никога не очаквах да го видя тук.

Сега, говорейки за това какво следва от разследването над Майкъл Коен, чух няколко от гостите да споменават, че не може да се разчита на това, което той казва, защото той е под натиск, правителството може да го изнуди.

И без да поставям абсолютен знак за равенство, Крис, в ЦРУ се опитвахме да накараме души под натиск да ни кажат неща, които искахме да знаем.

И ще ви кажа, че най-могъщото ни оръжие, за да сме сигурни, че казват истината, не беше способността ни да им оказваме натиск, а всички останали неща, които знаехме – защото можехме да използваме това знание, за да ги извадим от равновесие, да ги предизвикаме, да ги накараме да ни кажат повече, отколкото иначе са готови.

И мисля, че що се отнася до Майкъл Коен – по отношение на съглашателството [с Русия] и другите неща, които г-н Мълър и другите разследват – мисля, че те знаят ужасно много и затова мисля, че те ще стигнат до истината без значение дали Коен има интерес от това да окраси историята за лична облага.

Можете да изгледате откъса от интервюто на английски тук:

NB. Наскоро популярност доби друг директор на ЦРУ Джон Бренън (2013-2017), който обвини Тръмп в „държавна измяна“ и заяви, че няма спор по отношение на това дали кампанията му си е сътрудничила с Русия – остава единствено въпросът дали е извършено престъпление при това сътрудничество. 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.