SHARE

Гигантска загуба от 332 млн. лв. отчита държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ за 2018 г., пише „Капитал“. Подобен негативен резултат вероятно е абсолютен рекорд в корпоративната история на България. Сумата е над половината от приходите, които има въглищната централа за миналата година.

От финансовия отчет на дружеството става ясно, че отрицателният финансов резултат е два пъти по-голям от отчетения за 2017 г., като основната причина е повишената цена на въглеродните емисии. Общо натрупаната загуба вече е 605.5 млн. лв., а дълговете са над 864 млн. лева. ТЕЦ-ът буквално е изправен пред фалит, тъй като текущите му пасиви надвишават активите с близо 909 млн. лева.

За да бъде спасена централата, БЕХ подготвя процедура за увеличение на капитала на дружеството, но това ще има само временен ефект. Ако на пазара на електроенергия не настъпи някаква кардинална промяна, която да повиши значително цените, загубата на ТЕЦ „Марица-изток 2“ ще продължи да расте, като прогнозите са, че през тази година може да достигне дори половин милиард лева.

Заради лошото финансово състояние не могат да се правят необходимите инвестиции. Проблемите на ТЕЦ „Марица-изток 2“ неизбежно ще започнат да се прехвърлят и към държавните „Мини Марица-изток“, тъй като в един момент може да спре да плаща за доставените въглища. Според отчета към края на миналата година натрупаните дългове само към мината са около 150 млн. лева и няма изгледи да намалеят.

На този фон няма никаква оптимизация на разходите за персонала, които за поредна година са над 110 млн. лв. Проблемът е, че в централата работят над 2400 души, или три пъти повече от тези в двата частни ТЕЦ-а в Маришкия басейн. Поддържането на толкова много служители е неоправдано и от гледна точка на производството – през миналата година е използван малко над 70% от разполагаеми капацитет на енергоблоковете. Очакванията са, че през 2019 г. централата ще работи още по-малко, тъй като НЕК не смята да разчита на нея за регулирания пазар както досега и тя ще трябва да продава само на борсата. Въпреки това съкращения не се предвиждат, а се търсят варианти за държавно субсидиране на дружеството. Отделно компанията е направила дарения за 5 млн. лв., издържа и футболния клуб „Берое“.

Четете още тук.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.