SHARE

От Мат Кели, редактор на The New European, препубликувано от GQ

Ако английската азбука имаше 1000 букви, пак нямаше да е проблем да я изпълниш от началото до края с Brexit лъжите. Никоя друга тема в историята на Великобритания не е вдъхновила толкова много неистини.

Както и да е, ще трябва да се задоволим с 26. Докато се доближаваме до Бог знае какво на 29 март, е време да погледнем назад и да осмислим лъжите и лъжците, които ни докараха толкова далеч. Така че ето моята от А до Z класация на Brexit лъжите.

А е за Anglo-Irish relationship (англо-ирландските отношения). „Няма перспектива за връщането на проверките на сигурността на границата. Общата зона за пътуване между Обединеното кралство и Ирландия предхожда нашето членство в ЕС и ще го надживее. Уникалният статут, който ирландските граждани получават във Великобритания, предшества членството в ЕС и ще го надживее. Няма причина единствената сухопътна граница на Обединеното кралство да бъде по-малко отворена след Brexit, отколкото е днес.“ Прессъобщение на поддръжничката за излизане Тереза Вилиерс, 14 април 2016 г.

В е за Billions (милиарди). Тридесет и девет от тях, за да бъдем точни. Това е цената за излизане от Европейския съюз. Твърдите брекзитъри като Доминик Рааб обичат да лежат на това, че няма да плащаме на Брюксел нито стотинка, ако си тръгнем без сделка. Точно това очаквате от човек, който едва наскоро осъзна, че Доувър е важно търговско пристанище. Финансовият министър твърди, че ще платим скъпо със сделка или без.

C е за Cameron (Камерън). Може би подобаващо, Brexit започна с лъжа, която случайно се сбъдна. Манифестът на Дейвид Камерън от 2015 г., обещаващ втори референдум, имаше за цел да направи щастливи враговете на ЕС сред консерваторите. Камерън предположи, че референдумът ще бъде блокиран от бъдещите му коалиционни партньори – либерал-демократите, и изведнъж на изборите спечели мнозинство. Ето защо С е и за Catastrophe (катастрофа). Камерън също така обеща, че ще остане премиер, ако кампанията за напускане спечели. Но веднага напусна.

D е за Daily Mail. Вестникът, който по времето на предишния редактор Пол Дакър разпространи повече лъжи за ЕС, отколкото всеки друг вестник, и в него заедно с Telegraph, Sun и Express фантазиите на журналистиката относно нашите отношения с Европа бяха феноменални. От прекалено извити банани до забранени млечни бутилки, от евро банкноти, които ви правят импотентни до крави, които трябва да носят пелени и преименуването на ястиято „бомбайски микс“, нашата преса води десетилетна кампания за подигравки с ЕС. Но кой сега изглежда смешен?

Е е за Election (избори). „Няма да има такива. Няма да се случи. Няма да има общи избори.” Така каза говорителят на Тереза Мей през март 2017 г. Месец по-късно и с нарастване на одобрението й до 41% (три пъти по-популярна от Джеръми Корбин по това време) тя „неохотно” каза на нацията, че са необходими избори, за да се засили позицията й в преговорите с ЕС. Тя загуби мнозинството си, хвърляйки целия процес в крайното състояние на хаоса, което е Великобритания днес.

F е за Fox. Търговският министър Лиъм Фокс ни продаде идеята за великолепна световна Великобритания, която отново създава нови вълни на международна търговия и просперитет. „Споразумението за свободна търговия, което ще трябва да направим, трябва да бъде едно от най-лесните в човешката история“, каза той.

F е също за F *** ing – идиот.

F е също за Farage (Фараж). От великата одисея от неистини и откровени лъжи, разказана от самозвания „Мистър Brexit“, може би най-отвратителен е плакатът „Breaking Point“ – моментът, в който неговата ксенофобия прерасна до явен крайнодесен расизъм.

G е за Gove (Гоув – външният министър брекзитър). „В деня, след като гласуваме да напуснем, ние държим всички карти и можем да изберем пътя, който искаме.“ Поклонете се, Майкъл Гоув. Трийсет и два месеца по-късно и Великобритания все още е безнадеждно загубена без пътна карта на Brexit.

H е за Health Tourism (Здравен туризъм). Една от лъжите, продадени на читателите на Daily Mail, Sun и Express по време на подготовката за референдума, е за извънредните разходи за така наречения здравен туризъм – хора, пътуващи до Обединеното кралство единствено за да се възползват от нашата щедра здравна система. В случая с гражданите на ЕС това е пълна измислица. Истината е, че британските граждани в ЕС получават пет пъти стойността на лечението, което предоставяме на гражданите на ЕС тук.

H също е за Hell (ада). Ще бъде претъпкано място, ако Доналд Туск е прав.

I е за Imigration (имиграция). Твърдението, че страните в ЕС нямат контрол върху имиграцията, е лъжа. Имаме контрол, но избираме да не го упражняваме. През 1998 г. Тони Блеър премахна граничните изходни проверки, които виждате в почти всяка друга европейска страна. Това означава, че няма никакъв начин да разберем кой е все още във Великобритания и кой е напуснал. Съгласно съществуващите правила държавите – членки на ЕС, могат да върнат граждани на ЕС обратно в родните им страни след три месеца, ако не са намерили работа или не могат да се издържат. Можем да приложим това и да задържим само онези, които активно допринасят за нашата икономика. Тереза Мей като министър на вътрешните работи реши да не го прави.

J е за Johnson (Джонсън). Откъде да започнем? От началото може би. Когато Борис (по онова време кмет на Лондон), великият шарлатанин за първи път се извъртя и застана сред застъпниците за напускане: „Ще продължи да има свободна търговия и достъп до единния пазар“, Борис Джонсън, the Telegraph, 26 юни 2016 г.

К е за Knucklehead (Тъпигьоз), AKA Дейвид Дейвис. Дейвис си спечели блясъка с блъфовете, докато беше министър на Brexit. По-специално той увери парламента, че създава подробни оценки на въздействието на Brexit върху британската икономика. По-късно Дейвис призна пред съответната комисия, че това е невярно и всъщност не е направена оценка на въздействието. Всичко това придава тежест на оценката за Дейвид Дейвис, която му дава стратегът на кампанията за напускане – Доминик Къмингс: „Дебел като свиня, мързелив като жаба и суетен като Нарцис.“

L е за Lord (лорд) Дигби Джоунс. „Нито едно работно място няма да бъде загубено заради Brexit“, каза бившият шеф на CBI (водещата работодателска организация в страната) и бивш адвокат преди референдума. Две години по-късно той стои пред тези си думи и се опитва да ги извърта към семантичната разлика между Brexit и „несигурността около Brexit“. Така или иначе, хиляди работни места вече са преместени на континента и правителствените оценки на въздействието прогнозират 9,3 на сто загуба за икономиката при липса на сделка.

М е за May (Мей). Само Доналд Тръмп бие самочувствието на госпожа Мей за добро лидерство в нашия век на постистината. Основната, непростима лъжа, която тя пропагандира, е, че действа в национален интерес в изпълнението на „волята на народа“, докато тя всъщност е първият британски премиер в нашата история, който съзнателно провежда политика, която ще навреди на нацията. Brexit вече струва два процента загубен прогнозен растеж и всяко домакинство е с 900 паунда по-бедно, отколкото би било, ако Великобритания бе гласувала за оставане в ЕС (според Bank of England). „Никой не гласува, за да бъде по-беден, нали?“ О, да, те го направиха. Те просто не знаеха това тогава.

N е за NHS (Здравната каса). „След като си уредим сметките, ще си възвърнем контрола над около 350 млн. паунда грубо на седмица. Би било хубаво, както много от нас посочиха, ако голяма част от тези пари отиде за NHS.“ Това пише Борис Джонсън в Daily Telegraph. После го налепиха с огромни букви на автобус, който обиколи цялата страна. Останалото е история.

О е за Opportunities (възможности). Иявление на кампанията за напускане две седмици преди референдума: „След като гласуваме „Напускане ”, веднага ще можем да започнем преговори за нови търговски сделки с развиващите се икономики и с най-големите световни икономики (САЩ, Китай и Япония, както и Канада, Австралия, Южна Корея, Нова Зеландия и т.н.), които могат да влязат в сила веднага след като Великобритания напусне ЕС. Япония наскоро приключи едно от най-големите търговски споразумения в света с … ЕС. Що се отнася до нас, ние все още чакаме.

P. Няма P. Политиците (Polititians) го взеха.

Q е за Queues (опашки). Още не за храна, а от камиони. Неспокоен, транспортният министър Крис Грейлинг каза пред Question Time през март миналата година: „Ще поддържаме отворена границата при Дувър. Няма да налагаме проверки в пристанището. Единствената причина да имаме опашки на границата е, ако въведем ограничения, които създават тези опашки. Няма да го направим.“ Това е лъжа. FT съобщи, че проверките на камиони в хипотеза, че няма сделка, които отнемат само 80 секунди, ще доведат до „непоправимо“ натрупване на камиони и самото правителство планира да превърне M20 в парк за камиони.

R е за Rees-Mogg (Рийс-Мог). Отново няма празно тук. Но може би това, което напълно демонстрира способността на Джейсън Рийс-Мог за манипулативна, цинична лъжа, беше, когато той направи заговор със Стив Бейкър (зам.-министър по Brexit) да обвини от парламентарната трибуна държавната администрация в опити да предотврати Brexit. По-късно Бейкър се извини. Рийс-Мог, типично, никога не е правил това.

S е за Single Market (единния пазар). „Абсолютно никой не говори за заплашване на нашето място в единния пазар“, каза Даниел Ханан, член на ЕП и брекзитър, преди референдума. Абсолютно всички говорят за това сега.

T е за Take Back Control (Да си върнем контрола). Най-голямата от всички лъжи? Твърде вероятно. Хипнотичната мантра беше перфектна за аудиторията си: милиони, които – съвсем правилно – се чувстваха лишени от права и притеснени за бъдещето си. Но липсата на контрол върху ЕС не беше проблемът; проблемът беше липсата на контрол върху програмата за строги икономии, наложена от Джордж Озбърн (финансов министър на Дейвид Камерън от 2010-2016 г.).

U е за Union (Съюзът между Англия и Шотландия). „Ако гласуваме да напуснем, мисля, че съюзът ще бъде по-силен … Мисля, че когато гласуваме да напуснем, ще стане ясно, че след като гласувахме да оставим един съюз (този между Англия и Шотландия), последното нещо, което хората в Шотландия искаха да направят, е да разбият друг.“ Майкъл Гоув (министър на външните работи и брекзитър), Би Би Си, 8 май 2016.

V е за Vote Leave („Гласувайте за напускане“ – името на една от кампаниите за напускане на ЕС). Или по-известна като „Централата на лъжите“ – официалният орган на кампанията за излизане от ЕС, който предостави чудесен набор от заблуди, включително следните:

„Поддръжниците на ЕС казват: „Трябва да имаме достъп до единния пазар“. Великобритания ще има достъп до единния пазар, след като гласуваме „Напускане“.

„Твърдението, че нашата търговия ще пострада … е глупаво.“

„Да дадем на нашата NHS 350 милиона паунда, които ЕС ни взима всяка седмица.“

„Парите на данъкоплатците трябва да се изразходват за попълване на пътните дупки във Великобритания, вместо да бъдат пропилени за строеж на чуждестранни мостове.“

Z е за Zombie Government (Зомби правителството). Тереза Мей води правителство, хванато в капан между две воюващи фракции; от едната страна – твърдите брекзитъри, водени от Джейкъб Рийс-Мог, и от другата страна – онези с ума си. Всяка претенция, че правителството контролира процеса на Brexit отдавна, е мъртва. В същото време, всички вътрешни проблеми поради осемте години на строги икономии на Джордж Озбърн – тези, които до голяма степен причиниха Brexit на първо място – продължават да се неглижират.

До каквото и решение да стигнем за Brexit, това ще остане неговото наследство. Страна, по-разделена, раздвоена и разочарована от когато и да било преди в нашата история.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.