SHARE

От Доротея Вачкова за „СЕГА“

Лавината от разкрития как видни представители на ГЕРБ в правителството и парламента са си купували луксозни апартаменти на занижени цени изобщо не трогна данъчните, но за сметка на това те затегнаха здраво примката около председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Вече месеци наред той е обект на проверка за купено през 2013 г. бунгало от 37 кв. м с малко земя в местността Прибой край Варна. Там от години прокуратурата се явява съдружник в търговско дружество, което има за цел да строи почивни бази на бреговата ивица точно до гората на нос Галата. От него купуват имоти мнозина представители на съдебната власт, но никой не е бил разследван за цената. Точно за Лозан Панов обаче Националната агенция за приходите (НАП) реши, че идентични парцели с постройки се продавали на значително по-високи цени от тази, която той е декларирал, и го подложи на мащабна ревизия.

Заради този казус, както и заради 1500 евро приходи от наем, които данъчните вменяват на Панов, тъй като бил съсобственик с 1/6 в апартамента на майка си, сега той е обект на нова ревизия, научи „Сега“. Тя е за 2012 г. и първоначално е била по общия ред, но на 6 март е трансформирана и вече се прави по правилата за „особени случаи“, регламентирани в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Това означава, че данъчните приемат по презумпция, че проверяваният укрива доходи и обръщат тежестта той да е длъжен да доказва приходите и разходите си, вместо те да търсят разминаване. Заради обърнатата тежест на доказване Панов ще трябва да докаже разходите си за 2012 г., като представи касовите си бележки за този период, включително за всички възможни дреболии. Под лупата ще бъдат гледани всичките му хонорари като лектор на семинари, както и командировки, пътувания, вечери и какво е пазарувал.

В уведомлението, пратено от НАП на Панов, пише само, че е констатирано, че е укрил доходи. Няма данни какво точно е укрил. Интересен детайл е, че ревизията е наредена в деня, в който излезе интервюто на Панов в „Сега“. В него той обяснява и за проверките, които текат срещу него по всички линии.

„По едно странно съвпадение приблизително към 20 март се очаква да се произнесе инспекторатът по проверката, НАП – по ревизионния акт, административният съд – по глобата на Сметната палата. КПКОНПИ засега е на „стендбай“ режим. Учудващото за мен е, че няколко институции, които не са свързани, действат в удивителен синхрон. Иска ми се да вярвам, че нямат общ координатор, но ми е трудно. Буквално обаче се стряскам при мисълта, че е възможно всичкото да има един пулт на управление, което означава, че държавата ни е напълно завладяна“, каза тогава Панов.

Като един от най-сериозните критици на статуквото Панов е в постоянен конфликт с Висшия съдебен съвет и главния прокурор Сотир Цацаров. Това му осигурява и атака по всички фронтове от цялата държавна машина, подкрепена и от угодните на властта медии. Проверките, които текат срещу него, могат да доведат до процедура по отстраняването му от поста. Административният съд вече се произнесе, че той е глобен правилно от Сметната палата с 1000 лв., защото не е подал две идентични имуществени декларации – пред Инспектората към Висшия съдебен съвет и пред Сметната палата, макар че магистратите вече подават декларации само пред инспектората. Съдийската колегия на ВСС поръча на инспектората да отговори дали Панов е накърнил
престижа на съдебната власт, като е наредил проверка по делото „Иванчева“ в спецсъда. Проверката откри нарушения, но в крайна сметка на мушката се оказаха не нарушителите, а Панов. Ако инспекторатът даде положителен отговор, съветът може да започне процедура по импийчмънт на председателя на ВКС. За да се стигне до отстраняването му, срещу него ще трябва да гласуват 17 от членовете на съвета. Твърдото мнозинство има толкова.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.