SHARE

„Младите са бъдещето“, но те отказват да решават настоящето. Това е изводът от американските избори, на които, ако бяха гласували само хората между 18 и 29 години, Хилъри Клинтън щеше да е безспорният победител и следващ президент на САЩ.

map-2Така щеше да изглежда картата – с много повече сини щати, които да гласуват в подкрепа на Клинтън. Всъщност тя щеше да спечели 420 от 538 електора, а Доналд Тръмп – само 118, според анализа на в. Independent и агенция Carto. Дори бастионът на републиканците Тексас щеше да отиде в ръцете на демократите, а за Тръмп основно щяха да гласуват по-обезлюдените централни територии на Америка.

От една страна, това е индикатор, че поколението, родено в края на миналия век, не споделя и не разбира разбиранията на Тръмп за света.

Това обаче е само половината история. На изборите през 2008 г. в САЩ са излезли 51% от хората между 18 и 28 г., предава Bloomberg. Колко са излезли 8 години по-късно на настоящите избори – само 19%. От тях 55% са гласували за Клинтън, а 37% за Тръмп.

Проучванията показват, че ако кандидатът на демократите беше левият Бърни Сандърс, който се бори с Клинтън на първичните избори на партията, то тези цифри щяха да са различни. Реалността обаче е друга – на вота на 8 ноември го нямаше Бърни Сандърс, той беше подкрепил Хилъри Клинтън и е немислимо човек, който споделя ценностите му, да предпочете да има за президент Тръмп пред нея.

Това не се е оказало достатъчно за новото поколение, за да отиде до урните, и тук отговорността е взаимна.

От една страна, политиците трябва да търсят начин да достигнат до тях. Хилъри Клинтън нямаше да загуби тези избори, ако до урните бяха отишли повече от 19% от младите.

От друга страна, младите са тези, които трябва да осъзнаят, че са фактор в съдбата на държавата си. Незаинтересоваността от политиката и апатията към това кой ще води страната е причина най-големите губещи от изборите да са точно те. Политиците не предлагат решения за тях, защото политиците не вярват, че ще получат тяхната подкрепа в замяна.

По същия начин в Британия на референдума за Brexit гласуваха само 36% от хората между 18- и 24-годишна възраст. Днес точно най-младата демография е най-активна в протестите по големите градове срещу това страната им да напусне ЕС.

Само недоволство обаче не може да реши проблемите и да промени фактите. По същия начин безразличието не означава, че няма разлика – както за следващия президент на САЩ, така и за британския референдум. Младото поколение е факторът, който може да определи бъдещето на страната си, стига само да го пожелае.

SHARE