SHARE

От Крис Караджов

Разбирам как децата ни стават нещо като комунисти или поне заклети социалисти, докато са на 16-25. Не са виждали никога материални затруднения, могата да пътуват, да общуват, да си философстват. Нормално е да искаш чудесни и идеалистични неща на тези години, както е нормално да си мислиш, че всичко знаеш. После одесняват и се настаняват някъде в центъра, където живеят политически повечето хора в модерните демокрации.

Но се чудя кво става с тия, дето на 20 години са тръмпанари, консерватори, ксенофоби и смятат бялата раса за превъзходна и единствена, отговорна за благата на нашата планета. Те не симпатизират на Хитлер открито, но им харесва Тило Сарацин примерно и ровят из историята (разбирай интернет) за потвържение на определени тези.

Също харесват Тръмп, Болсанаро, Орбан, макар и невинаги да го признават. По някакви причини не харесват Путин и Ердоган, но това е по-скоро поза. И също си мислят, че всичко знаят, но само защото са видели нещо на Джордън Питърсън в тубата.

Тия деца къде отиват след това? В оръжейния магазин? Стават „жълти жилетки“ или слагат кафяви униформи?

Чудя се на глас…сигурно има и изключения, но някъде тук има и правило.

Аз бях значително по-десен в икономическите си разбирания на 20-30, отколкото съм на 50 примерно, докато политически винаги съм имал съвсем определени предпочитания в посока на правата, изредени в Първата поправка. Но аз съм живял в гнусния лагер на „комунизма“. Те нямат представа. Останалото също си ми е останало непроменено – смятам всички хора първо за хора и ги уважавам и приемам като такива. Дори тръмпанарите, макар и за последното да ми се налага да употребявам всичката си воля.

Коментарът е публикуван първоначално във Фейсбук.

Заглавието и снимката на корицата са избор на редакцията на „Терминал 3“.

Incel субкултурата е онлайн субкултура на хора, които не могат да намерят свой романтичен или сексуален партньор в живота, въпреки че се стремят да го направят. Те описват това състояние като inceldom (англ. ез. – involuntary celibates – девственици, които не са такива доброволно). Повечето са бели хетеросексуални мъже. Все по-често напоследък се говори за радикализирането на тези групи в различни крайни течения. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.