SHARE

„България забавя ратифицирането на конвенция, която защитава правата на жените“, пише азиатският Channel NewsAsia. „Вътрешният спор в страната засенчва усилията на премиера Борисов да представи България като прогресивна и отворена държава по време на първото й председателство на Съвета на ЕС, откакто се присъедини към блока през 2007.“ Повече може да прочетете тук. 

В следващите шест месеца двама мъже, които биха могли да бъдат символ на старата класа политици, ще стоят начело и ще водят дебатите за бъдещето на Европа„, пише Димитър Фрьоловски за американския The Hill. Премиерът Борисов е описан като едновремешен бодигард на последния управляващ монарх, а Румен Радев като бивш пилот на руски MиГ-29.

„Въпреки отдадеността на България, що се отнася до регионалното единство, външната зависимост от руския газ е червен флаг за много в Брюксел и Вашингтон. Радев има близки връзки с руските елити и критикува реакцията на Запада към кризата в Украйна. С оглед на неговата подкрепа към вдигането на санкциите над Москва много гледат на България като на троянски кон в ЕС и НАТО„. Добавете и враждебността на страната към западните инвеститори, казва той, и рецептата за бедствие е изпълнена.

Въпреки подобряването в стандарта на живот „културата на София, потънала в корупция, е оставила много в икономическо забвение. Съдебната система е в руини, медиите са в ръцете на силни олигарси, а демократичните норми се влияят от капризите на политическия елит„, продължава изданието.

Западните инвеститори търсят международните съдилища, за да възстановят загубите си – 4000 жалби са подадени до 2015 година, което е чувствително увеличение в сравнение с предишни години, разказва изданието. То подчертава, че европейската интеграция е ключова за борбата с корупцията и бедността в страната, като моделът на Москва става все по-неатрактивен за повечето българиПовече може да прочетете тук. 

Проучване хвърля светлина над корупцията и призовава за действия на европейско ниво, пише EUreporter.  Става въпрос за доклада на групата на европейските Зелени, който беше внесен в Европейския парламент и за който вече ви разказахме тук. 

Регионалният френски ежедневник L’Est Républicain разказва за мрежите за проституция, поддържани от български групи в Европа. Такъв е примерът на случай в Безансон, където „българските жени са жертва на психологическо и физическо насилие, както и заплахи“. Става въпрос за съдебен процес срещу подобна група, който разкрива, че често тези българки са „съблазнявани“ от оферти за работа от реални трафиканти, а понякога дори и притискани от семействата си да проституират във Франция. Изданието разказва за случай на мъж, затънал в дългове, който продава жена си за 2600 евро. „Българските мрежи обикновено се управляват от една семейна клетка. Процесът в съда тази сряда – който продължи цял ден – потвърди тази конфигурация. Братята Севделин и Демир привличат жени – без да им разкриват детайли за това, че става въпрос за проституция, след това плащат самолетен билет, който е еднопосочен – към ежедневен ад.“ Повече може да прочетете тук. 

Френският Mediapart пита „Как се живее с 85 евро на месец?“, цитирайки един от банерите на протестите за Пирин. Изданието описва една страна, където едни и същи проблеми продължават да тровят живота на българите единадесет години след приема им в Европейския съюз. Повече може да научите тук. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.