SHARE

Започнахме седмицата с отзвук от събота и неделя. Като по учебник за публични комуникации двама политици използваха затишието на почивните дни, за да изпъкнат. Лютви Местан даде официалния старт на своята политическа формация ДОСТ, а Бойко Борисов обяви на бойно учение в морето, че ще строим две фрегати за 800 млн. лв. Защо са ни, освен че обслужват комисионерските интереси на определени бизнес-кръгове, не стана ясно, но ще ги строим и ще ги имаме. То за какво са обществените пари в бедна България, освен да се разходват не по предназначение? Друго стана ясно, обаче, докато Борисов беше и капитан на кораб. Премиерът подкрепи т.нар. доброволчески отряди, които набират сили напоследък по границата и извършват “гражданки арести” на бежанци и каза, цитиран от OFFnews: „Лично разговарях с тях, казах им, благодарих им. Изпратих директора на „Гранична полиция“ да се срещне с тях, така че да си координират сигналите и това, което трябва. Държавата е наша, обща. Всеки, който помогне, само едно „благодаря“ заслужава.“ Днес при посещението си в полигона на “Ново село” премиерът обяви, че допълнително 300 военнослужещи ще бъдат насочени към границите, за да контролират мигрантския поток. Не става ясно дали те ще подпомогнат “гражданските отряди” или гражданските отряди ще ги подпомагат тях…

Другият “герой” на уикенда безспорно е Лютви Местан, който официално учреди своята партия ДОСТ. Знаете вече, че ДОСТ на турски означава “приятел”, което само по себе си е много мило и няма никакъв проблем в директното заиграване с турския език в България, нали? (шега) Разбира се, както се полага, на всяко подобно събитие присъстват ключови гости. Първото приветствие бе от Фатма Сакънкая от Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Таийп Ердоган. Случайност? Не мисля. Тя, разбира се, беше с покрита коса. Сред гостите бе и турският посланик Сюлейман Гьокче, чиято уместност на присъствието тук като посланик официалната власт, в лицето на външния министър Даниел Митов, е оставила в ръцете на турските власти от месец март насам. Дойде време и на конкретни цитати на “новия” политик, от които става ясно, че той отчаяно се опитва да гради нов имидж, за да попитаме няколко неща:
– „ДПС е устроена така, че гордиевият възел на олигархията и проруските интереси, в които лидерът и неговият кръг от довереници са заклещили българската демокрация, не може да се разплете от вътре.“
– „Никой не произнася на глас характера и степента на политико-олигархичните зависимости.“
– „Има едно внушение в българското общество, че олигархията е омерта.“

А ето и въпросите, които неизбежно възникват:

– Когато участвахте във всичко горецитирано, съучаствахте ли?

– И след като се облагодателствахте от олигархията, проруските интереси, заклещвахте българската демокрация и бяхте част от олигархиченната омерта, КОЙ ще поеме вашата отговорност?

Можем и още да питаме: Къде бяхте Вие, Лютви Местан, когато… Доган каза, че управлява обръчи от фирми, Пеевски оглави ДАНС и Христо Бисеров бе оправдан?

На този фон днес излязоха нови данни. Дали да ги нарека социологически не знам, защото са на „Галъп“. Но те твърдят, че малко над една четвърт от избирателите на ДПС са готови да гласуват за ДОСТ. Миналата седмица свои данни обявиха Екзакта, които казаха, че колебаещите дали да изберат ДОСТ избиратели на ДПС са около една трета.

Оставка в кабинета поискаха днес от ДСБ – тази на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски заради скандалите в ДАИ. Министърът от своя страна точно днес е наредил на новия изпълнителен директор на „Автомобилна администрация“ Красимир Калайджиев да освободи от длъжност главния директор на Главна дирекция „Автомобилна инспекция“ Владимир Колев. Уволнението идва десет дни след ареста на предишния изпълнителен директора на агенцията Цветелин Цветанов и осем служители по обвинение в корупция. Те бяха обвинени в уреждане на получаване на шофьорски книжки, взимане на пари от транспортни фирми и други злоупотреби. В дома на Цветанов бяха намерени над 175 хил. лв. по предварителни данни.

Новината, която безспорно следим е заявената през уикенда оставка на премиера на Украйна Арсений Яценюк.

Президентът Порошенко заяви днес, че ще разпусне Върховната рада, ако до края на седмицата не бъдат сформирани управляваща коалиция и нов състав на кабинета.
Според говорителя на Порошенко държавният глава иска да бъде продължена работата по реформите, изпълнението на споразумението за асоцииране с ЕС, сътрудничеството с Международния валутен фонд (МВФ), борбата с корупцията и др. Освен това президентът на Украйна ще настоява за промяна в основния закон на страната, свързана с повече децентрализация, приемане на петгодишна програма за фискалната политика и постоянно действащо данъчно законодателство (информацията е на Дневник).

Премиерът на Киргизстан Темир Сариев подаде оставка, след като парламентарна комисия обвини правителството в корупция, предава БТА, като цитира „Ройтерс“.

Няколко ареста са били извършени в петък в Брюксел в рамките на разследването на атентатите от 22 март на летище Завентем и на метростанция Малбек, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на белгийската федерална прокуратура.
В съобщението не се посочват повече подробности.
Малко по-рано обаче белгийската телевизия Ве Ер Те съобщи за арестуването на Мохамед Абрини, 31-годишния белгиец от марокански произход, издирван във връзка с атентатите в Париж от ноември миналата година. Телевизията съобщи и, че е вероятно Абрини да е „мъжът с шапката“, заснет от камерите на летище Завентем в компанията на двамата атентатори-камикадзе от 22 март и обявен за общонационално издирване оттогава. Информацията е на mediapool.bg

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.