SHARE

Миналата седмица министърът по Брекзит Доминик Рааб заяви, че не е осъзнавал колко важна за търговията е пътя Доувър-Кале – основната артерия за търговията между Острова и континента.

Ден по-късно братът на Борис Джонсън – транспортният министър Джо Джонсън подаде оставка с думите, че Британия изправена пред „васалитет или пълен хаос“ и се е докарала до най-голямата криза от Суец насам (през 1956 г. Суецката криза поставя началото на края на Британската империя).

Джо Джонсън, за разлика от брат си Борис, се застъпва за оставане на Британия в ЕС. Но Тереза Мей не успя да разгневи само сем. Джонсън.

Горе-долу след близо две години пропаганда как Британия има страхотни преговорни позиции, как „те се нуждаят от нас повече, отколкото ние от тях“ и как германските производители едва ли не са готови да напуснат ЕС само и само да продават колите си в Лондон – цялата приказка се срина.

„Независима Британия“, освободила се от „европейското иго“, трябваше да може сама да може да сключва търговски сделки, да не зависи от Европейския съд и европейското законодателство и да не плаща милиарди членска вноска.

Нищо от това няма да се случи през март 2019 г., когато страната официално ще напусне ЕС. Напротив. Единственото, което се променя, са думите – наместо в митническия съюз Британия ще има „митническа спирачка“ по отношение на ЕС, наместо да приема европейското законодателство, тя ще го „синхронизира“ и наместо да се съобразява с решенията на Съда на ЕС, тя ще ги „взима предвид“.

Но наиситна има голяма разлика – сега Британия няма да участва в процеса по взимане на решения, няма да има комисари, депутати, съдии и няма да стои на масата на Европейския съвет. За това удоволствие също така ще плати поне 39 млрд. паунда с надеждата, че след още 2 години ще може да сключи търговска сделка с ЕС. Проблемът е, че след още две години Британия ще е изправена пред нови парламентарни избори, а проблемът със Северна Ирландия ще си остане все такъв, какъвто бе и в началото.

“Това е васално положение. За първи път от 1000 години този парламент няма да има думата за това какви закони управляват тази страна”, заяви тарторът на Брекзит Борис Джонсън по повод сделката за Brexit, без да осъзнава, че само преди две години твърдеше, че ЕС вече е бил отнел суверенитета на Британия и те се „освобождавали“ със същия този Brexit.

В крайна сметка пророчеството му се сбъдна. Само че не ЕС отне суверенитета на Британия, а страната му сама изгуби позициите си заради глупостта, която ѝ причини политическият елит с референдума за Brexit.

Тези преговори показаха именно защо ЕС съществува. Без него всяка отделна страна щеше да трябва да приема условията на по-големите играчи. По същия начин, по който това се случи с Британия – която искаше сладкиш, а и бе сервирано горчиво брюкселско зеле.

Карикатура: Peter Brookes/The Times of London

SHARE