SHARE

„Изпълнението по време на пресконференцията на Доналд Тръмп в Хелзинки достига и надминава прага на [основанията за импийчмънт] „углавни престъпления и простъпки“. Това не бе нищо по малко от държавна измяна. Не само коментарите на Тръмп бяха имбецилни, но той е напълно в джоба на Путин. Републиканци патриоти: Къде сте???“

Това заяви бившият директор на ЦРУ Джон Бренън, работил 25 години за ЦРУ и за първи път назначен на ръководна длъжност – директор на Националния контратерористичен център – от Джордж Буш-мл.

Пресконференцията на Путин и Тръмп бе една от най-унизителните прояви в историята на САЩ, в която американски президент постави морално равенство между САЩ и авторитарния режим на Владимир Путин, каза, че ще работят за подобряване на отношенията, подкрепи всякакви идеи на Путин и по отношение на намесата на Русия в американските избори заяви, че „вярва на службите си“, но Путин е „категоричен, че не е така“, затова проблеми нямало. Но разследването на Мълър можело да си сътрудничи с Русия, за да било разбрало истината, а в замяна Русия искала да разпита Бил Браудър – човекът, прокарващ закона „Магнитски“ за санкциониране на руски олигарси.

Оставяме реакциите на анализатори, журналисти и политици от САЩ. Този път, включително и от вярната на Тръмп медия Fox News.

Джон Маккейн, републикански сенатор:

 

„Днешната пресконференция в Хелзинки бе едно от най-позорните изпълнения на американски президент в историята. Щетите нанесени от наивността, егоизма, фалшивото равенство и симпратиите на президента на Тръмп за автократи са трудни за осмисляне. Но е ясно, че срещата в Хелзинки бе трагична грешка.

Президентът Тръмп доказа, че не просто е неспособен, но и не желае да се противопостави на Путин. Той и Путин изглежда говорят от един и същ сценарии като президента прави съзнателния избор да защити тиранин срещу справедливите въпроси на свободната преса и да даде на Путин  свободна трибуна да разпространява пропагандата и лъжите си на света.

Съблазнително е да се опише пресконференцията като жалък погром – показно за бедите от слаба подготовка и липса на опит. Но това не бяха гневните туитове на зелен политик. Това бе умишленият избор на президент, който изглежда решен да реализира заблудата си за топли отношения с режима на Путин без никаква разбиране за истинската природа на управлението му, жестокото му непочитане към суверенитета на съседите му и съучастието му в клането на сирийския народ, нарушенията му на международни договори и нападението му над демократични институции по целия свят.

Заедно с бомбастичното и невротично поведение към най-близките ни приятели и съюзници в Брюксел и Британия, днешната пресконференция отбелязва скорошно дъно в историята на американското президентство. Фактът, че президентът бе придружен в Хелзинки от екип компетентни и патриотични съветниви прави изблиците и капитулациите му още по-болезнени и необясними.

Никога предишен президент не се смирявал толкова унизително пред тиранин. Не само, че президента Тръмп не изговори истината пред съперник, но говорейки за Америка пред света, президента се провали в това да защити кое ни прави това, което сме – република на свободни хора, отдадени на каузата на свободата у дома и отвъд. Американските президенти трябва да са знаменосците на тази кауза, за да бъде тя успешна.

Американците чакат и се надяват президентът Тръмп да приеме сакралните си отговорностти. Може само да се надяваме, че не чакаме напразно.

Гари Каспаров: 

Най-ясното послание от това патетично представление бе, че Тръмп не представлява Америка, подобно на това как Путин не представлява Русия. И той току-що прекара два часа насаме с КГБ агент.

Това е мечтата на Путин, двустранни равнопоставени отношения със САЩ въпреки диктаторството и агресията, лице в лице с американския президент, наместо да се изправи пред американските интереси, международните институции и ценностите на свободния свят.

Тръмп удари Обама за това, че не е спрял атаките на Путин над САЩ. Той удари Меркел за това, че прави сделка с Путин. Но заставайки до самия Путин той не каза нищо. Той вратовръзка ли носи или каишка?  (Пуделът на Путин)

И идва следващата точка от списъка на Путин – да предложи „помощ“ в разследването на собствената си атака над САЩ в замяна на това Тръмп да спре Бил Браудър и санкциите Магнитски, които удрят по него и олигарсите му.

Посланието на Тръмп „Вината е у всички ни“ казва всичко. Да нападнеш собствената си администрация и да хвалиш Путин. Америка първа? Лоша шега. Къде са привържениците на Тръмп сега? Къде сте? Глупаци и апологети, които продадохте страната си и света за този предател?

Готов съм да нарека това най-мрачния час в историята на американското президентство. Кажете ми, ако мислите, че изобщо може да се сравни с друг.

Ан Апълбаум, Washington Post:

Мисля, че току-що видяхме най-трудоемкото писмо за благодарност в историята. Разбира се, че Тръмп не го предизвика за намесата на Русия в изборите. Той му е благодарен и иска Путин да знае това.

Джеф Флейк, републикански сенатор: 

Никога не съм мислел, че ще настъпи денят, в който нашият американски президент ще стои редом до руския президент и обвинява Съединените щати за руската агресия. Това е срамно.

 

Гарет Граф, биограф на специалния прокурор Робърт Мълър:

Предвид факта, че прага за успех на срещата Путин-Тръмп на практика бе просто „да не извърши същинска измяна“, е изумително колко по-лошо и по-отвращаващо бе, отколкото си представях.

Ги Бенсън, анализатор на Fox News:

Отвращаващо морално равенство и извъртане – вкоренено в срамна, аматьорска, комплексирана, поглъщаща обсесия над собствената му легитимност. Лесно може да се каже, че това бе един от най-лошите дни на президента. И отново, поставете това изпълнение на начина, по който се държа с европейските ни и северноамериканските съюзници.

Меган Маккейн, дъщеря на републиканския сенатор Джон Маккейн, ководещ в ABC, доскоро във Fox News: 

Нямам нищо остроумно да напиша. Ужасена съм и никога не съм била по-горда от факта, че Путин мрази баща ми толкова, че лично го санкционира в списъка с врагове на Русия.

Председателят на камерата на представителите Пол Райън, републиканец:

 

„Няма съмнение, че Русия се намеси в изборите ни и продължава опитите си да подкопае демокрацията тук и по целия свят. Това не е просто откритие на американската разузнавателна общност, но и на Комисията по разузнаване към долната камара на Конгреса. Президентът трябва да оцени факта, че Русия не е наш съюзник. Няма морално равенство между Съединените щати и Русия, която продължава да бъде враждебна към най-основните ни ценности и идеали. Съединените щати трябва да се съсредоточат върху това да държат Русия отговорна и да сложат край на агресивните и атаки към демокрацията.“

Сергей Лавров, външен министър на Русия:

Преговорите са преминали „по-добре от супер“…

https://twitter.com/MID_RF/status/1018906159556722688

Контекст:

Преди срещата Доналд Тръмп заяви „Отношенията ни с Русия НИКОГА не са били по-лоши благодарение на години идиотска и глупава политика на САЩ  и сега Покваренения Лов на Вещици!“ [sic.], туитът на президента бе споделен от руското външно министерство с коментар „Съгласни сме!“.

Напомняме, че причината за влошените отношения между Запада и Русия е инвазията на Кремъл в Грузия (2008), Украйна (2014), незаконното анексиране на Крим (2014), включването на Русия на страната на режима на Асад в Сирия, химическата атака в Солзбъри, Великобритания (2018), множеството кибератаки над западни страни, намесата на Кремъл в американските избори през 2016 г и др.

Миналия петък – 13 юли – разследването за връзки на кампанията на Тръмп с Кремъл обвини 12 агенти на ГРУ за това, че са извършвали хакерски атаки над опонента на Тръмп през 2016 г. Хилъри Клинтън и Демократическата партия,  впоследствие са координирали разпространяването им в ключови за предизборната надпревара моменти. До момента президентът на САЩ не е осъдил действията, като самият той е обект на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър. 

От последното обвинение на специалния прокурор стана ясно, че на 27 юли 2016 г. когато кандидатът Тръмп заяви публично „Русия, ако слушаш, надявам се откриеш 30 000 имейла на Хилъри Клинтън“.

Агентите на ГРУ за първи път са извършили опит за хакерска атака върху личен сървър на Хилъри Клинтън. Друг важен момент и все още неясен от разследването е срещата на сина Доналд Тръмп-мл., зетя Джаред Къшнър и мениджъра на кампанията Пол Манафорт с руския адвокат Наталия Веселницкая, която от името на главния прокурор на Русия Юрий Чайка е предлагала очерняща информация за опонента на Тръмп Хилъри Клинтън.

Посещението е последно от европейската визита на Доналд Тръмп, в която първо разкритикува и заплаши страните от НАТО, след това отиде на посещение във Великобритания, където обяви, че британският премиер Тереза Мей е провалила Брекзит и Борис Джонсън ще е „страхотен премиер“ (по време на срещата си с Мей смекчи тона), а накрая обяви Европейския съюз за „враг“, споменавайки го редом с Русия, която нарече „враг в някои отношения“ и Китай.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.