SHARE

Да започнем с клишето. Вие сте гражданин – на България и ЕС – и като такъв имате известни права и съпътстващите ги задължения. Едно от тях е да си плащате данъците, с които допринасяте за общото благо. Тези ви пари отиват за училища, пътища, администрация, полиция, пожарна, здравеопазване.

Когато си поръчате кафе, очаквате и да получите такова. Ако вместо кафе ви поднесат течност, която на вкус няма нищо общо с кафето и остава въпроса откъде е придобила кафявия цвят, то няма да останете доволен, напротив – ще се ядосате.

Е, Черната книга ви кара да си зададете въпроса защо се ядосвате само за неща като кафето от 60 ст., а тихичко недоволствате, когато става въпрос за измами от далеч по-голям мащаб? За които всъщност отново вие плащате, но далеч повече от 60 ст., а последиците са по-критични от просто неприятен вкус.

Например знаете ли, че за последната година над 13 милиона от вашите пари са отишли за финансирането на 30 медии. С тях се рекламират постижения по европейските фондове, но всъщност “смисълът от тези инвестиции е доста спорен и така те се превръщат повече в скрито държавно субсидиране на медиите”, пише Весислава Антонова в Черната книга, обяснявайки “Как властта си купува медии с нашите пари”.

Друга част от парите ви отива за велоалеи – уви, по тези в “Овча купел” не можете да карате колело. А парите, които заделяте за БДЖ досега, какъв резултат са дали? Защото, както Светослав Метанов обяснява в статията “Много скъпо. Много бавно. Много опасно. Що е то?”, за последните години много-много БДЖ не се е променило. И зад това окаяно състояние на железниците всъщност се крият нечии интереси, сред тях е и един “успял млад мъж”.

“На трето място е свързваната с Делян Пеевски „Водстрой 98” – тя е получила от НКЖИ [Национална компания “Железопътна инфраструктура”] 197,36 млн. лева. Сред контрагентите е и „ПСТ Груп”, която премиерът Бойко Борисов също заподозря за връзки с Пеевски – фирмата е получила договори за 129 млн. лева. Още 79,5 млн. лева са отишли в „Промишлено строителство холдинг”, която пък беше собственост на „Водстрой 98”.

Историите в Черната книга обаче не са само сухи факти за до болка познати злодеи, те са разказ за прахосничеството. “Истории, които са достъпни и разбираеми. Някои от тях са знакови – например тези за парка около НДК в столицата или за спортната зала „Колодрума” в Пловдив. Други са по-всеобхватни – например тези за поддържането и модернизирането на железопътната мрежа в страната или за строителството на пътища. Има и по-злободневни теми като разследването за луксозните автомобили в публичните институции. Различни примери, но всички минаващи под общия знаменател на разхищението, злоупотребата и облагодетелстването с чужди пари – нашите пари”, пише Петър Ганев от Института за пазарна икономика в увода на книгата.

Призивът на книгата е “Ядосайте се!”, това е и посланието, което отправя Даниел Кадик, директор за Югоизточна Европа на фондация „Фридрих Науман“, които публикуват сборника.  Миналата година фондацията издава първата Черна книга на пропилените пари на данъкоплатците. Тази година във второто издание са представени 15 истории, които да ви накарат да се замислите, които да ви накарат да се ядосате.

Може да прочетете цялата Черна книга тук.

SHARE