Бобоков показа SMS-и с Борисов

Бобоков показа SMS-и с Борисов

SHARE

Бизнесменът Пламен Бобоков е имал кореспонденция за скандала със задържания либийски танкер „Бадр“ не само с президентския съветник Пламен Узунов, но и с премиера Бойко Борисов. В ефира на БТВ той показа СМС до премиера от 31 март 2019 г., че България има голям проблем с кораба и че ще стане голям международен скандал. Веднага след това той се срещнал с Борисов, който взел мерки, обадил се на либийския си колега и дори се видял с него.

Въпреки че прокуратурата разполага с тази кореспонденция, тя не я оповести, както направи със СМС-те на Бобоков с Узунов. Не е ясно и защо за държавното обвинение разговорите между Бобоков и Узунов са търговия с влияние, а тези с Борисов – не, още повече, че за разлика от президента, премиерът публично се намеси в скандала. 

Текстът на изпратеното от Бобоков съобщение до премиера гласи: „Добро утро, бос! Задава се голям проблем с Либия, моля те да се видим за 10 минути и ти ще си прецениш. Много те моля, въпросът е много сериозен. Аз от утре до 9-ти няма да съм в БГ, затова давам зор“. Борисов пита: „Какво е станало?“. Бобоков отговаря: „За кораба!!!“, и след това Борисов веднага го приел.

Бизнесменът уточни, че нарича Борисов „бос“, защото е „бос“ на държавата, началника. „Очевидно се познаваме отдавна“, допълни Пламен Бобоков, но уточни, че не е близък с премиера.

Бобоков потвърди, че разпространената от прокуратурата негова кореспонденция с Пламен Узунов е автентична и той не вижда никакъв проблем в нея. Бобоков подчерта, че той няма телефонния номер на президента. Интересното е, че в чата си с Пламен Узунов той пита дали да се обади на „началника“, а прокуратурата направи всичко възможно да внуши, че в случая става дума за президента.

„Какво лошо съм направил аз, като съм се опитал да спася България от огромен международен скандал ?!“, коментира Пламен Бобоков и уточни, че интересът му бил инспириран от негови бизнес интереси в Либия.

Бобоков изрази недоумението си как никой в България не иска да разследва мафията, която се опитва вече 2 години да превземе танкера „Бадр“. 

Бизнесменът обясни, че е предоставил телефона си на прокуратурата доброволно още на 28 май. Той не отрече, че е лобирал за назначаването на окръжен прокурор на Русе и на посланици. Според него всичко в държавата се случва „с връзки“, но той не кадрувал, а просто е препоръчвал най-добрите хора.  Бобоков отново повтори, че не става дума за търговия с влияние, а за препоръчване на хора, но препоръките му не са били взето под внимание. „Нямам повдигнато обвинение за търговия с влияние, аз съм само свидетел“, заяви бизнесменът.

Що се отнася до изказването на главния прокурор, че са навързани като „свински черва“, Бобоков заяви, че „господин Гешев може да има много сериозни обвързаности, като гледам какво се случва в страната, за които можем само да гадаем“.

„Не съм очаквал подобно поведение от държавен орган, който трябва да спазва законността в България. Изцепките на прокуратурата са в стил „Боливуд продъкшън“. Ние нямаме нищо общо с италиански боклуци и такъв внос. Ние внасяме само скрап. От 20 години имаме рециклиращ завод, а от 10 имаме три такива завода. Боклуците в Червен бряг не са наши. Това е абсурдно. Естествено, че може да намериш всякакви видове отпадъци. Това какво общо има с нас. Ние имаме 5,5 процента отпадък и те се предават за по-нататъшна утилизация по всички закони“, коментира той вчерашната акция на прокуратурата. Той все пак уточни, че не се занимава лично с тази тема, както и че от няколко години насам дават боклука на фирми, които да се оправят с него в България.

Бобоков разкри, че в 64 от 66 тома с доказателства на държавното обвинение никъде не се споменава неговото име.

„В другите два тома са свидетелски показания. Истината е, че брат ми като изпълнителен директор е разписвал документи и договори, но те са съобразени с европейското и българско законодателство. Той е задържан в изключително тежки условия и не се проявява никакъв хуманизъм към човек, който 28 години е правил бизнес в България. Веднъж го видях в съда и отвреме-навреме ми звъни по стационарен телефон. Липсата на доказателства срещу нас е причината за тази истерия в прокуратурата. Чатове, снимки – всичко това е насочено да втълпява какви черни и лоши хора са Бобокови“, каза бизнесменът.

„Тези хора не могат да ни хванат, защото не зависим от държавни поръчки. 1 процент от нашия бизнес са държавни поръчки. Корупцията е там, където са държавните поръчки. Не е в експортния бизнес, какъвто е нашият. Бизнесът на „Монбат“ е 220 милиона евро с 25 милиона евро брутна печалба годишно. Кой би рискувал такъв бизнес заради едни 600 000 евро“, попита риторично Бобоков.

Източник: Segabg.com

SHARE