SHARE

След коментарите на депутата от БСП Иво Христов, потвърждаващи провокациите и пропагандата на Кремъл, в социалните мрежи започнаха да се отправят призиви за избиване на всички несъгласни с мнението на депутата. По този повод публикуваме позицията и действията на Юлиан Попов, осъзнавайки, че който мълчи е съпричастен. 

Докладвах на фейсбук групата, която призовава въоръжени хора да се съберат и да започнат да избиват русофоби и която заявява, че онези, които сквернят руски паметници, ще бъдат обезглавени, а снимки на отрязаните им глави ще бъдат разпространени из медите.

Групата има 65 000 последователи, повече, отколкото доста сериозни медии. Фейсбук ми отговори, че може би лично за мен тази група проявява безвкусица (distasteful), но това, което правят, не е против стандартите на социалната мрежа.

Писах им, че са луди. Писах и на Марк Зукърбърг.

Този случай обаче повдига много сериозен проблем. Кой трябва да се грижи за пресичането на расизма, призивите към расова и идеологическа омраза, към насилие, към убийство и особено жестоко назидателно убийство (какъвто е случаят) в социалните медии?

Трябва ли да разчитаме единствено на изкуствения полуинтелект на фейсбук да се справя автоматично с подобни случаи? Трябва ли онези, които ползват социални медии, да бъдат много по-активни в докладване и отстраняване на подобни прояви? (Според мен е задължително.) И трябва ли държавните власти да се ангажират?

Време е националните служби за сигурност да приемат, че социалните медии не са някакъв измислен и виртуален, а съвсем реален свят. Те трябва да преследват с цялата сила на закона подобни прояви и да създадат условия за тяхното улеснено разкриване.

Авторите на въпросната група би трябвало да подлежат на санкциите на закона по същия начин, по който биха подлежали, ако бяха тръгнали да събират по улиците въоръжен отряд, който да избива и обезглавява хора. Закон има.

Разходите за полиция на човек от населението са много високи. Личният състав на полицията в България е огромен. Технологиите изваждат все повече катаджии от употреба.

Време е представите за това какво е национална сигурност и как тя се подържа да се осъвременят и върху подобни инициатори да се стовари цялата сила на закона.

Автор: Юлиан Попов
Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието и акцентите са на редакцията на „Терминал 3“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.