SHARE

Колкото повече затъва обществото ни в тинята на безпросветието и безпътицата, толкова по-важни сякаш стават чистата идеология, канонът, догмата. Доста хора от сектата, пардон, от сектор на трибуната люпят семки и наблюдават под лупа всяка инициатива за смяна на отбора на терена и вадят калъпа да видят дали тя се вмества в него.

Странно или не – никога темата „идеология“ не присъства в обсъждането на играчите на терена – БСП, ДПС, „патриоти“ и дори ГЕРБ. Темата „идеология“ се промъква единствено и само по отношение одумването на „Демократична България“. Явно за доста имащи се за интелигентни хора идеологията е нещо като лиценз да играеш, а те се изживяват като лицензиращ орган. Нищо че играчите вече на терен въобще не се интересуват от идеология просто защото не се вълнуват от принципи, правила, лицензи и т.н. Но пък помагат усилено никога нов играч да не получи лиценз.

Понякога имам чувството, че последната реплика на давещия се „демократ“, преди да глътне водата, ще бъде: „Радвам се, че не умрях като джендър, ляв либерал, културен марксист… и прочие. Но ще каже нявга народа – умря консерватор за правда и на Кремъл угода“.

Коментарът е публикуван първоначално във Фейсбук. Заглавието е на редакцията.

SHARE
Доктор по икономика, управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания "Маконис". В дългогодишната си кариера на инвестиционен консултант е ръководил голям брой проекти за сливания и придобивания, бизнес оценки и финансирания в редица страни от Източна Европа и Ирландия.