SHARE

Днес е денят на Star Wars. Създаден е от феновете в социалните мрежи и интернет и датата е избрана, за да се получи интересна игра на думи с култовата фраза: May the Force be with you! И така на английски получаваме: May the Fourth be with you!

Иначе и днес силата не е с Валери Симеонов, въпреки че той продължава да се мисли за джедай. Скандалните му коментари относно спорните поправки на Изборния кодекс, които ограничават основно и конституционно гарантирано право българите в чужбина да гласуват, обикалят социални мрежи и медии и будят широко негодувание у нас и по света. Ситуацията става все по-противоречива, след като и Мая Манолова – днес Омбудсман, а довчера тя самата автор на доста спорен Изборен кодекс предложи посредничество за среща между премиера Бойко Борисов и организации на българи в чужбина по темата. Това стана на среща, на която й бе връчена Петицията с вече 6000 подписа против това, което получихме като резултат от ремонта на изборното законодателство.

Протестна мрежа поиска извинение и оставка на Валери Симеонов като народен представител в своя декларация. Публикуваме я без съкращения:

Изреченото от народния представител Валери Симеонов в ефира на телевизия СКАТ: „Стига с тази демокрация и с тия права на българите в чужбина“ изразява възгледи, отричащи демократичния и правов ред.

Това изказване влиза в пряк сблъсък с демокрацията като ценност, която българският народ е избрал да следва след разпада на тоталитарната държава.

По повод грубото му обръщение към българските граждани, пребиваващи извън страната, напомняме на г-н Симеонов записаното в Конституцията, в която се е клел: „Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ.“

Недопустимо е български депутат да настоява за създаване на законови норми, в които българските граждани се делят на български граждани в България, български граждани в Турция и български граждани някъде другаде по света – в градове с повече или по-малко от един милион жители.

И българите зад граница, и тези, които не много отдавна г-н Симеонов нарече „озверели човекоподобни“, са негови работодатели, а не хора, които „му се мотаят в краката“.

Управляващите формации – ГЕРБ, РБ и АБВ носят морална и политическа отговорност за поведението на този народен представител, доколкото между тях и ПФ съществува споразумение за подкрепа на правителството.

Нелепите изменения в Изборния кодекс бяха приети след консултации между премиера и управляващите политически субекти, по настояване на Патриотичния фронт.
В този смисъл всеки призив за отстъпление от демократичните ценности не е призив само на един елемент от управляващото мнозинство, а на цялото мнозинство.

Протестна мрежа смята, че изложеното дотук е достатъчно основание г-н Валери Симеонов да напусне предсрочно парламента – като се извини и подаде оставка като народен представител.

Протестна мрежа
04.05.2016г.

Варненският апелативен съд потвърди трите доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев за две убийства, съобщи пресцентърът на съда. Процесът стана известен като делото срещу групата „Килърите“. Тримата бяха признати за виновни за убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев и от Окръжния съд в Шумен през 2013 година. Групата е от шест човека и процесът срещу тях вече стигна веднъж до последната инстанция. Върховният касационен съд обаче върна делото. В същото решение апелативният съд във Варна отменя първоинстанционната присъда и оправдава Райчо Стойнев за това, че от началото на 2009 г. до неустановена дата на юни същата година е действал в съучастие като помагач. Изменя и присъдата на Янко Попов-Туцо, като го оправдава за това, че е помагал с действия и с користна цел за убийството на Румен Рачев. Поради това съдът намали наказанието му от 17 на 10 години лишаване от свобода. Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Ситуацията с бежанците е във фокуса на Европейския съюз, а и у нас днес.

Правителството одобри предвидените в централния бюджет 3 млн. лв. за проекти, свързани с присъединяването на България към Шенгенското пространство, да бъдат предоставени на МВР и на областната администрация на Хасково. Средствата очевидно се целят в проблемите с миграцията. Това се случва докато външният министър Даниел Митов е на официално посещение в Хърватия. От там той каза, че въпреки негативните оценки в мониторинговия доклад на България, държавата ни ще се присъедини към Шенген скоро.

Европейската комисия даде условна подкрепа за отмяна на визите за гражданите на Турция, като част от сделката за решаване на мигрантската криза. „Европейската комисия предлага да се отменят визовите изисквания за гражданите на Турция, при условие, че Анкара изпълни спешно критериите на ЕС“, съобщи европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестегер. Предложението на комисията трябва да бъде гласувано от европейските депутати и да бъде одобрено от страните членки на ЕС. Турция все още не е изпълнила всички изисквания, необходими за въвеждането на безвизов режим, но очаква това да се случи в ускорен ритъм. Пет от 72-те изисквания досега не са изпълнени. Предложението на ЕК е визите да отпаднат от юни тази година.

Също днес Европейската комисия отчита, че има голям напредък в контрола по границите на Гърция, както и със сключването на споразумението за миграцията с Турция, но предложи на Съвета на ЕС въведените от Германия, Австрия, Швеция, Дания и Норвегия извънредни гранични проверки да бъдат удължени за срок до шест месеца.

По отношение на дългосрочването решаване на проблемите с бежанците Европейската комисия представи предложения за реформи в системата за предоставяне на убежище. Те целят да намалят натиска над страни членки, явяващи се външни граници на ЕС – като Италия и Гърция – но могат да срещнат сериозна съпротива сред държавите от Източна Европа, отбелязва „Ройтерс“. Основният принцип в системата за предоставяне на убежище, известна като Дъблински регламент, остава същият – кандидатите за статут трябва да подават молба в първата държава от ЕС, в която стъпят, освен ако нямат семейство в друга страна от блока. Основната промяна, която предлага изпълнителният орган на ЕС, е въвеждането на коригиращ механизъм за разпределение (механизъм за справедливост). С него ще се установява кога дадена държава обработва непропорционално голям брой молби за убежище. Държавите членки ще могат временно да откажат да участват в разпределението, но в такъв случай ще трябва да платят по 250 000 евро за всяко лице, което е трябвало да бъде прието от тях, на държавата, която го приема.

Друго ключово решение с европейски адрес, което ще има огромен ефект в много измерения: Съдът на Европейския съюз (ЕС) утвърди новата Директива на ЕС за тютюневите изделия относно стандартизирането на опаковките на цигарите и специфичната уредба за електронните цигари, като по този начин проправя път за влизането в сила на новите правила по-късно този месец, предаде „Ройтерс“. Едно от ключовите положения в нея е, че двустранната повърхност на цигарените кутии трябва да съдържа надписи и цветни снимки, предупреждаващи за вредито от тютюнупушенето, които заемат 65% от повърхността на кутиите.

Новината от САЩ е еднозначно противоречива: Доналд Тръмп печели Индиана еднозначно, а основният му конкурент Тед Круз се оттегля от състезанието за Белия дом след тази си загуба. Така противоречивата кандидатура на Доналд Тръмп изглежда остава безалтернативна за Републиканската партия.

* За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от Дневник и Медиапул