SHARE

От години бившият заместник-началник на НСО и директор на Бюрото за защита на застрашени лица (по-известно като Преторианската гвардия на Главния прокурор) Калин Иванов не е могъл нито да заема такива позиции, нито да получава достъп до класифицирана информация – причината: той е извършил кражба на цветни метали. Това научихме от писмо на бивш служител на ОД на МВР в Перник, получено в редакцията на „Терминал 3“.

Според автора на писмото на 21 август 1991 г. през нощта Калин Иванов е извършил кражба на цветни метали. По ирония на съдбата това е станало не къде да е, а на … стадион „Металург“ в град Перник (подобна тъжна ирония имаше и в скорошната стрелба в кв. “Стрелбище” в столицата). На 22 август 1991 г. Иванов е задържан и обвинен по чл. 194 – 197, без чл. 195, ал. 1, т. 6 за извършената кражба. По случая ОД на МВР – Перник, била завела полицейска преписка № 91314000426.

Информацията е достатъчно конкретна, за да се задействат компетентните за това органи в България.

В писмото се посочва, че информацията се подава чак сега от страх пред високите позиции, заемани от Калин Иванов само допреди година, както и заради близките му отношения с премиера Борисов и с главния прокурор Цацаров. 

Информацията в писмото поражда много въпроси. Основните обаче са два:

(1) Как регистрирано за кражба на цветни метали лице може да бъде назначено за заместник-началник на Националната служба за охрана и за директор на Бюрото за защита на лица , застрашени във връзка с наказателно производство,

(2) В кой свят такъв човек може да е в близки отношения с министър-председателя и с главния прокурор?

Отговорите могат да бъдат и много прости – именно заради тези близки отношения е възможно подобни деяния да бъдат потулвани. Калин Иванов е един от личните охранители на премиера Борисов по време на първия му мандат. От май 2012 г. изпълнява длъжността заместник-началник на НСО, а от април 2013 г. бе и временно изпълняващ длъжността началник. Избран бе от главния прокурор за директор на Бюрото за защита на свидетели през юни 2014 и освободен от него през юни 2017 г., след като бе извършен финансов одит на Бюрото. Дали пък не е възможно от Бюрото да са изчезнали цветни метали? Само можем да предполагаме коя е истинската причина и има ли някаква връзка с криминалната регистрация, спомената в писмото до редакцията ни. 

Възниква и въпросът как е извършвано проучването на Калин Иванов за достъп до класифицирана информация.

Общоизвестно е, че при наличие на полицейска регистрация за кражба такъв достъп няма как да бъде даден. Тоест някой умишлено е скрил факта относно регистрацията на Иванов. Защо би го направил?

Ами защото какво по-хубаво от един зависим служител, още повече ръководител, назначен на позициите, които посочихме по-горе. А как се справил със закрилата на лицата, застрашени във връзка с нaказателно производство, може да каже само главният прокурор Цацаров.

Ако някой журналист сбърка да го пита в някое телевизионно интервю, де…

SHARE