Блиц коментар: Властта няма полезен ход за справяне с пандемията

SHARE

Наистина не разбирам кое не е ясно?

Държавата беше насилствено потопена в паника при почти нулева заболеваемост, хората бяха принудени да затворят бизнесите си под натиск, а не, защото някой беше издал заповед за пълен локдаун. Просто едни хора в униформи крещяха в 11.30 през нощта по телевизорите и психираха масово населението.

Нима твърдите, че всичко това беше необходимо да се случи тогава

Вълната от КОВИД-19 идва неизбежно. Това повтаряхме онези, които тогава запазихме разума си и апелирахме за анализи, прочувания, научни изследвания и мъдри решения – адекватни на действителността, а не в услуга на нечий политически интерес.

На фона на случващото се е супер неадекватно да се твърди, че тогава насилствения локдаун е бил полезен и навременен.

Не беше.

Защото локдаун трябва да има сега. Да, трябва да има. Сега. И не, защото крещящите чичковци от телевизора ви обясняват, че вие сте виновни, защото вие си стояхте чинно у дома, спазвахте всички безумни мерки, които се променяха още преди да влязат в сила по няколко пъти, редяхте се на опашки на КПП-та, за да напазарувате на възрастните си родители в провинцитя и т.н., и т.н. А защото това е пандемия. А крещящите чичковци крият зад абсурдните си обвинения собствената си некомпетнетност. Защото те нищо не научиха от случващото през пролетта. А пилците се броят на есен…

И сега е време за непопулярни решения.

И ако Макрон има нужните качества, за да излезе и да каже на народа си – „Знам, че сте уморени, знам, че ви е писнало, знам, че е тежко. Но аз поемам отговорността еднолично за това изключително тежко решение и моя отговорност е да защитя всички хора във Франция, въпреки полемиките, въпреки тежестта на решенията, напълно приемам това.“ То в България в момента ни управляват такива, които нямат нужните качества. Защото те съзнават, че нямат полезен ход – и да не правят нищо е лошо, и да приложат непопулярните мерки, пак е лошо. И това е така не отсега. Това е основното качество на лошото управление. То не води до win win решения. То води до lose lose решения. За България те са почти всяко едно през последните години. Просто, когато умират хора става много очевидно.

Иначе казано, престанете да се държите като котката на Шрьондигер. Не сте виновни вие за ситуацията с пандемията. Виновни са тези, ЧИЯТО РАБОТА е да взимат правилните решения в правилния момент.

И понеже не може да се очаква това от тези, които в момента управляват, бъдете така добри, да вземете правилните решения в правилния момент за себе си и своите близки. Животоспасяващо е.

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.