SHARE

Общински съвет – Добрич, не одобри отдаването безвъзмездно на сградата на бившето училище „Дора Габе“ на Читалище „Добрич – 2017“. Кауза, която цели да възстанови затворено училище, което е в окаяно състояние, като читалището кандидатства за средства към норвежкия финансов механизъм, с които да се направи цялостен ремонт на училището и двора. Срокът за кандидатстване е до декември т.г., но против са два клуба по карате, които понастоящем ползват помещенията, макар да е предложен компромисен вариант с тях. 

Читалище „Добрич“ бе представено на сесията от председателя Николай Нейчев, който впоследствие направи коментар във facebook.

Хейтърите успяха! Все пак гр. Добрич е в България! Общинският съвет в Добрич не даде сградата на затвореното бившо СОУ „Д. Габе “ на НЧ „Добрич-2017“! Бяха необходими 28 гласа „за“, тъй като е нужно мнозинство от 2/3. Гласуването бе: 17- за; 13 въздържали се и 4 – против! След писмено документирани над 30 вида дейности – клубове, школи, кръжоци и др. общинските съветници предпочетоха 2 школи по карате?! Над 300 деца останаха без покрив за дейността си заради 35-40! Е, къде е общественият интерес? За това ли сме ги избрали? Не знам какви лични интереси имат, но станалото е безобразие! Читалището няма свой дом, а училището стои затворено?! Завист ли е? Хейт ли е? Или толкова им стига акъла, както е казал писателят? Хайде, елате сега и ми обяснявайте, че живеем в цивилизована държава?! Явно Добрич си заслужава управниците! Предлагайте начини и форми на протест! Няма да им се дадем!

Журналистът и телевизионен продуцент Георги Тошев също изпрати открито обръщение до областния управител Красимир Кирилов и общинските съветници на Добрич.

„Град като Добрич има нужда от разпространение на културно-просветна дейност. Обръщам се към вас с молба да подкрепите читалището, като предоставите за дейността му обезлюдената сграда на училище СОУ „Д. Габе”. По този начин дейността му ще се разрасне“, пише Тошев и добавя, че такова решение може да превърне читалището в градски културен център, който чрез различни платформи и програми да работи за подобряване нивото на грамотност и духовно развитие ма талантливи деца и млади хора.

„Мисията на българските народни читалища е с дълголетна традиция. Продължете я! Добрич е не само инфраструктура, но и духовно пространство, което с вашето решение може да превърнете в културен център“, завършва писмото.

Досега писма за подкрепа изпратиха Ники Кънчев, проф. Стефка Оникян, Даниела Кузманова и др. На утрешната сесия на Общинския съвет темата за предоставяне на база на читалище „Добрич“ ще бъде разгледана отново, след като на предишното заседание сградата на СОУ „Дора Габе“ бе отказана.

Реакция също така отправи и поетът Васил Манев:

До Общински съвет на град Добрич
До г-н Йордан Йорданов, кмет на град Добрич

Уважеми госпожи и господа общински съветници,
Уважаеми господин Йорданов,

Пиша Ви с болка, пиша Ви с тревога и най-вече Ви пиша, за да Ви предупредя. Пиша Ви във връзка с вашето решение да не позволите на читалище „Добрич 2017“ да ползва сградата на вече неработещото училище „Дора Габе“.

Уважеми дами и госппода, какво е читалището? Читалището не е сграда, читалището не е организация. Читалището е жив персонаж в нашата история. Читалището диша в редовете на историята, то гради. Читалището е може би най-активиният участник в българското революционно движение, довело до освобождението ни през деветнадесетия век. Читалището е бащата на българския театър, на българските литературни кръгове, на българската култура, такава, каквато е била до падането на българското царство под съветска окупация и такава, каквато трябва и да е днес – модерна, ориентирана на запад, просветленска и сакрална. Именно българските читалища са били дом на първите театрални постановки. На докосването на децата до светската литература. Първите читалища се появяват в България в градове като Лом, Свищов и Шумен през 1856. Макар първото светско училище (основано от Васил Априлов) да съществува от 1835, появата на читалищата дава възможност на широкото разпространение на светско познание по българските територии.

Читалищата винаги са били от хората и за хората. Те почиват върху чувството за общност, за споделена култура, история. Дори читалището през периода 1944-1989 запазва този модел. Силата и окрилеността, която читалищните занимания носят на младите хора, никога не е била подценявана в българската история. И немалко хора от вас, надявам се, помнят живота и успехите на хора като Георги Сарандев и Захари Медникаров. Такива хора, които са съзрели силата на младежката душа, красотата на това да твориш и жаждата, с която младите хора го правят.

Уважаеми дами и господа, с решението си от 26.06.2018 Вие не наранявате господин Нейчев и неговите съмишленици. Вие наранявате децата, които могат да спечелят от тяхното дело. От тяхната отдаденост. Отказвайки да помогнете на господин Нейчев, Вие наказвате децата. Наказвате и едно от най-прекрасните човешки чувства – стремежа към добро, към принос. Наказвате и индивидуалната душа на всяко едно от децата. Защото всяка душа е единствена и заслужава изявата си.

И Вие все още можете да промените иначе родоостъпническата си постъпка.

Призовавам Ви да помогнете на читалище „Добрич 2017“ да открие своя дом. И да се превърне в огнище на просветата, на младежката култура, на място за среща между традицията и новото.

Ако не направите това, Вие всички ще останете в моята, а и вярвам в паметта на още много хора не като общественици, а като сбирщина. Бездушна и безродна. Но и Вас историята ще Ви забрави, та не за това искам да Ви предупредя.

Предупреждавам Ви, че Вие жертвате бъдещето. И може би не своето, но това на децата си, ако имате деца. На внуците си, ако имате внуци. Ако нямате – дано имате. Пожелавам Ви го. Но не си играйте с правото на хората да творят, да се събират и запазват, и развиват културата си.
С уважение,
Васил Манев

Допълнение: Един от представителите на читалището Николай Нейчев публикува нова информация за развитието на казуса:

 

РЕШЕНИЕ

Вчера след сесията на Общински съвет с нас се свързаха няколко общински съветници, които предложиха някакви консултации и да съдействат за решаването на проблема чрез преговори.

Ние сме добре възпитани и решихме да им дадем шанс. Ще изчакаме до вторник вечерта – 3 юли !

Ако отново има някакво шикалкавене и половинчати мерки

ЗАПОЧВАМЕ! На 4 юли сряда се организираме в мрежата и предприемаме следните мерки:

1. Организирани протести пред Общината в Добрич и подписка сред съгражданите. Подписката ще я прикрепим към едно отворено писмо, в което обясняваме ситуацията и действията на общинските съветници. Ще адресираме отвореното писмо до Президента на РБългария, до Председателя на Народното събрание, до Премиера, до председателите на парламентарни групи, до министъра на културата, до Омбудсмана. Нека им потърсят сметка!

2. Ще напишем една петиция до същите адресати, написана и подписана от известни български интелектуалци, като Даниела Кузманова, Георги Тошев, Ники Кънчев и др. Подкрепа за каузата Читалището да има свой дом няма да ни откаже никой!

3. Мащабна медийна кампания в националните медии, за да запознаем България с безобразията извършени от общинските съветници в Добрич!
Ако всичко това не помогне, ще им искаме оставките – ние сме ги избрали, ние ще ги свалим, щом загърбват обществения интерес и се грижат за някакви собствени цели!

Предлагайте и вие други инициативи и ще ги обсъдим на 4 юли! Борба до успешен край! Каузата ни е чиста и трябва да се вземе решение в обществена полза!

Н. Нейчев

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.