SHARE

Бившият адвокат на президента ще обвини Доналд Тръмп днес в престъпление по време на публично изслушване на Капитолия, пишат Politico, които цитират лице, запознато с показанията на Коен, и The New York Times, които са получили самите показания.

Според източника на Politico бившият адвокат на Доналд Тръмп – Майкъл Коен, планира да представи на законодателите документ, който ще покаже, че президентът е извършил престъпление, като е платил, за да откупи мълчанието на порнозвездата Сторми Даниелс. Коен – който скоро ще влезе в затвора, за да лежи тригодишна присъда, свързана с обвинение за данъчни измами и лъжливи показания – се очаква да се появи днес (сряда) на публичното изслушване, а също така даде показания при закрити врати в Сената и Камарата вчера и ще даде отново в четвъртък.

Коен също планира да реферира към едно много дискутирано твърдение на BuzzFeed, че президентът му е наредил да лъже Конгреса за бизнес отношенията в Русия по време на кампанията. Историята първоначално предизвика спекулации за импийчмънт, но по-късно беше поставена под въпрос, когато от екипа на специалния прокурор Робърт Мълър предприеха рядката стъпка да излязат с внимателно формулирано изявление, което отрича някои елементи от историята.

„Той ще обясни точно защо е излъгал и как се е стигнало до това да лъже“, каза запознатото с показанията на Коен лице.

Повече светлина по тази част от показанията ни дава The New York Times: Майкъл Д. Коен планира да свидетелства в сряда, че президентът Тръмп е „престъпник“ и „измамник“, който е знаел, че дългогодишният му съветник общува с WikiLeaks – и който имплицитно е инструктирал г-н Коен да лъже за проект Trump Tower в Москва, по време на президентската кампания през 2016 г.

Бившият адвокат и лобист на президента ще се яви на извънредното публично изслушване днес пред Комисията за надзор и реформи в камарата. Копие от встъпителното изявление на Коен беше предоставено на The New York Times.

Ето и някои моменти него:

„Излъгах Конгреса за това кога г-н Тръмп спря да преговаря за проекта за Moskow Tower в Русия. Заявих, че преустановихме преговорите през януари 2016 г. Това беше невярно – преговорите ни продължиха месеци по-късно по време на кампанията.“

Коен също ще каже на Конгреса, че Тръмп e знаел от дългогодишния си съветник Роджър Дж. Стоун-младши, че WikiLeaks ще публикува хакнати имейли от кампанията на неговия опонент Хилъри Клинтън, разказва изданието.

В друга част от показанията си Коен ще навлезе и в лични и характерологични обвинения срещу Тръмп, заявявайки, че президентът е правил расистки забележки пред него, поставяйки под въпрос интелигентността на афроамериканците според източника, цитиран от Politico.

След като даде показания при затворени врати във вторник, Коен заяви пред репортери, че очаква с нетърпение публичното изслушване в сряда, за да може „да разкаже на американския народ своята история“.

„На този етап аз наистина оценявам възможността, която ми беше дадена, за да изчистя името си и да кажа истината“, каза Коен. „Ще оставя американският народ да реши кой точно казва истината.“

Изтеклата информация за очакваните показания на Коен провокира реакция на поддръжниците на Белия дом и Тръмп, които започнаха да се обръщат срещу бившия адвокат на президента, подчертавайки неговите „престъпления“.

„Освободеният престъпник Майкъл Коен отива в затвора за лъжесвидетелстване пред Конгреса и прави още неверни твърдения“, каза прессекретарят на Белия дом Сара Хъкаби Сандерс в изявление, което не отговори на конкретните твърдения на Коен.

„За съжаление, той ще отиде пред Конгреса тази седмица и можем да очакваме още от същото – добави тя. – Смешно е, че някой би повярвал на думата на осъден лъжец като Коен и е жалко да гледаме как му се дава още една възможност да разпространява лъжите си.“ На Капитолийския хълм най-близките съюзници на Тръмп повториха опорките.

Адвокатите на Тръмп не отговорят на исканията за коментар.

Може би в сряда вниманието ще се съсредоточи най-много върху показанията на Коен за плащането на Даниелс по време на изборите през 2016 г., за да се откупи мълчанието й за предполагаема афера. Коен възнамерява за първи път публично да обвини президента, че е действал престъпно. Тръмп отрича това обвинение отдавна.

Коен се призна за виновен за финансови нарушения в тази връзка, но съдебните документи водят също и до връзка на Тръмп в схемата, като показват, че той е ключов играч.

Отделно запознатият със свидетелските показания на Коен потвърди разказаното в The Wall Street Journal, че Коен ще обвини Тръмп в манипулации на финансовото му състояние за бизнес и лични цели, включително за раздуване и намаляване на нетната им стойност с цел избягване на данъци.

Сенатската комисия във вторник беше притисната относно изразени съмнения за тежестта на свидетелските показания на Коен, които той даде при закрити врати. Но членът на комисията Марк Уорнър намекна, че са убедителни.

„Преди две години, когато започна разследването, казах, че може би това е най-важното нещо, в което участвам в обществения си живот в Сената, и нищо, което чух днес, не ме разубеждава от това мнение“, каза Уорнър пред репортери.

Източници: Politico, The New York Times

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.