SHARE

Лидерите на ЕС постигнаха споразумение с Обединеното кралство по бъдещетата сделка за напускане, като посланието бе, че това е „възможно най-добрата и единствена сделка“.

В Британия, макар тази сделка от всички страни да бе приета с недоволство, като оценките варират между това, че Британия ще бъде поставена във „васалитет“ до „най-голямата политическа криза от Суец насам“ (началото на разпада на Британската империя), то изглежда не се събра необходимото мнозинство, за да предизвика Тереза Мей като премиер на страната.

От друга страна, все още не е ясно дали Мей ще има нужните гласове, за да ратифицира сделката. Понастоящем също така се води съдебно дело пред Висшия съд на Англия и Уелс дали референдумът за Брекзит да не бъде обявен за нелегитимен заради руската намеса във вота и извода на Изборната комисия, че финансите на Арън Банкс, спонсора на Найджъл Фараж, не са били негови. Решение може да се очаква до края  на годината.

Днешното решение на Европейския съвет по споразумението бе постигнато след 20 месеца преговори, като лидерите се обединиха покрай позицията си след близо час разисквания.

Ако сделката бъде одобрена от Британския парламент (което не е сигурно) и съдебните битки затвърдят легитимността на референдума – то кралството ще напусне ЕС на 29 март 2019 г. и ще започне преходен период, който не е ясно кога ще завърши.

Понастоящем Лейбър, шотландските националисти, ирландските униати и множество консерватори обмислят да гласуват против сделката – при такъв развой е възможно да се стигне до втори вот.

Тереза Мей твърди, че съглашението ще позволи на Британия в следващите две-три години (които съвпадат с края на мандата ѝ и следващите избори) да сключи търговско споразумение с Брюксел.

Настоящото споразумение предвижда Британия да плати 39 млрд. паунда, да уважава гражданските права на вече живеещите европейци в страната ѝ и в Северна Ирландия да действа митнически механизъм, кръстен в споразумението „спирачка“ (реално Северна Ирландия ще остане de facto част от единния пазар на ЕС в близкото бъдеще, а останата част на кралството de facto ще бъде в митническия съюз на ЕС подобно на Турция и няма да може да сключва търговски сделки с трети страни).

Британският премиер уверява, че по този начин споразумението неутрализира множество от негативните последици, които биха настъпили при напускане без сделка.

Не е известно кога Мей ще се реши да подложи на гласуване споразумението в Уестминстър, но първо тя ще трябва да събере нужната подкрепа за него.

Същевременно ще трябва Съветът на ЕС формално да ратифицира споразумението, за което ще е нужна подкрепата на 20 от 27 страни – не се очаква след днешното единодушие това да бъде проблем. След това в началото на 2019 г. то ще трябва да бъде ратифицирано и от Европейския парламент, като координаторът на европейските законодатели Ги Верховстад подкрепя споразумението.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.