SHARE

Тийнейджърът от Охайо, който направи водещите заглавия в медиите с това, че се ваксинира въпреки желанията на майка си, каза на Сената във вторник, че разпространението на дезинформацията за ваксините е опасно и призова обществеността да не омърсява тези, които го правят.

„Подходът към този въпрос със загриженост за образованието и справяне с дезинформацията може да доведе до промяна, както се случи с мен“, каза 18-годишният Итън Линденбергер, докато свидетелства пред Комисията по здравеопазване, образование, труд и пенсии на Сената във вторник.

„Дебатът за ваксините не е задължително да се фокусира върху информацията и опасенията за здравето и безопасността, затова образованието е толкова важно, а дезинформацията е толкова опасна.“

Линденбергер, който каза, че майка му е защитник на антиваксърството и се придържа към широко дискредитираната идея, че ваксините причиняват аутизъм и мозъчни увреждания, не го е имунизирала срещу болести, включително морбили, варицела и полиомиелит до декември миналата година, когато, след като навърши 18, той се погрижи сам. Историята на Линдербергер привлече широко внимание заради появяването отново на предотвратими болести като морбили, което доведе до поставяне на фокус върху опасностите от избягване на ваксината.

Гимназистът говори във вторник в рамките на изслушванията в Сената относно ваксините и предотвратимите огнища на болести заедно с лекари и служители в общественото здравеопазване.

В изказването си Линденбергер описва как е научил за научните доказателства, според които ваксините са безопасен и ефективен начин за предотвратяване на болести и не причиняват аутизъм. (В понеделник бе оповестено най-мащабното проучване до този момент по този въпрос, което не откри връзка между ваксината срещу морбили, паротит и рубеола и аутизма).

С течение на времето, каза Лиденбергер, той е започнал да се съмнява в позициите на майка си по отношение на ваксините и е поставил под въпрос онлайн източниците, на които тя и други се доверявали по темата. „Нейните убеждения не бяха верни, а разпространяването на тези лъжи е опасно“, пише Линденбергер в подготвените си показания и допълва: „Но това не е непременно злонамерено“.

Всъщност Лиденбергер каза, че сайтовете и организациите, които разпространяват лъжи, са истинският проблем, а не хората, които им вярват и са загрижени за своите близки. Той каза, че търси информация от организации като Центровете за контрол на заболяванията и Световната здравна организация (СЗО), а не от сайтове, предпочитани от майка му, като Facebook. Социалните медийни платформи са критикувани за това, че допускат да се разпространяват подвеждащи информации за ваксините. В резултат няколко от тях, включително Pinterest, YouTube и Facebook, са предприели стъпки за ограничаване на влиянието на такива постове. Facebook направи всички здравни статии допустими след проверка на фактите и класира тези с неточности по-ниско в потребителский фийд, съобщава Vox.

„Някои хора и цели организации разпространяват тази дезинформация и внушават страх на обществото, подтиквани от собственото си печалбарство, знаейки, че информацията е лъжлива“, каза Линденбергер. „В случая с майка ми нейната любов, обич и грижа като родител бяха използвани, за да прокарват дневен ред, за да създадат фалшива тревога, и тези източници, които разпространяват дезинформация, трябва да бъдат основната грижа на американския народ.“

Линденбергер също постави под въпрос държавните системи, които позволяват на учениците да бъдат освободени от задължителни ваксинации поради религиозни или философски възражения.

„Всяка година бях извеждан от клас и ми казваха, че ако не получа моите ваксини, няма да мога да посетя гимназията си“, пише Линденбергер в показанията си. „Но всяка година поради действащото законодателство ми беше позволено да посещавам обществено училище въпреки поставянето на моите съученици в опасност от многобройни предотвратими болести.“

Неваксинираните ученици са били в центъра на няколко огнища на морбили, които понастоящем продължават в САЩ.

Федералните и международните здравни власти отдавна казват, че ваксините са безопасни и ефективни за по-голямата част от хората, с изключение на тези, които имат алергии или малък брой специфични медицински грижи. В доклад от миналата година Световната здравна организация предупреди, че съпротивата срещу ваксинирането заплашва годините на напредък в общественото здравеопазване срещу болести като морбили, които бяха обявени за унищожени в САЩ през 2000 година.

Източник: TIME

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.