SHARE

От Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение, във Фейсбук

Обсъждахме оня ден защо премиерите в Източна Европа в един момент стават несменяеми и толкова зависими от 5-6 олигарси. Може би защото съзнават, че ако спрат да им правят подаръци, винаги ще се намери политик, който да е готов на това. Виждаме как тези хора се врътнаха на два пъти при Орешарски и после при „Борисов 2“, така че винаги да са с този, който е на власт. Затова и губим надежда, че ако сменим властта, нещо ще се промени. То пак същите схемаджии ще си редят далаверите.

Това, че отказваме европари за магистралата до Кресна, за да може „нашите“ да топнат пръст, е показателно. Също и схемите в енергетиката, в банковия надзор, навсякъде, където държавата има много власт.

Как може да се промени това?

– Прозрачност. Електронни търгове за обществени поръчки, листване на държавните компании на борсата, така че да се управляват пред публиката, а не на тъмно.

– Либерализация в енергетиката. Оцеляване на тези, които имат пазари, спиране на субсидии и преференциални цени за цапащите ТЕЦ, дето горят чуждия боклук, без да разполагат с нужната технология.

– Отговорни пред обществото съдебна система и регулатори. Как се прави това не може да се обясни с две изречения, но завишаването на таксите за обжалване на решения на държавните органи определено беше огромна крачка в грешната посока. Това практически бетонира корупцията.

– По-малко държава. Когато баницата е по-голяма, може да се краде повече, отколкото ако е малка. Тук не говоря за пенсии например, защото от тях не може да се „усвоява“. Но ако видим ръста на разходите в някои зависими от държавата отрасли, ще се уплашим.

Това ще освободи място за нормалните хора и компании да просперират. А оттам и всички останали, защото приливната вълна повдига малко или много всички лодки. Може би са нужни 4 години реформи в тази посока, за да направим връщането назад много трудно. Повечето държави на нашия хал не успяват да го направят и затъват обратно в провала. България може да бъде от малкото успели. Имаме всички изгледи да станем. Много сме малки и схемите са видни, колкото и официозните медии да ги крият. И в същото време имаме потенциала от умни хора, природа и климат и сме част от глобалния свят. За 10 години можем да станем най-богатата и чиста държава не само на Балканите. Но преди това трябва да сложим край на безвремието. И да превърнем недостатъците си в предимства!

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.