SHARE

Споровете около цените на природния газ и ролята на КЕВР само доказват колко абсурден и далеч от европейските стандарти на либерализация и конкуренция е българският пазар – изкуствен, администриран и пленен.

Най-много се оплаква най-големият виновник за казуса – „Булгаргаз“, който се превърна в търговски офис на „Газпром“, търгува само с негов газ по идиотска формула, която обрича неговите клиенти, включително индустриални, на тотална невъзможност да управляват енергийните си уравнения. И как да го правиш, като твоите конкуренти в други страни отчитат текущите алтернативи за доставка и цени на газ, докато у нас трябва да гледаме 6 – 9 месеца назад и да се молим КЕВР да не отразява цялото поскъпване в решенията си. 

Да, понякога си на плюс, защото цените по тази формула са по-изгодни, понякога са по-неизгодни, но при всички случаи са извън това, което конкурентите на нашите фирми имат като опции – и в Гърция, и в Румъния, и в Турция.

Благодарение на измислени счетоводни кухи сметки за надвзети и недовзети приходи – т.е. отново извън пазара.
Какво трябваше да направи „Булгаргаз“ – като минимум да има много източници на природен газ, за да може да балансира в микса и предлага на клиентите най-доброто текущо съотношение.

„Булгаргаз“ е единствената компания в района, която не се интересува от покупка на газ от находището Нептун в румънското Черно море, въпреки че формулата е изгодна!?

Второ, „Булгаргаз“ сам да участва в добив- да купува газ на едро от находища  – така щеше да подобри собствения си финансов резултат.

Трето, трябваше да намери други клиенти в района за решаване на уравнението на финансовата си рентабилност в по-големи регионални, отколкото национални рамки.

С тези хора начело толкова, тяхната цел и мисия е да съхранят максимално дълго монопола на „Газпром“, което е престъпление срещу националната сигурност.

Няма никаква логика, повтарям никаква, КЕВР да продължава да определя цени. Има борси, има множество предлагащи газ фирми – просто изчистете от всякакви пречки входовете към българския газов пазар, които са завардени за „Газпром“.

Единствената причина за ситуацията е „Булгаргаз“ и неговото монополно положение. на фона на абсурдната му политика и липса на конкуренция. На границата има достатъчно природен газ от различни източници, в Черно море също.

Страх ги е да обявят търг за доставка на природен газ, защото ще лъсне цялата абсурдност на поведението на правителство и „Булгаргаз“.

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието и акцентите са на редакцията на „Терминал 3“.

Прочетете също и разследването на Алексей Навални, направено по анализ на Сбербанк: „Газпром“ – обслужващ олигарси и геополитически интереси за сметка на финансов колапс

SHARE
Член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания, Управляващ партньор на „Иновейтив Енерджи Солюшънс", блогър, Почетен председател на Българския икономически форум, Координатор, Софийско Бизнес Училище. Бивш посланик на Република България в Русия.