SHARE

От Румен Петров във Фейсбук

Докато шофьорчето на „джипката“ ББ дава неуместни и непоискани съвети на френския президент, Еманюел Макрон, как да реагира на обезглавяването на френски учител (Самюел Пети), за да не ядоса азиатския сатрап и турски президент, Таип Ердоган, Google днес отбелязва рождената дата в годината на Освобождението (1878 г.) на д-р Стамен Гигов Григоров, български микробиолог и лекар.

Д-р Григоров е откривателят на „Лактобацилус булгарикус“ през 1905 г. Откритието е докладвано в световноизвестния (и до днес) Институт „Пастьор“ в Париж. Потвърдено е от руския учен Иля Мечников, бъдещ лауреат на Нобелова награда за физиология или медицина (три години по-късно – през 1908 г.), като за наградените си изследвания руснакът използва и работата на д-р Григоров.

Още по-впечатляващо е, че д-р Стамен Гигов Григоров има принос и в разработването на противотуберкулозна ваксина. Неговият научен принос по въпроса е публикуван отново във френски научен журнал.
Въпреки многото позиции, които изключително уважавани световни научни институции предлагат на д-р Григоров, той продължава кариерата си в България. Започва работа като околийски лекар и управител на болницата в … Трън.

Военен лекар е през Балканските войни и Първата световна война. Губи брат си в Междусъюзническата война. През 1935 г. заминава за Италия, за да работи върху противотуберкулозна ваксина. По ирония на съдбата д-р Григоров (и като символ на патриотизма си) се завръща в България през … 1944 г. На следващата година умира в родината си. На същата дата, на която е роден – 27 октомври – навършвайки 67 години.

Очевидно, за България той е НИКОЙ. „Шофьорчето“ няма как да го знае – не е бил лидер на СИК или на друга силова групировка.

Добре, че все пак Google напомня…

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.