SHARE

„Отпускайте по 350 милиона паунда седмично на националната здравна система или проведете нов референдум за ЕС“, гласи петиция, с която британските граждани предизвикват правителството.

Процедурата по Брекзит вече започна, а за британското здравеопазване се предвижда не увеличение, а намаление на бюджета.

Един от най-запомнящите се аргументи в разяснителната кампания на референдума беше, че Великобритания плаща по 350 милиона на съюза, които иначе биха могли да се инвестират в здравната система на страната.

Изписана върху големи червени автобуси, тезата се превърна в слоган и в централен аргумент на Борис Джонсън, настоящ външен министър на Великобритания.

 

Да, но какво става със спестените стотици милиони седмично?

Първо, самата сума не е вярна, тъй като не включва нито отстъпката на Британия, нито получаваните фондове, нито пък икономическите ползи от общия пазар. Великобритания плаща по-малко на ЕС, отколкото получава(ше) от Съюза, а цената за излизането ѝ ще бъде около 36 милиарда паунда заради по-ниския икономически растеж и намалените данъчни приходи, както твърди Институтът за фискални изследвания.

Подвеждащата информация беше разпространявана до самия референдум и близо половината от гласувалите британци са повярвали на твърдението (47%), показва проучване на социологическата агенция Ipsos MORI. Подадена е и жалба от независима група до Кралската прокуратура, според която, в нарушение на изборния закон, гражданите са били подведени от кампанията.

Борис Джонсън упорито продължава да твърди, че здравната система ще получи допълнителното финансиране, но след като процедурата по Брекзит е изцяло завършена и правителството си върне контрола върху бюджета. „Очевидно, когато това се случи, ще е възможно британското правителство да разходва парите на хората според собствените ни приоритети. И приоритет номер едно за повечето хора е здравната система.“

От изказване на правителството обаче става ясно, че няма да има допълнителни средства за здравната система. В момента дори се обсъждат съкращения на разходите, които могат да доведат до затваряне на болници и отделения. Тези, които гласуваха за Брекзит, се чувстват излъгани и игнорирани. Затова и настояват за провеждане на нов референдум.

Към момента над 37 500 души са подписали петицията, а ако броят им достигне 100 000, тя ще трябва да се обсъди в парламента.

Официалният сайт на кампанията за напускане на ЕС, който преди съдържаше информация и „факти“ за отношенията между ЕС и Великобритания, включително и небезизвестния слоган, днес само благодари на гласоподавателите, че са избрали правилната позиция.

Автор: Мария Никодимова

Снимка: Борис Джонсън, Joe Giddens/PA Wire

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.