Цитат: адв. Михаил Екимджиев

Цитат: адв. Михаил Екимджиев

SHARE

Този съд [специализираният] е опасен за демократичната държава. Защото той, по дефиниция се прави, за да удовлетвори очакванията на изпълнителната власт, за да обслужи популистки интереси, също на изпълнителната власт и на парламентарното мнозинство. Но пораженията, които ще нанесе в представите на хората, неизкусените от право, за право, справедливост, за правова държава, за върховенство на закона, просто тези отражения ще се вдигат във времето. Защото ние една излизаме от обърканите представи на социализма за същите тези понятия. Това добиваме някаква абстрактна представица какво е правовата държава, какво е демократичното общество. И този съд идва като че ли точно навреме, за да занули това самоизграждане на нещо, което наподобява гражданско общество, като начин на мислене, като манталитет.

Надявам се, че в случая може да дойде и от някои европейски структури глас в посока на вразумяване. Защото наистина това е един извънреден съд, който няма аналог в Европа.

Дяволът е в детайла. Не може, априори, да се каже точно какво ще прави този съд. Но самият лош замисъл за създаването му, създава предпоставки за такива дела. На базата на лошия опит, който имаме, защото в България, особено, в съдебната система, нищо не се случва с достатъчно разум, нищо не се случва постепенно, нищо не се случва балансирано. Смятам, че създаването на този съд вече ще доведе до категорично доминиране на тази полицейщина.

И оттук нататък вече подчиняването, опитомяването на съдебната система, което започна с тези показателни избори от страна на Висшия съдебен съвет. Връщам се малко назад. Първоначално Висшия съдебен съвет малко се озъби на изпълнителната власт. После, очевидно, тези хора, членовете на Висшия съдебен съвет, се оказаха по-загрижени за своите заплатици и пенсийки там, и решиха да направят тежкия компромис да се подчинят на желанията и капризите на изпълнителната власт. Сега сме свидетели на едно абсолютно безпринципна кадруване ,което дава своите отражения.

Eфективността на правосъдието зависи от цялостната организация на съдебната система.

Откъси от интервюто на адв. Михаил Екимджиев за радио „Фокус“ през 2011 г.

Припомняме това интервю, защото 10 години по-късно то се доказа като пророческо. На прага на своя край и белязано с изключително кратко битие, 45-ото НС може да остане историческо, ако успее да проведе тази ключова реформа – закриването на специализираните съд и прокуратура. Това, апропо, беше одобрено вече на Правна комисия. Големият въпрос не е дали ще има достатъчно време, а дали ще има достатъчно воля. Въпреки че именно това обещание присъства в предизборните платформи на достатъчно партии, така че де факто и де юри мнозинството в парламента го има.

Ето и извадки от предизборните им платформи:

Партия „Има такъв народ“:

В главата „Правосъдие“ на тази партия – „Приоритети – Първите пет неща, които ще направим“ – е записано с най-висок приоритет: „Закриване на Специализираните съдилища и Специализираните прокуратури“.

БСП:

В главата Върховенство на правото, ефективна защита на човешките права и ефикасна борба с корпуцията на високите етажи на властта се съдържа абослютно същото изречение, каквото в програмата на партия „Има такъв народ“. Единствената разлика е единственото число и правописът: „Закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура“.

„Демократична България“:

В главата „Законност и справедливост“ е записано дословно следното – „Закриване на специализирания наказателен съд и специализираната прокуратура, тъй като няма достатъчно гаранции за тяхната независимост и интегритет, използват се за политически поръчки.“ Мярката в програмата е записана като „средносрочна“. Можем само да гадаем, какво означава това.

„Изправи се! Мутри вън!“:

В тяхната „Програма 2021-2025“ намираме главата „Правосъдна реформа и промени в Конституцията. Преосноваване на институции. В тази глава се съдържа ясна заявка: „Закриване на Специализирания наказателен съд и Специализирания апелативен наказателен съд.“ Отделно е включен текстът: „Закриване на специализираните съдилища и прокуратури.

SHARE