SHARE

По повод Брекзит британското издание Guardian събра мнението на 27 интелектуалци от ЕС, чиито думи да изпратят островната страна. Сред тях е и българската писателка Капка Касабова. Публикуваме нейното прощално слово без редакторска намеса:

Това което ще ми липсва е учтивостта и толерантността – може би най-похвалните британски качества. Брекзит отприщи вируса на нетърпимостта. Европейският съюз бе един жест към единството след апокалипсиса и Бреккзит нанесе удар именно по този символ, настъпилият вакуум е запълнен с геополитически размествания и първите грешки са вече направени в тази посока.
 
В тези времена на титаничен сблъсък между бурите на миналото и несигурността на бъдещето, хвърлям поглед към древните гърци. Високомерието води до възмездие. За прегрешенията на бащите плащат техните деца. Отрицанието е слепота. Троянската война продължава, колкото и завръщането на Одисей обратно у дома.
 
Мирът и възстановяването също са процес и не е рано да положим неговото начало. Доброто дело зависи от всеки от нас и въпреки щетите на терен, виждам и пътят напред.
 
Като личности и като общества ще отхвърлим всичко, осланящо се на омраза и разделение, помним всичко което обичаме и говорим, и действаме в името на тази любов с нова увереност, така че страстите да надмогнат най-лошите ни страни. Няма повече да чакаме за правилния момент, защото той настъпи. Ще бъде дълго и съдбовно пътешествие.
SHARE