SHARE

„Съзнателно или несъзнателно, съдът осребрява „Апартаментгейт“. В резултат: „Артекс“ има небостъргач, политиците си имат апартаменти, а ние гражданите – заведени дела за по 100 000 лева.“

Никола Вапцаров, Инициативен комитет „Лозенец“

Административният съд – София-град, де юре потвърди, че специално създадената за небостъргача „Златен век“ и гласувана от управлявищите в НС поправка „Артекс“ съществува, като отмени заповедта на ДНСК, с която строежът на сградата бе спрян. Поправката бе в основата на скандалите с апартаментите на властта, който взе главата на Цветан Цветанов (гласувал въпросната поправка в НС), правосъдния министър Цецка Цачева и др. функционери на партията в управлението.

През 2017 г. ГЕРБ внася в НС поправка в закон заради “Артекс”

Съдията Мария Ситнилска се е произнесла по най-спорния въпрос около проекта – валидността на разрешението за строеж на сградата и дали то се ползва от направени по предложение на ГЕРБ поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ), разказва „Медиапул“ . Според решението за „Златен век“, макар и заварен случай, се прилага това изменение на закона. Така строежът има валидни документи поне до 2022 г., а според практика на Върховния административен съд (ВАС) дори до 2028 г.

ДНСК има 14 дни, за да обжалва отмяната на собствената си заповед, тъй като то не е окончателно.

Изграждането на „Златен век“ беше спряно заради отклонения от проекта по нареждане на премиера Бойко Борисов през април. „Артекс“ обаче обжалва.

Строителят на властта срещу гражданите

Припомняме мотивите на Инициативен комитет „Лозенец“ за това защо небостъргачът се строи в нарушение на законите:

Четирите лъжи на ДНСК за “Златен век”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.