SHARE

На извънредна пресконференция двамата водещи преговарящи по Brexit – Мишел Барние от страна на ЕС и Дейвид Дейвис от страна на Обединеното кралство, представиха „чернова на споразумението“ за напускане на ЕС, което представлява съществествен пробив в преговорите.

Остават неразрешени въпроси, като най-важният от тях е за границите на Северна Ирландия и отношенията ѝ с единния пазар на ЕС, побърза да уточни Мишел Барние.

Реално споразумението казва следното:

Британия ще спазва правилата на митническия съюз на ЕС по време на преходния период, започващ от 2019 г. Това означава, че тя ще се ползва от свобода на придвижване на блага и хора, но остава неизняснен въпросът с услугите и капитала.

Лондон ще може да сключва търговски сделки с трети страни, които обаче ще могат да влязат в сила след края на преходния период. 

По отношение на гражданските права – европейските граждани ще могат да придобият специален правен статус за пребиваване в Британия по време на преходния период след 2019 г. С него те ще могат да живеят невъзпрепятствано в Обединеното кралство.

По време на преходния период Обединеното кралство ще спазва нормите на ЕС, както и до известна степен юрисдикцията на Европейския съд. Точка, която може да разгневи много крайнодесни консерватори.

Постигнато е и съгласие за бъдещо сътрудничество в областта на сигурността и отбраната.

По отношение на Северна Ирландия ЕС и кралството потвърждават, че ще бъде търсено правно, а не техническо решение. Това е отстъпката, която направи Британия и означава, че е възможно Северна Ирландия да спазва нормите на единния пазар на ЕС.

Приложеният протокол за Северна Ирландия към сделката индикира именно това, че макар на думи Северна Ирландия няма да е част от единния пазар на ЕС, тя ще спазва нормите на съюза и ще се отдалечи от Обединеното кралство.

 

В заключение: Британия направи отстъпка по почти всички позиции, които първоначално отстояваше. Това може да доведе до сблъсък с радикалното крило на консерваторите, както и с коалиционния партньор на Тереза Мей в Северна Ирландия.

Целият текст на споразумението

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.