SHARE

Новината от днес, че Бойко Борисов обяви номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, е отразена от повечето световни медии. От Washington Post предават, че за да бъде заменена номинацията на Бокова с тази на Георгиева, то първо “Бокова ще трябва да подаде писмо за оттегляне”. Но Бокова засега “не вижда причина да се направи това”.

„Нито един от другите кандидати, дори и тези с по-лоши резултати, не го е направил, защото истинската надпревара тепърва предстои“, е заявила Бокова в интервю за „24 часа“, предават от Associated Press.

“В България Бокова е спорен кандидат заради комунистическото си минало”, предава още агенцията, като допълва, че Бокова се смята за жертва на истерична кампания в нейна вреда.

Преди правителството да обяви номинацията на Георгиева в деня на петия предварителен вот в Съвета за сигурност, на който Бокова излезе шеста, от британкия Guardian излязоха със статия за “договорките и мръсните номера” в надпреварата.

“Хакнати имейли, фалшиви профили в twitter, очернящи твърдения и задкулисни сделки. Добре дошли в надпреварата за най-високия дипломатически пост в международната общност – генерален секретар на ООН.”

В статията се споменава, че Кристалина Георгиева, която към този момент не бе издигната, също е станала жертва на “мръсни трикове”. Като припомнят как в началото на месеца бе хакната пощата на неин служител и от нея е изпратено съобщение да бъде атакувана Бокова. “Целта според екипа ѝ е била да се дискредитира Георгиева.”

“Разрушаването на военен мемориал в Македония вбесява България” е статия в BalkanInsight, в която се съобщава, че български политици и общественици са обвинили бившия премиер на Македония за унищожаването на мемориал на българските войници, загинали по време на Първата световна война.

„Свидетели сме на една тенденция, в която Никола Груевски използва провокации срещу България да се представи като единствен защитник на македонската идентичност“, твърди евродепутатът Андрей Ковачев, член на на управляващата в България партия ГЕРБ, предава медията.

“Паметната плоча е била издигната през 2016 г. в чест на хилядите български войници, загинали в историческа битка по време на Първата световна война”, предава изданието.

Тази седмица плочатата е  била разбита на парчета с чук от екстравагантен македонски телевизионен водещ – Миленко Неделковски, известен със своята подкрепа за ВМРО-ДПМНЕ.

От FranceInfo съобщават, че “ЕС вади пари от джоба си”, за да помогне на Сърбия и България да контролират мигрантския поток на границите си.  В статията се изрежда финансовата и техническата помощ, която Брюксел дава на двете държави, както и че от 6 октомври българските граници ще бъдат охранявани и от новата европейска служба за граничен контрол.  Също така се споменава, че “бежанците използват България като транзитна страна” по своя път към Централна Европа, а “София очаква да бъде подписано споразумение за реадмисия между ЕС и Афганистан”, защото голяма част от имигрантите идвали оттам, а не от Сирия.

В друга френска медия – Courrier International – се разказва за скандала с новоизбрания руски депутат Толстой и неговите амбиции за България. 

“Водещ на телевизионно шоу и правнук на руския писател току-що беше избран в списъка на президентската партия „Единна Русия“. Плановете му включват изкупуването на България. “Шега – казва той, – но никой не се смее в София”, пише изданието, в което още пише, че български политици и общественици виждат плановете на Толстой като потвърждение на имперските амбиции на Кремъл, или colonisation immobilière – френска игра на думи, която буквално се превежда като “недвижима колонизация”, или колонизация чрез закупуване на недвижимо имущество.

От Times of Israel отразяват забавянето на съдебния процес срещу обвинените за атентата на летище Бургас през 2012 г. при който бе взривен автобус и загинаха петима израелски туристи и още 35 души бяха ранени.

“Делото, което се очакваше да започне в понеделник, бе изместено за ноември заради процедурни грешки”, пише изданието, като посочва, че съдът в София не е осведомил близките на обвинените по делото, което е причинило и неговото забавяне. От изданието напомнят, че делото се води без присъствието на обвиняемите – in absentia, – защото те и до този момент не са открити от властите.

В британския таблоид Sun са отразили клипа на малтретираното в София 14-годишно момиче, който се появи в социалните мрежи по-рано тази седмица.

“Това е шокиращият момент, в който безпомощна тийнейджърка е принудена да се съблича на обществено място, докато нейните смеещи се мъчители я бият”, пише жълтият вестник и предлага на своите читатели цензурирана версия на клипчето. В статията се съдържа и коментарът на анонимния потребител, качил клипчето: “Това се случва с децата, които излязат на улицата”.

“Запознайте се с режисьора, чиято сърцераздирателна визия за съвременна България оставя без думи критиците” е статия в Calvert Journal, в която се представя последният филм на режисьора Ралица Петрова “Безбог” (на английски “Godless”). Филмът е сниман във Враца и разказва за медицинска сестра, която продава личните карти на свои пациенти с деменция на черния пазар. Филмът е копродукция между България, Дания и Франция и миналия месец взе голямата награда „Златен леопард“ на филмовия фестивал в Локарно, Швейцария. “Да, на пръв поглед “Безбог” е прям, брутален реализъм, но той е изпълнен с абсурд, поезия… и изведнъж тези образи се превръщат в хиперреалистична импресия”, казва Ралица Петрова за медията.

София е сред 11-те най-добри града за живеене в чужбина според класация на Huffington post.

“Когато чухме, че София е един от най-евтините градове за наеми в Европа, не можехме да овладеем ентусиазма си”, пише изданието. “Ако изберете да направите този исторически град ваш дом, то ще бъдете и на изумително близо до едни от най-евтините плажове в Европа.”

Huffington post класира София на 10-о място сред 11 града, като първите три места са заети съответно от Валенсия, Торонто и Антверпен, а зад нас на 11-о място се нарежда Барселона.

Друго място, което могат да видят чужденците, е българското село Старо Железаре, което за пореден път попада в погледа на чуждестранни медии със своите графити по селските огради. Този път от Time Out Dubai са се заинтересували от селото, защото там е изобразен шейхът Мохамед бин Рашид ал-Мактум, който е министър-председател и вицепрезидент на Обединените арабски емирства.

“Знаем какво си мислите: “Какво е това, по дяволите?”, пише изданието. “Е, причината за това изображението на дубайския лидер е брилянтната идея на местни артисти да сложат селото на световната карта”, пише дубайската медия и е напълно права. Преди два месеца New York Times писа, че “българи се надяват Че Гевара и Бриджит Бардо да спасят селото им”.

 

Оставяме ви със снимки от забележителното село.

01i

02i

03i

SHARE