SHARE

Темата на Консултативния съвет от 29 юни 2014 г., чиято стенограма днес бе разпростанена, става ясна от едни думи на Борисов “Тогава да кажем защо сме се събрали днес, кое наложи това събиране – тежкото състояние и предстоящият колапс на банковата система.“ Борисов иска да се поеме ясна и категорична отговорност защо и как се е стигнало до ситуацията с ПИБ.

“Дайте да си сложим истината на масата, за да видим можем ли нещо да направим. Върху какво да се обединя? На ДАНС не му вярвам, на кого да вярвам в ДАНС, на тези, които отидоха и заградиха офиса на едната, на втората, на третата? И не си мръднаха пръста досега. А истината я знаем всички“, продължава Борисов и заявява категорично, че ще подкрепи действия на държавата след първия фалит и след ясно разпределяне на политическата отговорност.

I. Борисов настоява за смяна на цялото правителство

Лидерът на ГЕРБ настоява за незабавна смяна на цялото правителство на извънредно заседание на парламента на следващия ден, на което Орешарски да смени всички министри и действията, свързани с КТБ, да се изпълняват от друг финансов министър, защото не вярва на това правителство – довело до ситуацията до това състояние.  Янаки Стоилов отговоря, че това е провокация.

Бойко Борисов: Те не ни ги дават. Това се наричат „случки“. Ако Цветан Василев е виновен, да го арестуват – червена бюлетина на Интерпол, издирват го, хващат го, арестуват го. Ако е източвал милиарди, милиони, има си криминализиране на този процес, отидете и го приберете, но защо атакувате цяла банка? И вие си мълчахте? А Общинска банка защо я атакуват? Защо тогава си мълчахте, г-н Искров? Както сега жандармерията на министър Йовчев и на кабинета „Орешарски“ атакувахте …  защо си мълчахте: това не е моя банка, тя е на хората. Но Вие си мълчахте мълчахте и Янаки Стоилов казва: било, каквото било, днес да сме други. Добре, ОК, но поне накажете 2-ма – 3-ма. Аз съм сменил сигурно 30 министри, не е страшно. Излизаш, махаш Йовчев, Чобанов, важните ти, тези, които са допринесли. Кой ръководи ДАНС, къде беше ДАНС? Този главен секретар, който ходеше по автокъщите и да казва: горили са документи? Защо стои там? Махнете ги, вие ще си отдъхнете като две партии, защото няма как да изкарате, че Борисов е „терористът“, както казва Мерджанов. Няма как да стане. Не съм аз виновен.“

II. Планът на Искров за спасение от банков колапс и настояването му този път „да сме предсказуеми и прозрачни“ пред Европейската комисия за разлика от други случаи.

Председателя на УС на БНБ Иван Искров е обтекаем в изказванията си и не дава никакви конкренти факти и данни, което е постоянен обект на дискусията. Той предлага се план за действие от 7 точки, като обявява, че е формиран от него съвместно с правителството и асоциацията на банките в България, в който план на първо място се поставя незабавно блокиране на всички дестабилизащи източници, като се намеква за арести от страна на ДАНС.

Първото, повтарям го още веднъж – незабавно блокиране на всички дестабилизиращи източници. Това няма как да стане без разговори с главни редактори на медиите и ДАНС да върши добре работата си. Вече виждам, че в тази насока си върши добре работата. Дано да хване всички, но едва ли е възможно.

Второ, от гледна точка на обществения интерес и все пак, за да всее малко ред, предлагаме безкомпромисното противодействие на държавата срещу криминалната атака към банките да включи криминализиране на неверните слухове и призиви за атаки срещу банките.

Трето, и това е много важно – след като ви отговоря на всички въпроси, пледираме за това – ясна и категорична публична подкрепа за предприетите от БНБ и правителството стъпки. Не говоря и не е моя работа да казвам трябва ли да го одобрява правителството като цяло, като дейност, но в тази насока за банките, след днешните консултации при президента, казано простичко, говорене на един глас, защото побъркахме хората в нашата държава. Говорим като един, когато става въпрос за банки и какво трябва да се прави.

Четвърто, пълна ликвидна подкрепа от БНБ и правителството и банковата система като цяло за банките, които са поставени или биха били поставени под натиска за изтегляне на депозити.

Пето, в рамките на тази ликвидна подкрепа, тъй като аз не мога да говоря от името на премиера и на финансовия министър, те ще кажат как го виждат от тяхна страна, БНБ за пръв път, след като бе въведен бордът, ще предостави ликвидност при условията на чл.33, ал.2 и 3, а това е ликвидност, когато банката има държавни ценни книжа. Най-вероятно още утре може би ще пипнем и по Наредба No 6, която казва как се рефинансират банки, когато има ликвиден риск, засягащ цялата система.

Шесто, незабавно уведомяване на Европейската комисия, тъй като аз лично не смея да говоря с никой, а доколкото разбрах, Калин [Христов – подуправител на БНБ; бел.ред.] поне ми каза, че се е чул с колеги от ЕК, звъннали са му и са му казали, че г-н Барозу е поискал премиерът и аз да се чуем с г-н Оли Рен. Така че това, което е много важно, за разлика от други някои стъпки, които се правеха последните години, поне по този въпрос да бъдем изключително предсказуеми и прозрачни пред нашия най-важен партньор, страните от Европейския съюз и в частност Европейската комисия, в частност Генерална дирекция „Конкурентоспособност“ и Генерална дирекция „Еквим“, и, разбира се, аз трябва да уведомя нашия изпълнителен директор на холандската група в МВФ, тъй като те вече питат, звънят и аз се крия, тъй като няма как, без да имам мандат от вас, да се чувам и да му описвам какво се случва.

Седмо, ако е възможно да се вземе тук като решение – очевидно е, че е нарушено доверието в страната. Чрез удара по подуправителя, ръководещ „Банков надзор“, на практика и вероятно и затова г-н Миков е по-съсредоточен върху централната банка, вероятно и нашата репутация е силно нарушена. Имаме нужда от внасяне на доверие в този момент.

Борисов: Като кажете кой го е довел, казваме: след като сме го довели, отстраняваме поне няколко „бушона“, които да отпушат напрежението. Излизаме долу и казваме: подкрепяме Искров и новия финансов министър Х, който и да е, нямам никакви претенции, подкрепяме го да отиде да преговаря с Европейската комисия, да действа, да прави и т.н.

Янаки Стоилов: Но, ако сега днес и утре няма действия от банката и от правителството, ние ще имаме колапс на банковата система и мен не ме интересува, че това правителство си е част от виновниците. Разбирате ли, че за 1-2 дена ние ще изпуснем цялата работа.

III. Още банки се очаква да поддадат за подкрепа от БНБ

Росен Плевнелиев: Между другото моята молба е и към правителството все пак, защото работихте заедно с БНБ – когато кажем какво трябва да се случи, много Ви моля, г-н министър -председател и Вие да се включите в дебата, за да бъдем бързи и ефективни. Ясно е, че следващите часове са важни, ясно е, че в понеделник очакваме трета банка да подаде молба, ясно е,че е възможно още 2-3 до края на понеделника и те да подадат молби. И повече от ясно е, че ние се надбягваме с времето, а факт е, че масовото теглене на пари води до паника. Паниката е лош съветник. Същевременно секторът е капитализиран, имаме кризи на доверие, имаме криминална атака, но нямаме банкова криза, нямаме такава, според мен. Г-н управител, заповядайте!

IV. Държавни дружества са изтеглили 70-80 млн. лв. ден преди  поставянето на КТБ под специален надзор. Причината толкова ниска да е вложената в КТБ сума са действията на служебното правителство на Марин Райков, което задължи банките да предотвратяват концентрация на държавни средства в една кредитна институция. 

ИВАН ИСКРОВ

На въпроса на г-н Местан, първо поставен, и след това и г-н Бареков го преповтори – преднамерени действия от страна на държавата срещу КТБ има ли и от гледна точка на държавни дружества да са теглени пари?

Имаше, но доколкото се консултирах с г-н Христов, моя подуправител, някъде бяха от порядъка на 70-80 млн. Не е съществена тази част. Говоря за последния ден, когато изпуши банката.

БОЙКО БОРИСОВ:

Е, точно тогава ли намерихте да изтеглите парите?

ИВАН ИСКРОВ:

Казваме фактология.

БОЙКО БОРИСОВ:

Питам, защо този ден, когато банката „пуши“, хвърляш бензин отгоре?

ИВАН ИСКРОВ:

Голямата част от изтеглените средства са на частни фирми и доста по-малко на физически лица – някъде около 70 млн.

КАЛИН ХРИСТОВ:

Искам да кажа ясно, за да няма спекулации.

Имаме общо в класификация държавни фирми 70 млн. излизания в четвъртъка, 10 млн. влизания. Тоест някои фирми са направили влизания. Нетният ефект е 60 млн.

Постановлението беше прието май миналата година. Тогава всички знаят, че изходните условия бяха 740 млн. в КТБ, 47% на държавни – общо 740 млн. Имаше 6-месечен срок, в който това трябваше да се коригира по регулация. Тогава се бях захванал да работя… не бях в банката, бях в Министерството на финансите като министър. Като изтече 6-месечният срок, те вече бяха коригирани. Тоест от 700 бяха спаднали, така че да няма концентрация.“

Става ясно, че дни преди поставянето на КТБ под специален надзор е имало и държавни дружества, които са вложили около 10 млн. 

Събитието се случва девет дни след поставянето на КТБ под особен надзор и два дни след като от ПИБ за 24 часа бяха изтеглени над 800 млн. лв. от банката. На заседанието политици и банкери обсъждат как да предотвратят паника в цялата банкова система. Съдът принуди президентството на публикува стенограмата.

Цалата стенограма може да видите тук

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.