SHARE

Руският Болшой театър обяви, че от програмата му отпада световната премиера за руската танцувална легенда Рудолф Нуреев заради политическо разследване над режисьора на постановката.

Премиерата на “Нуреев”, която трябваше да бъде изиграна този вторник, е “основното събитие за балетния сезон в Русия, а навярно и в света” по думите на театрални критици, но Болшой театър заяви, че тя отпада, без да насрочва друга дата.

Балетният спектакъл е по мотиви от живота на световноизвестния хореограф и танцьор Рудолф Нуреев, който бяга от Съветския съюз и става звезда в западния свят, преди да почине на 53 г. през 1993 г. вследствие на СПИН.

Спектакълът е поставен от Кирил Серебреников (“Герой на нашето време”, Лермонтов), филмов и театрален режисьор, когото властите разследват за злоупотреба с държавни пари. 

Серебреников изпада в немилост през последните години, след като критикува нарастващата цензура при изкуството в Русия. 

Негови близки и почитатели заявяват пред Франс прес, че разследването срещу него е политически мотивирано. 

Серебреников не вдига своя телефон, съобщава Guardian, a от ръководството на театъра ще дадат пресконференция за случилото се в понеделник.

Детайлите около постановката са строго пазени, като дори не е известно кой е щял да изпълнява главната роля на Нуреев, пише театралният критик Татяна Кузнецова за в. „Комерсант“.

Тя също така пише, че в постановката са включени мъжки танцьори в рокли, както и “обществени личности, които все още са живи”.

Нейни са думите, че спектакълът е “основното събитие за балетния сезон в Русия, а навярно и в света”, като се е очаквало на премиерата да се съберат критици от целия свят.

През май т.г. апартаментът на Серебреников и оглавяваният от него театрален център “Гогол” са претърсени от руските власти за злоупотреба с държавни средства. Серебреников е давал показания в следствието, а други лица са задържани.

Привържениците на Серебреников заявяват, че преследването е политически мотивирано и нападение срещу независимостта на изкуството, както и призовават директора на Болшой театър Владимир Урин да се обърне към президента Путин за случая.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.