SHARE

Майкъл Шийн, играещ Тони Блеър в трилогията на Стивън Фриърс за британския приемиер, обяви, че ще загърби за известен период актьорската професия, но уточнява, че още не е решил дали ще я спре напълно. В този момент той вярва, че светът е изправен пред твърде сериозни предизвикателства като Brexit и избора на Тръмп и по тази причина сега е по-важно той да се отдаде на политически активизъм.

“По същия начин, по който нацистите е трябвало да бъдат спрени през 30-те, това нещо, което сега се надига, трябва да бъде спряно”, заявява Шийн за британския Times.

Той визира директно ескалацията на крайнодесния популизъм в САЩ и в Европа, което го е подтикнало да се изправи срещу определените от него “демагози” и “фашисти”. Но Тръмп и Brexit не са единствените причини за решението на Шийн, а определяното от него “общо надигане на антидемократични сили по света”. В своя twitter профил той изказва притеснение и от случващото се в Полша, където правителството се опитва да прекърши съдебната система и медиите.

“Нещата няма да изглеждат така след 10 години. Всичко се измени. Жребият отново е хвърлен”, продължава той в интервюто си за „Таймс“ и в момента, в който то излиза, Шийн споделя в twitter цитат на Роналд Рейгън: “Свободата не е никога по-далече от едно поколение от изчезване. Ние не я предаваме на децата ни чрез кръвта си. За нея трябва да се борим, да се бием, да я защитаваме и на тях трябва да предадем да правят същото.”

Като за начало той ще напусне Лос Анджелис, където живее от 14 години, и ще се върне в родното му британско градче Порт Талбот, Уелс, което е гласувало за това Британия да напусне ЕС. Оттам той иска да създаде движение, което да се противопостави на популизма.

“Това ще е огромна промяна по отношението на това как ме възприемат хората”, обяснява той пред Times. ”Веднъж решил, аз съм напълно отдаден, а това е от голямо значение. В момента, в който станеш ефективен, тогава хората искат да те пречупят, защото ставаш опасен.”

Освен като Тони Блеър Майкъл Шийн играе и като находчивия Дейвид Фрост, който във “Фрост/Никсън” успява да измъкне истината от съгрешилия американски президент Ричард Никсън. Повечето роли на актьора са на театралната сцена, но скоро е премиерата на следващият му холивудски филм – “Пътници” (Passengers) – научна фантастика, в която той играе робот барман.

giphy
Сцена от филма „Пътници“ (2016) с Майкъл Шийн в ролята на барман робот.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.