SHARE

Година след като убийството на разследващ журналист предизвика сътресение в словашката политиката, една юристка и активистка на борбата срещу корупцията изведнъж излезе начело в надпреварата за президент, понесена от вълната на обществения гняв срещу корупцията.

Четирийсет и пет годишната Зузана Чапутова беше наречена от нейни колеги юристи „словашката Ерин Брокович“, защото оглави ожесточена борба срещу незаконно депо за отпадъци в родния си град, което породи асоциации със сюжета на филма, донесъл „Оскар“ на Джулия Робъртс.

Дебютантка в политиката, миналата седмица тя неочаквано излезе на първо място в анкетите за президентските избори, след като друг опозиционен кандидат се оттегли и я подкрепи. Сега тя се радва на над 50 процента подкрепа, само десетина дни преди изборите на 16 март.
Посланието й се хареса на избирателите, обърнали се срещу управляващата партия Смер, която от 2006 г. господства в политическия пейзаж на страната и има най-голямата парламентарна група.

Изборите ще са първите, откакто лидерът на Смер Роберт Фицо, словашки премиер през 10 от последните 12 години, беше принуден да подаде оставка след масовите демонстрации, последвали убийството на разследващия журналист Ян Куциак.

Куциак, който разследваше случаи на отклоняване на средства, свързани с политически обвързани бизнесмени, бе застрелян в дома си заедно със своята годеница. На четирима души бяха повдигнати обвинения, но властите не са стигнали до мотива за убийствата. Последвалите антиправителствени протести бяха най-големите в трите десетилетия на посткомунистическата история на Словакия.

Въпреки че президентът няма големи правомощия, свързани с всекидневния живот, постът му може да се окаже решаващ за изкореняването на корупцията, тъй като президентът има право на вето върху назначенията на висши прокурори и съдии.

„При положение че мандатът на главния прокурор изтича догодина, а на специалния прокурор – през 2021 г., президентът има право да посочи кой да ги смени“, каза Чапутова в интервю за Ройтерс.

Нейната победа почти сигурно ще разбие надеждите на Фицо да се оттегли от политиката, като стане член на Конституционния съд.

„В Словакия се наблюдават признаци на „завземане на държавата“: властта не се упражнява от избраните, а от онези, които „дърпат конците“ зад сцената“, каза Чапутова, и добави: „Имаме проблем с корупцията, както и в други европейски страни, както и с търсенето на отговорност. Но виждам надежда в хората, които се активизират, протестират и призовават за промяна“.

Въпреки че Словакия е сред най-бързо развиващите се икономики в Европейския съюз, тя се нарежда на 57-о място от 180 страни в класацията за възприятие на корупцията на „Прозрачност без граници“ след съседите си Полша и Чехия, но преди Унгария.

Борба срещу сметището

Чапутова стана известна с 14-годишната си борба срещу незаконно сметище в Пезинок, близо до по-старо депо за отпадъци, откъдето изтичаха токсични отпадъци. Заради това заболеваемостта от определен вид рак там е осем пъти над средната за страната.

През 2017 г. тя се включи в кампания, принудила словашкия парламент да отмени амнистията, дадена от бившия премиер Владимир Мечиар на своя началник на тайните служби и други хора за отвличането през 1995 г. на сина на тогавашния президент Михал Ковач.

Помилването бе възприето от много словаци като опит да се гарантира, че закриляната от държавата престъпност ще остане ненаказана. Мечиар отрече да има някаква вина за отвличането.

Чапутова, разведена майка на две деца, се обявява против призивите за забрана на абортите и подкрепя осиновяванията от гей двойки и с това отблъсква някои избиратели в социално консервативната държава.

Но допитване на агенция „АКО“ от 1 март, последното преди двуседмичния предизборен мораториум върху социологическите проучвания, показа подкрепа за Чапутова от 52,9 процента, далеч надминаваща тази за Марош Шефчович, кариерен дипломат и вицепредседател на Европейската комисия, подкрепян от Смер.

Ако нито един от кандидатите не спечели повече от 50 процента от гласовете на имащите право на глас, двамата кандидати с най-много гласове ще се изправят на втори тур две седмици по-късно.

Отиващият си президент Андрей Киска победи Фицо в балотажа на последните президентски избори през 2014 г., но не се кандидатира отново и подкрепя Чапутова.

„Избирателите са уморени от дългото управление на партия Смер“, каза пред Ройтерс политическият анализатор Мариан Леско и добави: „Въпросът сега е: искате ли пак същото или промяна?“.

„Терминал 3“ заедно с Български фонд за жените/Bulgarian Fund for Women стартира съвместна кампания за овластяването на жените и разобличаването на антидемократичната пропаганда в съвременното общество.

 

Източници: БТА, Ройтерс

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.